Ekinci: “Asya-Pasifik’ten Amerika kıtasına kadar geniş bir bölge ilgi alanımıza giriyor”

DEREN KOCAMANOĞLU-18.02.2024-HİBYA- ROKETSAN Genel Müdürü Murat Ekinci, Asya-Pasifik’ten Amerika kıtasına kadar geniş bir bölgenin ilgi alanlarına girdiğini söyledi.

GÜNCEL 18.02.2024 16:49:08 203 0
Ekinci: “Asya-Pasifik’ten Amerika kıtasına kadar geniş bir bölge ilgi alanımıza giriyor”

ROKETSAN Genel Müdürü Ekinci, ihracatın büyük bir kısmını geliştirilen roket ve füze sistemleriyle yaptıklarını belirterek, “Özellikle insansız hava araçlarında kullanılan akıllı mühimmatlarının çoğunu ROKETSAN üretiyor ve bu mühimmatlar şu anda dünyadaki en iyi özelliklere sahip mühimmatlar olarak öne çıkıyor. Antitank füzeleri, gemisavar füzeleri, balistik füze tarafında çok ciddi ihracata imza atıyoruz.” dedi.

“Akıllı mühimmatların bütün alt teknolojilerini çalışıyoruz”

İhracata odaklı büyüme felsefesiyle ROKETSAN’ın, şu anda 30’dan fazla ülkeye kendi ürettiği ürünlerin ihracatını gerçekleştirdiğini ifade eden Ekinci, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“İhracatla beraber almış olduğu gelirlerini hem altyapıda üretimi artırmak için hem de kendi yapmış olduğu Ar-Ge’lerin finansmanında kullanıyor. Türkiye’nin en hızlı büyüyen, en hızlı bir şekilde ihracatını büyüten şirketler arasında ön plana çıkıyor.  Akıllı mühimmatların bütün alt teknolojilerini çalışıyoruz. Uzay teknolojileri, akıllı mühimmatlar ve gelecek nesil roket ve füze teknolojilerinin tümünün alt teknolojilerini çalışıyoruz.”

“Ar-Ge’ye çok ciddi yatırım yapıyoruz”

Türk savunma sanayisine uygulanan ihracat kısıtlarından dolayı birçok ülkenin kendi teknolojilerini Türkiye ile paylaşmadığına dikkati çeken Ekinci, “Bu da kendi teknolojimizi yerli ve milli olarak geliştirme mecburiyeti getiriyor. Bu alanda yaklaşık bine yakın iş ortağımızla birlikte kendi teknolojilerimizi oluşturup, ürünlerimizi gerçekleştirmek için Türkiye’nin en büyük üç Ar-Ge kuruluşundan biri olarak Ar-Ge’ye çok ciddi yatırım yapıyoruz.” diye konuştu.

“Potansiyeli kullanmak için elimizden geleni yapıyoruz”

Ekinci, Asya-Pasifik’ten Amerika kıtasına kadar geniş bir bölgenin ilgi alanlarına girdiğini dile getirerek,  “Asya-Pasifik, Körfez bölgesi, Afrika bölgesi şu anda en hızlı büyüyen pazarlarımız. Bununla birlikte Avrupa’nın kuzeyi, özellikle Ukrayna Savaşı’ndan sonra çok ciddi bir taleple ROKETSAN’a başvuruyor. Biz de bu talebi gerçekleştirmek, potansiyeli kullanmak için elimizden geleni yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dünyanın her tarafına yayılan bir kullanıcı ağlarının olduğunu söyleyen Ekinci, “ROKETSAN’ın her iklimde, alanda, coğrafi şartlarda denenmiş, savaşta kendini kanıtlamış ürünlere sahip olmasını mecburi kılıyor. Bu da bizim açımızdan özellikle çok motive edici ve ROKETSAN’ın ürünlerini geliştirici bir özellik olarak ön plana çıkıyor.” dedi.

“Hedefimiz, ülkemizi savunma sanayiinde çok daha üst noktalara taşımak”

Ekinci, roket düze teknolojilerinde ROKETSAN’ın, Türkiye’nin en önemli kurumlarından bir tanesi olduğunun altını çizerek, açıklamasına şöyle devam etti:

“Uzay teknolojilerinde uzaya bağımsız erişimi sağlamak için çok ciddi yatırımlar ve Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiriyor. Bununla beraber gelecek nesil füze sistemleri, yakıt sistemleri, patlayıcı sistemleriyle de ilgili ROKETSAN’ın kendi öz kaynaklarıyla geliştirmiş olduğu projeleri var. Hedefimiz, ülkemizi savunma sanayiinde çok daha üst noktalara taşımak. Dünyadaki özellikle gelişmiş ülkeler var olan teknolojilerin hepsini ülkemizde çok daha üst seviyelerde gerçekleştirebilecek bir ekosistem oluşturmak.”

“ROKETSAN teknolojilerinin bir kısmını sivil alanda da görebileceğimiz bir alan açılacak”

Savunma sanayiinin, çifte kullanım konseptine en uygun sanayilerden bir tanesi olduğunu ifade eden Ekinci, şunları kaydetti:

“Özellikle ulaşım teknolojileri, havacılık teknolojileri, enerji teknolojilerinin birçoğu savunma sanayi alanında geliştirilen teknolojilerle benzerlik gösteriyor. Biz de bu anlamda özellikle enerji teknolojileri alanında bizim yapmış olduğumuz ürünlerin kullanım alanını dikkate alarak çifte kullanım alanında ürünler geliştirmeye gayret gösteriyoruz. Bunların henüz ortaya çıkmış ve ürüne dönüşmüş kısımları yok. Gelecekte ROKETSAN teknolojilerinin bir kısmını sivil alanda da görebileceğimiz bir alan açılacak.”

“En büyük hedefimiz, ihracat potansiyelini değerlendirecek bir aşamaya gelebilmek”

Ekinci, 2024’teki en büyük hedeflerinin, ihracat potansiyelini değerlendirecek bir aşamaya gelebilmek olduğuna dikkati çekerek, “Bununla beraber 30’un üzerinde olan ihracat başarısı elde ettiğimiz ülke sayısını çok hızlı bir şekilde artırmak. Temeldeki hedefimiz, ROKETSAN’ın tüm gelirlerinin yüzde 50’sini ihracattan elde edebilecek bir noktaya ulaşabilmek. Bu hedefe ulaştığımızda ROKETSAN’ın özellikle Ar-Ge için ayırmış olduğu kaynakların çok üst noktalara varacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı