Milli Eğitim Bakanlığı, Ekim 2016’dan bu yana “öğretmenlerin daha uzun süre kalmasını sağlamak ve eğitimin niteliğini artırmak” gerekçesiyle sözleşmeli öğretmenlik modelini uyguluyor. Öğretmenlerin sözleşmesi yıllık olarak yapılıyor. Atanan öğretmenler atandıkları okulda dört yıl sonra kadroya geçiyor. Kadroya geçtikten sonra iki yıl daha aynı okulda kalıyor. Yani toplamda 6 yıl atandıkları okulda kalmak zorundalar.
Ceylanpınar'da görev yapan bazı sözleşmeli öğretmenler, adaylık sınavında başarısız oldular. Adaylık Kaldırma Sınavı (AKS)’dan başarısız olan öğretmenlerin 25. maddeye göre görev yaptığı okulların değişmesi gerekiyor. Okul müdürleri ve danışman öğretmenin not vermesi sebebiyle değişiklik yapılması gerekli. Ama başarısız olan öğretmenler, zaten süreçte başarılı olup sınavda başarısız oldukları için okul değişikliği gerekmediğini savunuyorlar.
Ceylanpınar’da ismini vermek istemeyen bir öğretmen, öğretmeni olduğu sınıf 4 yılda tam 5 kez öğretmen değiştirmişti. İlk yarıyılı birlikte tamamladılar. Tatil bitip de çocuklar ikinci yarıyıl sınıfa denizli escortklerinde ilk sözleri “Öğretmenim, gitmemişsiniz”oldu. Bu yaşanan tek örnek değil aslında. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki pek çok ilde öğrenciler ilkokulu, ortaokul ve liseyi tamamlarken yıl içinde, kimi zaman eğitim yılı bitmeden öğretmenleri değişiyor.
Öğretmenlerine alışan öğrenciler de, okullarına alışan öğretmenler de bu durumda oldukça zarar görüyorlar. Hatta geçen dönem ilçe merkezinde öğretmenlerinin sınavda başarısız olduğunu ve okulunun değişmesi gerektiğini öğrenen yaklaşık 100 öğrenci İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve belediyeye yürüyüp bu durumu protesto ettiler. Zaten oldukça zor süreçler geçiren sözleşmeli öğretmenler, İlçe Kaymakamı Mehmet Keklik ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kılıç'tan anlayış ve yardım bekliyorlar.
Diyarbakır, Elazığ gibi İl Milli Eğitim Müdürlükleri pek çok yerde sınavda başarısız olan öğretmenlerin yerlerini değiştirmemekle takdir topladılar.