Haftaya bakış

Geçtiğimiz hafta yurtiçinde Ocak ayı ödemeler dengesi verilerini izledik.

EKONOMİ 18.03.2024 12:44:26 176 0
Haftaya bakış

Geçtiğimiz hafta yurtiçinde Ocak ayı ödemeler dengesi verilerini izledik. Ocak ayında cari işlemler hesabı 2.9 milyar dolarlık beklentinin altında olarak 2.56 milyar dolar açık kaydetti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 3.5 milyar dolar fazla verdi. Önümüzdeki aylarda dış ticaret açığının daralmaya devam etmesiyle cari açığın milli gelire oranının %3’lere gerilemesini bekleriz. Özellikle yerel seçim sonrasında daha belirginlik kazanmasını beklediğimiz ithalata hız kestirecek politikaların cari açığın OVP hedefinin dahi altına getirilmesinde etkili olacağını düşünüyoruz. Yılın ilerleyen dönemlerine yönelik portföylerde ithalatçıların ağırlığının düşürülüp ihracatçı şirketlerin ön plana çıkarılması gerektiğini düşünmekteyiz.

TÜİK verilerine göre sanayi üretimi Ocak 2024’te yıllık %1,1 artarken aylık olarak bir değişim göstermedi. Genel olarak ekonomideki büyümenin bu yıl hız keseceği beklentimizle uyumlu görüyoruz. Yurtiçi ihtiyari tüketime yönelik sektörlerin portföy ağırlıklarının düşük tutulması gerektiğine inanıyoruz.

Özellikle bu yılın enflasyon verileriyle ilgili önemli yönlendirme aldığımız piyasa katılımcıları anketi verilerini Cuma günü  karşıladık. Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde %43 iken, bu anketdöneminde %44’e tırmandı. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir öncekinde %38 iken, bu ankette %37’ye geriledi. Sürekli ileri bir ay roll eden 12 aylık beklentidense elma-elma karşılaştırma sunan cari yıl verilerine yönelik beklentiye daha kıymet vermekteyiz. Önümüzdeki piyasa katılımcıları anketlerinde de 2024 beklentilerinin yükselişe devam etmesini ve %50’ye yakın seviyelerde nihayetlenebileceğini düşünmekteyiz. Yılsonu için Dolar/TL beklentisi 40,0 iken, bu anket döneminde 40,5 olarak gerçekleşti. Bu görüşe katılan piyasa katılımcılar tahminlerine güveniyorlarsa halihazırda  VİOP’ta 44.6 seviyesinde bulunan Aralık 2024 dolar kontratında satış yönünde pozisyon alarak getiri yaratabilir. Biz modellerimizde VİOP kontratının gösterdiği seviyeyi kullanmayı tercih ederiz. Büyüme tarafında ise 2024 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde %3,3 olarak gerçekleşmiştir.

8 Mart ile biten haftada yurtdışı yerleşik yatırımcılar piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış olarak 293 milyon dolar hisse senedi, 270 milyon dolar DİBS ( ters repo dahil ) satış gerçekleştirdiler. Yabancıların hisse senedi ve tahvillerden çıkışı hızlanırken yükselen mevduat faizleri ve kredi faizleri yerli yatırımcıların borsaya yeterli desteği atamamasına sebep oluyor.

Hafta sonu Mehmet Şimşek Kanal 7'de istisnaları, muafiyetleri, indirim oranlarını gözden geçireceklerini söyledi ayrıca TL’nin önümüzdeki dönemlerde çok cazip olacağını belirtti. Genel olarak KDV artırılmayacak olsa da özellikle ihtiyari tüketime yönelik özel ayarlamaları görebileceğimizi düşünüyoruz. Bundan dolayı varlık dağılımlarında başta tüketici elektroniği perakendeciliğ ve mobilya gibi sektörlere karşı temkinli olunması gerektiğine inanıyoruz. TL’nin cazibesinin artırılması tarafında ise faiz seviyesinin reel getiri vadetmesinin kritik olduğunu düşünüyoruz. Seçim sonrası dönemde yüksek faizli özel tertip tahvil veya TL mevduatın faiz getirisinin artırılmasına yönelik ek tedbirlerin gelmesi olası duruyor.

Geçen hafta küresel tarafta hem ABD hem de Almanya’dan gelen enflasyon rakamlarını takip ettik. ABD tarafında Şubat ayı TÜFE verisi aylık bazda %0,4 artış gösterirken, yıllık bazda %3,1 olan tahminlerin üzerinde %3,2 olarak açıklandı. FED için daha belirleyici konumda olan Çekirdek TÜFE de benzer şekilde beklentileri aştı. Üretici fiyat endeksi ise aylık bazda beklenti olan %0,3’ün üzende %0,6 artış kaydetti. Yüksek gelen enflasyon verileri her ne kadar tahvil faizlerini yükseltmiş olsa da hisse senetleri yapay zeka hisselerine olan ilginin sürmesiyle genel olarak dirençli kaldı. Euro bölgesi tarafında, Almanya'da tüketici fiyat endeksi, Şubat ayında aylık %0,4 artarken, Ocak ayında %2,9 olan yıllık enflasyon, Şubat ayında beklentilere paralel %2,5'e geriledi. Yine Euro Bölgesinde sanayi üretimi Ocak ayında beklentilerin üzerinde daralma gösterdi. Ocak ayında sanayi üretimi piyasa beklentisi olan %1,5’un oldukça üzerinde %3,2’lik bir daralma gösterdi.

ABD’de Çarşamba günü FED’in faiz kararını takip edeceğiz. Politika faizinin %5,5 seviyesinde sabit tutulmasını bekliyoruz. Basın toplantısında Powell indirimin zamanlamasıyla ilgili ipucu verecek mi takip edeceğiz. Ayrıca yarın Japon merkez bankası, Perşembe günü ise İngiltere merkez bankası BoE faiz kararını açıklayacak. Haftanın tamamında ise İngiltere TÜFE, ABD imalat PMI ve Euro bölgesi Tüketici güven endeksi diğer takip ettiğimiz önemli veriler olacak.

İç tarafta Çarşamba günü Mart ayına ilişkin tüketici güven endeksi verilerine, Perşembe günü ise TCMB faiz kararına odaklanacağız. A1 Portföy olarak biz piyasa beklentisine benzer şekilde faizin %45 seviyesinde sabit kalacağını öngörüyoruz.

Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümünde Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman şehitlerimizi saygıyla anıyoruz

 

Kaynak: A1 Capital

Hibya Haber Ajansı