İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşu İSKİ, artan nüfusa ek olarak yoğun yağışlarda kesit yetersizliği sebebi ile bölgede sık sık su taşkınları yaşayan Fatih’e 503 Milyon TL’lik yatırımla 2,5 kilometre uzunluğa sahip Samatya Yağmursuyu Tüneli projesini
İBB bağlı kuruluşu İSKİ’nin Fatih bölgesinde taşkın ve sel riskini sona erdirecek Fatih Samatya Yağmursuyu Tüneli projesinde TBM’ler düzenlenen törenle kazı işlemlerine başladı. Konuşmasında İstanbul’a altyapıya en çok yatırım yapılan dönemini yaşattıklarını belirten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bu şehrin ezberini bozan bizler bu şehrin halkçı, devletçi ve gerçekten insanını düşünen bizler vaat setlerini bile değiştirdik, değiştireceğiz. Vaat setleri, kamuya yatırım ve kamu anlayışında yakında bizim dilimizi, literatürümüzü, terminolojimizi kullanmaya başlayacaklar, kullansınlar. Amacımız zaten onların da iyileşmesi” ifadelerini kullandı.
Vatan Caddesi, Aksaray Meydanı, Namık Kemal Caddesi, TCDD Altgeçidi, Org. Abdurrahman Nafiz Gürman Caddesi, Samatya Devlet Hastanesi Önü, TCDD Alt Geçidi gibi ana arter nitelikli önemli noktaları ve bağlantılı oldukları cadde/sokaklarda taşkın sorununu tarihe gömecek projede TBM’ler (tünel açma makinesi) İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldığı törende çalışmalarına başladı. Programda CHP Parti Meclisi Üyesi Mahir Yüksel, CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve CHP Fatih Belediye Başkan adayı Mahir Polat, İmamoğlu’na eşlik etti.
Arı gibi yer altında çalıştıklarını ifade eden İmamoğlu, “Bu yer altına yapılan yatırımın ne kadar önemli olduğunu elbette yapılırken hissetmiyorsunuz. Yapıldıktan ve hayata geçtikten sonra hayatınızdaki bir kısım tehditlerin ortadan kalktığında ya da ulaşım gibi özellikle ulaşım gibi metroyla ilgili yapılan yatırımlarda hayatın kolaylaştığında aslında farkına varabiliyor. Bu kapsamda yer altında İSKİ'nin yaptığı yatırımlarda çok ama çok kıymetli. Tabiri caizse yer altına bir tünel açma makinesi daha indiriyoruz. TBM diye tanımlanan uluslararası ismi olan bu makineye ben yeraltı solucanı diyorum, muhteşem bir icat. Bu makine bizim 2019’dan bu yana yaptığımız hizmetlerle ilgili özellikle bir simge. Çünkü tabiri caizse arı gibi yer altında çalıştık… Kimi yerde metro çalışmaları, kimi yerde İSKİ çalışmaları, kimi yerde fen işleri, altyapı ile ilgili çalışmalar, bütün bunlar kılcal damarlar yüzlerce kilometre, neredeyse bir kısım atık su, yağmur suyla ilgili atılımları da kattığınızda binlerce, on binlerce kilometre içme suyu kattığınızda isale hatlarını böylesi bir çalışmayı ortaya koymanın keyfini ve gururunu yaşıyorum. Çünkü İstanbul buna çok muhtaç.” dedi.
İmamoğlu konuşmasında şunları kaydetti:
“Biz aynen hayatta fani olmak gibi bu görevlerin de gelip geçici olduğunu gerçekten bilen insanlarız. Bulunduğunuz dönemi en ahlaklı, en faydalı şekliyle hizmet etmenin ve ahlaklı bir duruşla zihinlerde kalmanın çok daha kıymetli olduğunu, her şeye bedel olduğunu bilen bir kültürün temsilcileriyiz. Durumu idare etmedik, insanların gözünü boyamadık. Ne yapabiliyorsak onu paylaştık. Yapılamayacak bir iş var ise onu da dertleşerek anlattık. Tamamen duruşumuz budur. İşin engellenme gayretlerine rağmen nasıl işleri başardığımızı vatandaşlarımıza lütfen bütün dostlarımız anlatsın. Yıllarca bu eşsiz şehrin denizine, kanalizasyon akarken seyrettiler. Burnumuzun dibinde, yani boğazda. İstanbul Boğazı'nda onlarca noktasından Marmara Denizi'nin onlarca noktasından atık suyun denize akışını seyrettiler. Bunlar öncelenseydi çoktan biterdi. Dediğimiz makine yeni icat olmadı. 60-70-80 yıldır neredeyse benzer teknolojiler dünyanın her yerinde ve şehrimizde de kullanılıyor.”
“Biz sel baskınlarını, su baskınlarını dert edindik." diyen İmamoğlu, " Büyük can ve mal kayıplarını yaşarken bu şehir, seyirci olanların o ihmallerini biz kendi dönemimizde kapattık ve ihmalin yerine hizmeti getirdik. ‘Birkaç gün konuşulur sonra unutulur’ demedik bu tür trajik olaylara biz can kulağıyla geçmişe baktık. Bu yaşananlar bize yakışmıyor. Dünyanın 21. yüzyılda göz bebeği olan İstanbul, bu görüntüleri hak etme şansı yok, bu görüntüler milattan önce değil. Bu görüntüler Ekrem İmamoğlu ve arkadaşlarından önce, daha dün.” ifadelerine yer verdi.
Hibya Haber Ajansı