Kızıldeniz krizi, Çin-Avrupa kargo seferlerinin avantajını ortaya çıkardı

"Korea Daily" gazetesinde kısa süre önce yer alan haberde, Kızıldeniz su yolunun Yemen’deki Husi silahlı güçler tarafından ablukaya uğramasının küresel lojistik krizine neden olduğu, Güney Kore'den Avrupa Birliği'ne (AB) deniz taşımacılığının maliyetinde

GÜNCEL 2.03.2024 20:17:26 246 0
Kızıldeniz krizi, Çin-Avrupa kargo seferlerinin avantajını ortaya çıkardı

"Korea Daily" gazetesinde kısa süre önce yer alan haberde, Kızıldeniz su yolunun Yemen’deki Husi silahlı güçler tarafından ablukaya uğramasının küresel lojistik krizine neden olduğu, Güney Kore'den Avrupa Birliği'ne (AB) deniz taşımacılığının maliyetinde 4 ay içinde yüzde 250'lik bir artışa yol açtığı belirtildi.

Haberde, Çin'in Çin-Avrupa kargo treni gibi bir ulaşım kanalına sahip olması nedeniyle Güney Koreli şirketlerin rekabet gücünün düşebileceği ifade edildi.

Haberde, krizin Çin-Avrupa kargo treni seferlerinin avantajlarını ortaya çıkardığı kaydedildi.

Her yıl dünya deniz ticaretinin yaklaşık yüzde 15'i, tahıl ticaretinin yüzde 8'i ve konteyner ticaretinin yüzde 30'u Kızıldeniz üzerinden yapılırken, havacılık yakıtının yüzde 30'una ve sıvılaştırılmış doğal gazın yüzde 12'sine bu güzergah üzerinden ulaşılıyor.

Husi güçleri, geçen yılın kasım ayından bu yana Filistin'le dayanışmalarını göstermek için Kızıldeniz sularındaki İsrail gemilerine defalarca saldırılar düzenledi.

Nakliye şirketleri, Süveyş Kanalı üzerinden Kızıldeniz rotasını askıya alarak Ümit Burnu'ndan geçmeye başladıklarını açıkladı.

Ocak ayında ABD ve İngiltere, Yemen'de Husilere ait tesislere hava saldırıları başlattı.

Başlıca deniz yollarının olumsuz etkilendiği ve küresel tedarik zincirinin güvenliğinin zorluklarla karşı karşıya olduğu ortamda, Çin-Avrupa kargo treni seferleri odak noktası haline geldi.

Deniz taşımacılığıyla kıyaslandığında Çin-Avrupa kargo treni seferlerinin en belirgin avantajı istikrar.  

Foreign Policy’de yer alan yorumda, Kızıldeniz'deki Husilerin saldırıları, Panama Kanalı'nda yaşanan kuraklık veya Malakka Boğazı yakınlarındaki olası çatışmaların, deniz taşımacılığının kırılganlığını ortaya çıkardığına dikkat çekildi.

Diğer yandan, Kızıldeniz rotasında da Ümit Burnu'nda da nakliye fiyatları yükseldi. Çin-Avrupa kargo treni seferleri, deniz taşımacılığına kıyasla fiyat avantajına da sahip.

Zaman eşittir para. Ümit Burnu'na giden en uzun rota 45 güne kadar vakit alabilirken, Çin-Avrupa kargo tren seferleri azami 20 gün sürüyor. Buna ilave olarak, trenlerin hızı da git gide artıyor.

Çin-Avrupa kargo treni seferleri, halihazırda Avrupa'daki 25 ülkede yer alan 219 kente ulaşıyor. Asya ile Avrupa arasında ekonomik ve ticari işbirliği için yeni bir kara ulaşım kanalı ve yeni bir köprü olan Çin-Avrupa kargo treni hatları, esnek bir uluslararası lojistik tedarik zinciri oluşturarak Asya ve Avrupa'nın kalkınmasına da ivme kazandırıyor.

Mevcut güvenlik koşullarında, Çin-Avrupa kargo treni seferlerinin avantajlarının ve katkılarının da değeri artıyor. Bu durum, Kuşak ve Yol girişiminin, ekonomik küreselleşmenin tarihsel eğilimine, küresel yönetişim sisteminde reform ihtiyacına ve dünyanın her yerinden insanların müreffeh bir yaşama dönük arzusuna da uygun olduğunu apaçık şekilde gösteriyor.

Hibya Haber Ajansı