Asya piyasaları, Çin'deki kasvetli ekonomik görünüm ve küresel faiz indirimi döngüsünün ilk başta düşündüğü kadar erken gelmeyebileceği beklentilerinin baskısıyla Perşembe gününe zayıf bir başlangıç yaptı. Zaten 2024’in başlamasıyl
Asya piyasaları, Çin'deki kasvetli ekonomik görünüm ve küresel faiz indirimi döngüsünün ilk başta düşündüğü kadar erken gelmeyebileceği beklentilerinin baskısıyla Perşembe gününe zayıf bir başlangıç yaptı. Zaten 2024’in başlamasıyla birlikte bu iki etmen piyasaları satış baskısına almış durumda.
Çin'deki ekonomik toparlanmanın zayıf olduğuna işaret eden bir dizi ekonomik verinin ardından - Çin ekonomisi 2023'te resmi hedefin biraz üzerinde %5,2 büyüdü, ancak derinleşen emlak krizi, artan deflasyonist riskler ve durgun talebin bu yılın görünümüne gölge düşürmesi sıkıntı yaratmakta - Çin hisse senetlerinde yaşanan düşüş nedeniyle dün günü % 2'den fazla düşüş yaşayarak beş aydan uzun bir sürenin en sert bir günlük yüzdesel düşüşünü gerçekleştiren MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi bu sabah %0,1 yükseldi ancak hala dünkü iki ayın en düşük seviyesi olan 490,45 puanın yakınında zayıf seyrediyor.
ABD Hazine tahvili getirileri hafifçe yükselirken, yatırımcıların Fed'in Mart ayından itibaren faiz indirimi yapabileceğine dair beklentilerin azaltmasıyla dolar bir ayın zirvesi yakınında seyrediyor. Detaylara baktığımızda; CME FedWatch aracına göre trader'lar Fed'in Mart ayında faiz indirimi ihtimalini kabaca %60 olarak fiyatlıyorken, bir ay önce neredeyse %70 olan ABD Hazine tahvil getirileri buna tepki olarak yükseldi. Dün yayınlanan ve geçen ay ABD perakende satışlarında beklenenden yüksek bir artış olduğunu gösteren veriler, ABD oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi.
Gösterge 10 yıllık Hazine tahvili getirisi en son %4,09 seviyesinde, dünkü bir ayın en yüksek seviyesi olan %4,12'den pek de uzak değildi; iki yıllık tahvil getirisi ise en son %4,33 seviyesindeydi.
Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin benzer şekilde euro bölgesindeki faiz indirimi beklentilerine karşı geri adım atmasının ardından doların euro karşısında kazanımları sınırlı kaldı ama bu durum doların bir dizi para birimi karşısında bir ayın en yüksek seviyesine yakın kalmasını engellemedi ve dolar endeksi 103,25 seviyelerinde.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde dün enflasyona karşı zaferin henüz kazanılmadığını söylerken, Hollanda merkez bankası başkanı Klaas Knot da yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası'nın kesintilerini fiyatlandırmada kendilerinin ötesine geçtiklerini ifade etti ve eur/usd en son %0,12 artışla 1,08 dolara yükseldi.
Yatırımcılar ECB'nin bu yıl 140 baz puan faiz indirimi yapacağına dair beklentilere sahip (Salı günü fiyatlanan 150 baz puandan gerileme var), ilkinin Nisan ayında olması ihtimali Mart ayına göre daha yüksek görünüyor.
Almanya'nın gösterge 10 yıllık tahvil getirisi, faiz indirimi iyimserliğinin azalmasıyla bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Geçen ay İngiltere enflasyonundaki beklenmedik yükselişin, İngiltere'de erken faiz indirimine ilişkin beklentileri düşürmesi İngiliz tahvil getirileri de sıçradı ve fiyatları düştü.
