Tarih: 19.05.2020 10:58

CEYLANPINARLI ÇİFTÇİLERİN ÜRÜNLERİ TARLADA KALDI

Facebook Twitter Linked-in

Ceylanpınar’da soğan üreticilerinin ürünleri, alıcı bulamadığı için tarlada kaldı. Yetkililere seslenen üreticiler, artık üretim yapamayacak duruma geldiklerini belirtti.

Soğan üreticileri bu yıl dertli. Geçen yıl tarlada kilosunu 1 liraya sattıkları soğanı, bu yıl tarlada 30 kuruşa alıcı bulamıyor. Tarlada kalan soğanın devlet eliyle alınmasını isteyen çiftçiler, böyle devam etmesi halinde üretim yapamayacaklarını söyledi.Destek değil, malının alınmasını isteyen çiftçilerden Şehmus Solmuş, “Ceylanpınar’ın Damlacık (Hıdırhalef) köyünde ikamet ediyorum. Sizin aracılığınızla sıkıntımızı dile getirmek istiyoruz. Bu yıl çok mağduruz. Sadece ben değil, benim gibi binlerce soğan eken çiftçiler mağdur. Sıkıntımızı buradan Tarım Bakanına, Şanlıurfa’nın 14 milletvekiline ve ziraat oda başkanlarına diyorum ki ‘Gelin insanların içine girin ve kendi gözlerinizle bu sıkıntıyı gürün.’ Şu an ne yapacağımızı bilemiyoruz? Soğanın ekiminden bu yana bütün masrafları borç etmişim. Ama kara kara düşünüyorum bu borcu nasıl ödeyeceğimi bilemiyorum.  Gübre, ilaç, mazot ve işçi parasını ödemem gerekiyor. Ama benim soğanlarım tarlada kaldı. Ne alan nede soran var. Benim şu an 3 kredi borcum birikmiş durumda, borç bataklığına batmışım. Benden başka çalışanım yok. Çocuklarım hepsi küçük, ben bugün bu soğanlarımı satamasam biterim.” dedi.

“Tarlada 30-40 kuruşa soğanı satamıyoruz”

“Tüccarlar alamıyorlarsa da Tarım Bakanlığının aracılığıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri çiftçilerin elinde kalan soğanı bir fiyatla alsın ve vatandaşa ucuz bir fiyata satsın.” diyen Solmuş, şunları söyledi:

“Bu uygulamada hem vatandaş faydalanır hem de çiftçinin mağduriyeti giderilir. Tarlada soğan fiyatını 30-40 kuruşa dahi sormuyorlar. Tüccarlar almıyor. Bizler soğanlarımızı satabilmek için kendi imkânlarımızla Türkiye’nin birçok ilini aramışız ama kimse almıyor. Almaya niyetli olanlarda satamayacak endişesiyle almıyor. Bizler Tarım Bakanımızdan herhangi bir destek istemiyoruz. Sadece bizim hakkımızın hak olmasını istiyoruz. Her şey pahalı olduğundan dolayı bütün çiftçiler mağdur.

Biz çiftçiler artık bir şey üretemiyoruz. Bize bir yol gösterin 38- 40 derece sıcaklığın altında soğanlarımız çürümeye mahkûm kalmış. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere bütün yetkililerin bu sıkıntımıza bir çözüm bulmasını istiyoruz.”

“Tarım Bakanlığının aracılığıyla soğanlarımız alınsın”

Seslerini Tarım Bakanlığına ve tüm yetkililere ulaştırmak istediklerini dile getiren çiftçilerden Mehmet Tunçer, mallarının tarlada kaldığını söyledi.

Tuncer, “Bize diyorlar ki ‘Mallarınızı stoklamayın. Devlet olarak çiftçinin elinde kalan mallarını alacağız. Ne ekiyorsanız ekin hiç kimsenin malını yerde bırakmayız.’ Ama bizler ne ekmişsek rezil olmuşuz. Bugün malımız tarlada kalmış satamıyoruz. Gübre, ilaç ve elektrik borcunu ödememişiz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Elimizde kalan tarlamızı mı satalım ne yapalım? Tarım Bakanı her gün TV’lere çıkıp, diyor ki ‘Çiftçinin mağdur olmasını müsaade etmem.’ bugün mağdur olmuşuz. Gelin bu mağduriyetimizi giderin. Buğdayın yüzde 30’u aşırı yağmur ve fırtınadan dolayı yere serilmiş durumda.

Sigortalı olmasına rağmen çiftçiye bir destek verilmiyor. Bu şekilde çiftçiyi bitirmeye çalışıyorsunuz. Soğana yaptığım masrafları hiçbir tanesini vermemişim, burada çalışan işçilerin parasını daha vermemişim. Ne olacak bu halimiz?” diye sordu.

Tarlada kalan soğana alıcı bulamadıklarını dile getiren Aslan Demir ise, şunları söyledi:

“Çiftçi olarak çok mağdur ve perişan durumdayız. Gördüğünüz gibi soğan şu an çürüme durumuna gelmiş halde. Fakir ve yol bilmez vatandaş olarak ne yapacağımızı bilemiyoruz. Tarlada kalan soğanımıza alıcı bulamıyoruz. Tarlada 30-40 kuruş fiyat biçiyorlar. Bu verilen fiyatı gübreye mi mazota mı elektriğe mi yoksa burada çalışan işçilerin parasına mı vereceğiz bilmiyoruz? Ben buradan devlet yetkililerine sesleniyorum. Bu duruma çözüm bulunmasını istiyorum.” 

(İLKHA)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —