Cumartesi Anneleri/İnsanları Galatasaray Meydanı’nda 488. haftalarında 1993'te 19 yaşında, Özgür Gündem Gazetesi Bitlis muhabiriyken gözaltına alınan ve 13 gün sonra öldürülmüş halde bulunan Ferhat Tepe için toplandı. 488. haftada 1993’te Urfa’da kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın oğlu Şerif Taşkaya, Özgür Gündem çalışanı gazeteci Sedat Yılmaz, Ferhat Tepe’nin annesi Zübeyde Tepe ile babası İshak Tepe söz aldı.
Taşkaya: Yeni kayıplar olmasın diye
Şerif Taşkaya babasının herkesin gözü önünde alındığını, gözaltında onu görenlerin olduğunu ancak herhangi bir sonuç alamadıklarını söyledi: “Savcı ‘Sedat Bucak’a gidin, o izin verirse bırakırım. Diretirseniz sizi de gözaltına alırız’ dedi”. “Başbakana sesleniyorum, camı kırsalar 15-20 yıl ceza alırlardı, binlerce insan kaybedildi, sonuç yok. Ermeniler kaybedildiğinde mücadele başlatılsaydı, bugün insanlar kaybedilmeyecekti.Bu düzenden umudumuz yok, yeni kayıplar olmasın diye mücadeleye devam ediyoruz.”
Yılmaz: Ferhat’ın işten atılma seçeneği olmadı
Sedat Yılmaz “Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünden şikayetçi olanlara, baskı ve otoriteden dolayı işsiz kalıyoruz diyenler Ferhat katledildiğinde susanlardı” dedi. “Ferhat’ın işten atılma seçeneği olmadı. Bize sunulan tek seçenek ölümdü. İnatla Kürtlerin yaşadıklarını anlatmaya çalıştık, bu yüzden Ferhat’ları yitirdik. Bizi kaybedenler ‘adalet yok’ diye bağırıyor.” “Onlarca tanığa rağmen davayı zamanaşımına uğrattılar. İnsanlığa karşı suçlar asla unutulmaz. Talebimiz hakikatleri araştırma komisyonunun kurulması ve devletin işlediği katliamlarla yüzleşmesi.”
Anne ve babası konuşuyor
Anne Zübeyde Tepe ve baba İshak Tepe, oğullarının öldürülmesinden sorumlu tuttuklarını söyledikleri dönemin Tatvan 6. Zırhlı Tugay Komutanı General Korkmaz Tağma’nın şimdiye dek ifadesinin alınmasına tepki gösterdi. Anne Zübeyde Tepe oğluna “Senin mücadeleni sonuna dek devam ettireceğim” diye seslendi. “Ehliyetini, kol saatini ve fotoğraf makineni verdiler yalnızca, gülüşünü benden aldılar. Söz, inşallah bir gün bağımsız Kürdistan kurulacak, mezarını gelip haykıracağız, ruhunu şad edeceğiz.” Baba İshak Tepe 21 yıldır sürdürdükleri ve zamanaşımına uğrayan hukuki mücadeleyi anlatarak devletin bu süreçte yaptıklarını şöyle özetledi: “Televizyonlarda ‘bu cinayeti işleyen devlet desteklidir, devlet katildir’dediğim için bir yıl ceza aldım; Bizim Ferhat adında Ferhat’ın hikayesini ve cinayeti yazdığımız kitap yasaklandı, basanlara ceza verildi; 20 yıl sonra ‘dava düştü’ dediler.” “Bu dava bizim nezdimizde düşmedi, mücadeleye devam edeceğiz.”
Ferhat Tepe’nin kaybedilişi
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına yapılan açıklamayı Cumartesi İnsanları’ndan gazeteci Arzu Demir okudu. Yoğun yağmur altında okunan açıklamada Ferhat Tepe’nin kaybedilişi, yargı süreci ve sorumlular yer aldı.