Varanus Ariseus Ariseus’un genelde insanların yaşadığı alanlardan uzak yerlerde toprak altında açtığı oyuklarda yaşadığını belirten Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Oymak, kertenkele hakkında şu bilgileri verdi: “Yaklaşık 2001 yılında Tektek Dağları’nda vatandaşlar tarafından öldürülerek yakalandı. Ceset çürümek üzereydi. Laboratuvara getirdik ve kurtardık. Bu tür zaten 1803 yılında bilim adamları tarafından ispatlanmış. Bunun Suriye’de de yaşadığı kayıtlarda var. Güney Asya ve Afrika bölgesinde yaşamakta. Etçildirler, gündüzleri aktiftirler. Zaman zaman saldırgan oluyorlar.”
Oymak, sayısı çok az olan bu dev kertenkelenin neslinin tükenmekte olduğunu ve koruma altına alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Kertenkelenin saatte 90 kilometre hız yapabildiği için yakalanmasının çok güç olduğunu söyleyen Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Oymak, “Nesli tükenmekte olan bu kertenkele Güneydoğu’nun en büyük sürüngenidir. 1 metre 10 santim boyundaki bu kertenkeleyi köylüler üniversitemize kazandırdı” dedi.
Ceylanpınar ve Birecik’te rastlanılan dev kertenekele türü bu kez Şırnak'ta görüntülendi.
Şırnak'ın Cizre ile Silopi ilçesi arasındaki İnci Köyü'nde tarlada çalışan tarım işçileri kuyruğuyla birlikte yaklaşık 1 metre boyunda olan kertenkele yakaladı. Köylüler, İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerinden kertenkelenin alınmasını istediler.
Cizre ile Silopi ilçeleri arasındaki Suriye'ye sınır İnci Köyü'nün Dicle Nehri kıyısında tarlada çalışan kadınlar, yerde sürünen hayvanı görünce çığlıklar atarak kaçıştı. Kadınların 'canavar' gördüklerini söyleyerek kaçışması üzerine erkekler ellerinde sopalarla hayvanı aramaya başladı. Yaklaşık 1 saat süren aramanın ardından erkekler, kuyruğu ile yaklaşık 1 metre boyunda olan dev bir kertenkeleyi sopayla vurup bayıltarak etkisiz hale getirdi. İşçiler daha sonra köye götürdükleri hayvanı üzerine su dökerek ayılttı. Köylüler durumu İlçe Tarım Müdürlüğü'ne bildirerek, hayvanı almalarını istedi.