İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Anadolu yakasındaki 3 ilçeden geçecek, 8 istasyonlu, 10,9 kilometrelik Çekmeköy–Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattının ilk etabında gerçekleştirilen test sürüşüne tanıklık etti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Çekmeköy–Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattının yapımına Mayıs 2017’de başladı. Proje, yapımına başlandıktan sadece 7 ay sonra, 29 Aralık 2017’de durduruldu. İnşaata, Mart 2018’de tekrar başlandı. Ancak, önceki İBB yönetimi tarafından hak ediş ödemelerinin yapılamaması nedeniyle, şantiye alanı, o güne dek yüzde 4’lük bir ilerleme sağlanmışken, Ekim 2018’de sessizliğe gömüldü. Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki yeni İBB yönetimi, Ekim 2019’da yapılan anlaşma ile Deutsche Bank’tan kredi sağlayarak, hattın yeniden imalatına başladı. Hattın, Sancaktepe-Çekmeköy arasındaki ilk etabında sona yaklaşıldı. İmamoğlu, hattın ilk etabı için gerçekleştirilen test sürüşüne, CHP Sancaktepe Belediye Başkan adayı Alper Yeğin ile birlikte tanıklık etti.
İmamoğlu, test sürüşü öncesinde, Samandıra Merkez İstasyonu peron katında, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin ve İBB Raylı Sistemler Dairesi Başkanı Ceyhun Avşar’dan, hattın yapılış süreci ve sonrasıyla ilgili detaylı bilgiler aldı.
Mart ayında, bu hat ile birlikte iki metro hattı açılışının olacağını belirten İmamoğlu, "Sancaktepe, Sultanbeyli ve Çekmeköy olmak üzere, üç ilçemizin de kıymetli insanları için burada insanlarımızı metro yolculuğuyla buluşturacağız. Önemli bir hat. Bazen hep diyorlar ya ‘Metroyu biz başlattık!’ Ortada bir ihale ve yüzde 3-4 seviyesinde bir ilerleme… Bunun anlaması da ihaleyi almış bir firma ve ihaleyi alan firmanın şantiyeye yerleşmesi anlamına geliyor. Biz devraldığımızda, mevcut durum bu. Ve bu durumdan bugüne gelinmesindeki süreç şöyle işliyor: Görevi alır almaz, sadece 4 ayda, bu metro hattına gerekli finansmanın ilk boyutunu hazırlayarak işe başladık. 2019’un sonunda, yani 2020’nin başında, buraya start vermiş olduk. Yani sıfırdan başlamış olduk ve bugün şükürler olsun, 4. yılına geldiğimizde büyük bir bölümünü de vatandaşlarımızın hizmetine açmış olacağız. 5’nci yılda da tamamını açmış olacağız. Sultanbeyli dahil, sadece bir yıl içerisinde ki, ciddi bir yolculuk kapasitesine sahip bu hattımızı vatandaşlarımızla buluşturacağız.” dedi.
Ataköy-İkitelli hattının da Mart ayı içerisinde vatandaşlarla buluşacağını açıklayan İmamoğlu, "Biz, eskisi gibi, sadece metroları açıp, metro yolculuğu için tanzim etmiyoruz; aynı zamanda her istasyonumuzu bir fırsat alanına dönüştürüyoruz. İşte burada Daire Başkanımız da ifade etti. Birinde bir kreş yapıyoruz, birinde bir Kent Lokantası yapıyoruz. Başka fırsat alanlarımız da var bu hat üzerinde. Onları da zaman içerisinde yine kamuya faydalı alanlar haline getiriyor olacağız. Dolayısıyla, çevresine de değer katan işler haline gelecek.” şeklinde konuştu.
Metronun kilometre maliyetinin neredeyse 55 milyon euro’nun üzerine çıktığı bilgisini paylaşan İmamoğlu, “Bu da bir kilometre metronun, 2 milyar TL olduğu anlamına geliyor. Büyüklüğünü anlamak adına söylüyorum. Bu yatırımların daha verimli kullanılabilmesi için, ‘yürüyen İstanbul'a ihtiyacımız var. Yani eskiden minibüsler, otobüsler, sokak aralarında dolaşan vasıtalar yerine, artık bu var. Bu hatların işletilebilmesi için, yolcuya ihtiyacı var. O yolcunun da lastik tekerlekli araçlardan uzaklaşması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Bu kapsamda, vatandaşlara konforlu yürüyüş alanları sunmanın gerekliliğine vurgu yapan İmamoğlu, “Yaya konforu, şehirlerde artık en önemli konu. Hatta mümkünse, araç almadan şehrin her yerine erişebileceğiniz metro hatlar bizim için çok önemli. Toplu taşımanın en önemli hattı anlamına gelecek. İnşallah bu dönemimiz bittiğinde, 5 yıla… Ki bizim 5 yıldan biraz az ne yazık ki. Hep söylüyorum; üç ayımızı hiç ettiler. Ama olsun. 5 yıldan daha az bir sürede, neredeyse 66 kilometrelik bir metroyu bitirerek, insanlarımızın hizmetine açmış olduk” dedi.
Samandıra İstasyonu’nda başlayan test sürüşü, Meclis Mahallesi İstasyonu’nda başarıyla son buldu.
Hibya Haber Ajansı