Emtialarda, OPEC'in önümüzdeki iki yıl içinde küresel petrol talebinde nispeten güçlü bir büyüme öngörmesi ve ABD'deki soğuk hava dalgasının petrol üretiminin bir kısmını kesintiye uğratması nedeniyle petrol fiyatları hafif yükseliş gösterdi ve ABD ham petrolü 72,81 dolara, Brent ise 78,02 dolara çıkarken, Spot altın % 0,26 artışla ons başına 2.010 dolara yükseldi.
MANŞET HABERLERİ
Moody's'den yapılan açıklamaya göre, Akbank, Alternatifbank, Denizbank, Türk Eximbank, HSBC Bank, TEB, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası ve QNB Finansbank'ın uzun vadeli yabancı para karşı taraf risk derecelendirme notlarını yükseltti. Moody's ayrıca Alternatifbank, Denizbank, HSBC Bank, QNB Bank ve TEB'in uzun vadeli yabancı para mevduat notlarını da artırdı. Akbank, Alternatifbank, Denizbank, Türk Eximbank, HSBC Bank, Nurlo Yatırım Bankası, Odea Bank, QNB Finansbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, TEB, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, TSKB, Vakıfbank ve Yapı Kredi'nin not görünümleri "durağan"dan "pozitif"e çevrildi.
Fed, Bej Kitap raporunda, 12 Fed bölgesinin ekonomik faaliyetlerinde bir önceki rapordan bu yana "çok az değişiklik" kaydettiğini veya hiç değişiklik olmadığını bildirdi. Fed, değişiklik gören bölgelerden "üçünün mütevazı bir büyüme, birinin ise ılımlı bir düşüş bildirdiğini" kaydetti.
Fed Başkan Yardımcısı Michelle Bowman, Fed'in bankaların sermayelerini artırmaya yönelik tartışmalı teklifinin "önemli değişikliklere" ihtiyaç duyduğunu ve Fed'in revize edilmiş herhangi bir plan üzerinde kamuoyundan yorum istemesi gerektiğini söyledi.
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası, yaklaşık 150 bin metal işçisini ilgilendiren MESS Grup Toplu İş Sözleşmesinde anlaşma sağladı. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak “Cumhuriyetimizin 100. yılında yüzde 100’ü aşan bir zam aldık. Ücretlere aldığımız toplam zam ilk 6 ay için yüzde 98, yıllık ise yüzde 157,4 oldu.” değerlendirmesini yaptı.
Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Ahmet Bolat, THY’nin 10 yılda Türkiye ekonomisine katkısının 1,1 trilyon doları bulacağını söyledi.
Bolat "2033 yılında filomuz 800 uçağın üzerine çıkacak. 810 civarında uçağımız olmasına dönük plan yaptık." dedi.
Goldman Sachs CEO'su David Solomon, ABD'de bu yıl enflasyonun beklenenden daha inatçı kalabileceği ve büyüme üzerinde baskı oluşturabileceğini söyledi. Solomon, "Hala özellikle işgücü, gıda ve gaz konularında enflasyonun insanların beklediğinden daha yapışkan olabileceğine dair bir risk olduğunu düşünüyorum. Ekonomide gerçek bir yavaşlama olması ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyordum, ancak çok daha yumuşak bir iniş yaşadık" dedi.
ECB Başkanı Christine Lagarde, ECB tarafından yaz dönemi itibariyle faiz indirimine gidilmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Finans piyasalarında faiz oranlarının düşürülmesine yönelik agresif beklentilerin politika yapıcılara görevlerinde yardımcı olmadığının altını çizen Lagarde, doğru yolda olduklarını ancak bunu destekleyecek veriler gelmeden zafer ilan etmeyeceklerini belirtti.
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirimine ikinci çeyrekte başlaması bekleniyor. Reuters tarafından 12-17 Ocak tarihlerinde yapılan ankete katılanların %45'i faizlerde ilk düşüşün Haziran ayında gerçekleşeceğini öngördü.
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı