FX analizi

Dün ABD'de Fed tarafından, beklentilere paralel şekilde, sürpriz bir karar çıkmadı ve faizler sabit bırakıldı.

EKONOMİ 21.03.2024 12:41:09 140 0
FX analizi

USD/TRY: Dün ABD'de Fed tarafından, beklentilere paralel şekilde, sürpriz bir karar çıkmadı ve faizler sabit bırakıldı. Faiz indiriminin zamanı konusunda Fed Başkanı Powell, enflasyonun halen kayda değer ölçüde yüksek olduğunu belirtirken, indirimlere bu yılın bir noktasında başlamanın uygun olduğu cevabını tekrarlayarak piyasa beklentilerine paralel bir cevap verdi. Fed'in federal fon oranına ilişkin tahminlerini bu yıl için %4,6'da sabit bırakıp, 2025 ve 2026 için yukarı yönlü revize etmesi 2024'te hala 3 faiz indirimi öngördüğünü gösterdi. 2024 yılı çekirdek enflasyon beklentisi %2,4'ten %2,6'ya revize edilirken, büyüme beklentisi de %1,4'ten %2,1'e yukarı yönlü güncellendi. İşsizlik oranı beklentisi ise %4,1'den %4'e çekildi. Bu ortamda, Fed'in faiz indirimlerine Haziran ayında başlaması beklentisi %71 seviyesinde bulunuyor. Fed sonrası ABD'de 10 yıllık faiz %4,23'e, 2 yıllık faiz ise %4,61'e kadar gevşedi. Dolar endeksi (DXY de %0,4 oranında düşüş gösterdi. Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimlerinde ise toparlanma gözlemlenirken, bu sabah da risk pozitif ortamda GOÜ para birimleri genel olarak artıda seyrediyor. Yurt içinde ise piyasalar TSİ 14'teki TCMB'nin PPK toplantısı üzerine yoğunlaşmış durumda. TCMB'nin bugünkü toplantısında politika faizini %45 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. Faiz kararı dışında Karar Metni de yakından takip edilecektir. Fiyatlamalar tarafına bakıldığında güvercin Fed'e karşın Dolar/TL'de net bir değişiklik yok. Kurda sınırlı yukarı yönlü eğilim sürüyor. Dün 32,38 seviyesinden kapanış yapan kurda kısmi yükseliş devam ediyor. TCMB kararı sonrasında oynaklık bir miktar artabilir. Faiz kararı dışında TCMB'nin haftalık menkul kıymet ve DTH verileri takip edilecek. Avrupa Bölgesi'nde PMI rakamları açıklanacak. Ek olarak, İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) faiz kararı izlenecek. Son olarak, ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, S&P Global imalat, hizmet ve bileşik PMI ile mevcut konut satışları verisi duyurulacak.

EUR/USD: Dün akşam ABD'de merkez bankasının faiz kararı takip edildi. Fed, faizleri beklentiler dahilinde sabit tutarken, federal fon oranına ilişkin bu yıl için tahminini %4,6'da sabit bıraktı. Ek olarak enflasyondaki son yükselişten endişe duymadıklarını göstererek bu yıl için üç faiz indirimi beklentilerini korudu. Diğer taraftan 2025 ve 2026 için tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Fed Başkanı Powell basın toplantısında yaptığı değerlendirmede enflasyonun önemli ölçüde gevşediğini ancak hala yüksek olduğunu belirtirken bu yıl bir noktada faiz indirimine başlamanın uygun olabileceğini söyledi. Bu ortamda, Fed'in faiz indirimlerine haziran ayında başlaması beklentisi %71 seviyesinde bulunuyor. Fed sonrası küresel çapta risk iştahı yükseldi, ABD'de 10 yıllık faiz %4,23'e kadar gevşedi. Bugünkü veri takvimine bakıldığında Avrupa Bölgesi'nde PMI rakamları açıklanacak. Dün %0,5 oranında yükselerek 1,0922 seviyesinden günü kapatan paritede, güvercin Fed fiyatlaması sürebilir ve 1,0960 ardından 1,10 hedef olabilir. Olası geri çekilmelerde ise 1,09 seviyesi destek konumunda. 

XAU/USD: Dünkü güvercin Fed toplantısının ardından yukarı yönlü ivme kazanan Ons Altın günü 2.186 seviyesinde tamamladı. Fed bu yıl için üç faiz indirimi yapılması yönündeki beklentilerini yineledi. Fed Başkanı Powell sunumunda faiz indirimlerine başlanılması gerektiğini ve bunun bu yılın bir döneminde yapılacağını bildirdi. Buna ek olarak Powell'ın açıklamasının ardından piyasada haziran ayında faiz indirimine gidileceği beklentisi arttı. Fed toplantısının güvercin geçmesiyle Ons Altın'ın alımlarla karşılaşarak 2.200 seviyelerini aştığını izliyoruz. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 2.250 hedef olabilir. Ara direnç 2.223 seviyesinde. Öte yandan, olası kar satışlarında 2.200 desteğinin altına gevşeme yaşanması durumunda 2.177 hedef olabilir. Ana destek ise 2.155 civarında. 

 

Kaynak: Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı