Bakanlık, iki yıllık bir çalışmanın ardından “Palyatif Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge” hazırladı. Yönergede söz konusu merkezlerin amacı hakkında şunlar kaydedildi: “Yaşamı tehdit eden hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan sorunlarla karşılaşan hastalarda ağrı ve diğer semptomları erken tanımlamak ve değerlendirmek, bu kişilere ve aile bireylerine tıbbi, psikolojik, sosyal ve manevi destek vererek acılarını hafifletmek veya önlemektir.”
8 UZMANLI TİM
Merkezde hastalar için her an hazır bulunacak bakım timi kurulacak. Tim, aralarında din görevlilerinin de bulunduğu 8 uzmandan oluşacak. Takım liderinin yönetiminde aktif olarak görev alacak uzmanlık dalları şöyle: “Uzman hekim, diyetisyen, hemşire, psikolog, sosyal çalışmacı, fizyoterapist veya fizyoterapi teknikeri, din görevlisi, hasta bakıcı.”
‘ÖLÜMÜ KABULLENME’
Palyatif bakım hizmetleri sadece ağrı ve semptom yönetimi gibi klinik hizmetlerle kısıtlı kalmayacak. Merkezde hastanın yanı sıra hasta yakınlarına da hizmetler verilecek. Doktorlar hasta yakınını tedavi süreci hakkında bilgilendirecek. Psikolog ve din görevlileri ise ölümü kabullenme, bilgilenme ve yas ile mücadele konusunda yardımcı denizli escort.