Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Deprem bölgesinin imarı ve ihyası için aralıksız çalışıyoruz”

DEREN KOCAMANOĞLU- 04.02.2024-HİBYA- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni’nde konuştu.

GÜNCEL 4.02.2024 16:43:42 266 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Deprem bölgesinin imarı ve ihyası için aralıksız çalışıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Sözlerime dün gece Nurdağı ilçemizde kazaya uğrayan polis helikopterimizde şehit olan kardeşlerime Allah’tan rahmet, ailelerine ve Emniyet Teşkilatımıza başsağlığı diyerek başlamak istiyorum. Biraz önce resmi açılışını yaptığımız Gaziantep Şehir Hastanemizde yatan yaralı kardeşimizi ziyaret ederek, başsağlığı diledik. Biz de olumsuz hava şartları sebebiyle İslahiye’de sizlerle ruberu gerçekleştirmeyi planladığımız Deprem Konutları Kura ve Çekimi ve Teslim Töreni’ni canlı bağlantıyla yapmak mecburiyetinde kaldık.

Geçen sene 31 Mart tarihinde Gaziantep-Kilis Afet Konutlarının temel atmasını gerçekleştirdik. Ardından Nurdağı ilçemizde 22 Nisan tarihinde inşası tamamlanan köy evlerine hak sahiplerine teslim etmenin sevincini yaşadık. Seçim gündeminin deprem gündeminin önüne geçmesine asla izin vermedik. Gaziantepli, İslahiyeli, Nurdağılı kardeşlerimiz bizim bu gayretimizi, bu samimi çabalarımızı yakinen gördü. Depremin ardından bir sene geçmiş olsa da toprağa verdiğimiz her bir canımızın acısını yüreğimizde ilk günkü tazeliğiyle hissediyoruz.

Gaziantep ve ilçelerinde vefat eden 3 bin 904 kardeşimizle birlikte tüm deprem şehitlerimizi burada bir kez daha rahmetle yad ediyorum. Rabbim her birinin ruhunu şad, mekanını inşallah cennet eylesin.

Elbette gideni geri getirmek mümkün değil. Fakat yıkılanın yerine yenisini koymak, depremin yol açtığı maddi zararları telafi etmek bizlerin elindedir. Bu anlayışla deprem bölgesinin imarı ve ihyası için aralıksız çalışıyoruz. Depremde şehrimizde yıkılan bina sayısı, 4 bin 126’ydı. Yıkık ve acil yıkılacak 6 bin 114 bina enkazının tamamını kaldırdık. Ağır hasarlı 14 bin 319 binadan 11 bin 554’ünün enkaz kaldırma işlemi de bitti.

Kira yardımı ve diğer destek ödemeleriyle birlikte Gaziantep’e toplam 4,8 milyar liralık kaynak aktardık. Gaziantep ilimizde kurulan ve dağıtılan çadır sayısı 54 bin 554’tür. Şehrimizdeki 20 yerde kurulan 8 bin 660 konteynerde 26 bin kişi kalıyor. Kırsalda kurulan konteyner sayısı ise 10 bin 674 ve buralarda barınan kişi sayısı 32 bin 454’tür.

Gaziantep’te 17 bin 425 konut, bin 663 işyeri, 839 ahır olmak üzere toplam 19 bin 927 hak sahibi bulunuyor. Bugünkü törenimizle 10 bin 90’ı il ve ilçe merkezlerinde, 608’i kırsalda olmak üzere toplam 10 bin 698 konutumuzun kurasını çekiyoruz.

Yuvalarına kavuşan tüm vatandaşlarımıza yeni evlerinin hayırlı, bereketli, huzurlu olmasını temenni ediyorum. Gaziantep’te yaklaşık 14 bin konutumuzun yapımı hızla sürüyor. Bunlar da söz verdiğimiz şekilde tamamlayarak, hak sahibi kardeşlerime peyderpey teslim edeceğiz.

En son hak sahibi vatandaşımız da evine yerleşinceye kadar bize durmak, dinlenmek yok. El ele, gönül gönle vererek bu sınamanın da üstesinden geleceğiz. Görüyoruz ki Türkiye, asrın birlikteliğini sergileyerek, asrın felaketinin yaralarını süratle sarıyor. Elbette zaman zaman gecikmeler, sıkıntılar, problemler ortaya çıkabiliyor. Toplam 11 ilimizi ve 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkileyen böylesi bir afetin altından kalkmak öyle her baba yiğidin de harcı değildir.

Dünyada Avrupası ve Amerikası dahil hiçbir ülke böyle ağır bir yükün altından bizim gibi dirayetle kalkamaz. Nitekim geçtiğimiz senelerde orman yangını ve sel felaketi yaşayan kimi batılı devletler, halen bu sorunlarla boğuşuyor. Türkiye ise en zor olanı anlının akıyla geride bırakmıştır.

Depremin ardından arama kurtarma faaliyetlerinden, barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına, enkazın kaldırılmasından yeni yerleşim yerlerinin planlanmasına kadar birçok kritik eşiği başarıyla atlattık. Ekonomimize maliyeti 104 milyar doları bulan bir felaketi yaşamış olsak da hasarın ve faturanın büyüklüğü karşısında asla yılgınlığa kapılmadık.

 Bir taraftan deprem bölgesinin yeniden imarı için mesai harcarken, diğer taraftan da yatırımlarımızın aksamasına müsaade etmedik. Burada sermaye noktasında saymaya kalksak saatler sürecek nice çalışmayı, nice desteği ve yardımı devletimizin, belediyelerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın vasıtasıyla depremzede kardeşlerimize ulaştırdık. Şüphesiz eksiklerimiz olmuştur. Hiç arzu etmesek de kimi yerlerde gecikmeler yaşanmış olabilir ama deprem bölgesi için nasıl samimiyetle çalıştığımıza depremzede kardeşlerimize el uzatmak için nasıl çabaladığımıza 85 milyon şahittir. Bundan sonra daha hızlı yol alacağımıza inanıyorum.

Ülkemiz genelinde Yerinde Dönüşüm için başvuru sayısı 255 bini aştı. Gaziantep’te bu sayı, bin 68’dir. Bu projemizde konutlar ve köy evleri için 750 bin lira hibe, 750 bin lira çok uygun şartlarda kredi veriyoruz. Ahırlı köy evleri için hibe miktarı, 750 bin lira, kredi tutarı ise 1 milyon liradır. Krediler, 2 yıl ödemesiz olmak üzere 10 yıl vadeli ve faizsizdir. Depremden etkilenen şehirlerimizin meydanlarını, ana caddelerini de biz yapıyoruz.

Türkiye, ‘kerim’ vasfıyla bilinen çok güçlü bir devlettir. Tarihte daha önce defalarca olduğu gibi deprem imtihanını da başarıyla vereceğimizden asla şüphe duymuyoruz. Bu süreçte çözümün parçası olmak yerine sorundan nemalanları milletimizin vicdanına havale ediyoruz. Biz bunlara aldırmıyor, kulak asmıyor, vaktimizi ve enerjimizi çalmalarına izin vermiyoruz. Onlar ne yaparsa yapsın, biz sizin için, depremzede tüm kardeşlerimiz için canla başla çalışmayı sürdürüyoruz."

Hibya Haber Ajansı