ABD piyasaları Şubat ayı TÜFE verisinin Fed’in faiz indirim patikasında ertelenmeye yol açmayacağı yönünde yoğunlaşan beklentilerle alıcılı seyir izledi.
Dün piyasalarda neler oldu?
Dün ABD piyasaları Şubat ayı TÜFE verisinin Fed’in faiz indirim patikasında ertelenmeye yol açmayacağı yönünde yoğunlaşan beklentilerle alıcılı seyir izledi.
Makro veriler cephesinde, Şubat ayı TÜFE verisi manşet bazda aylık %0,4, yıllık bazda da %3,2 artış göstererek piyasa beklentisine yakın seviyede gerçekleşti. Piyasa beklentisi enflasyonun aylık %0,4, yıllık %3,1 olması yönündeydi. Manşet taraftaki ılımlı görünüme karşın çekirdek verinin katılık görünümünü sürdürdüğünü takip ediyoruz. Enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon aylık %0,3 beklenirken, %0,4, yıllık bazda ise %3,7 beklentisine karşılık %3,8 oldu. Detaylarda, barınma fiyatlarındaki artışın enflasyondaki aylık yükselişte en etkili kalem olduğunu gözlemliyoruz. Barınma endeksi, Şubat'ta aylık bazda %0,4 ve yıllık bazda %5,7 arttı. Benzin fiyatları da Şubat'ta aylık %3,8 artarken, yıllık %3,9 azaldı.
Verinin fiyat baskılarındaki yapışkanlığın devam ettiğini ortaya koymasının etkisiyle 2 yıllık tahvil faizi %4,59 seviyesine, 10 yıllık tahvil faizi %4,15 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise dün 1,38 puan düşüşle 13,84seviyesine geriledi.
Ancak veri faiz patikasının seyrine ilişkin beklentilerde değişikliğe yol açmadı. Federal fonlama oranının Mart toplantısında %5,25-5,50 bandında tutulacağına yönelik beklenti piyasalarda %99 oranında fiyatlanıyor. Mayıs ayı toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimine gidilmesine yönelik olasılık da %18,4’e gerilerken, Fed’in ilk 25 baz puanlık faiz indiriminin Haziran’da gerçekleşeceği yönündeki beklenti piyasalarda %58,9 oranında fiyatlanarak baskınlığını koruyor.
Sektörel cephede dün teknoloji sektörü hisseleri %2,5 yükselişle en çok değer kazananların başında geldi. Oracle hissesi güçlü finansal sonuçlarının ardından %11 yükselirken, Nvidia hissesi %7 değer kazandı. Hissenin yılbaşından bugüne %86 yükseldiğini gözlemliyoruz. Microsoft ve Meta hisselerinde ise yükselişler %2’yi aştı.
S&P 500 endeksi %1,12 yükselişle 5.175,27 seviyesine yükselirken, Nasdaq endeksi %1,54 değer kazancıyla 16.265,64 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi ise %0,61 artışla 39.005,49 seviyesine geriledi.
Bugün ne bekliyoruz?
Bu sabah Asya piyasalarında ise, bölge özelinde yaşanan gelişmeler ışığında genel olarak karışık seyir görülüyor. Çin cephesinde Country Garden’ın vadesi gelen tahvil ödemesini gerçekleştirememesi konut gelişticileri sektörü hisselerinde baskı yaratıyor. Bu nedenle Çin endekslerinin satıcılı seyir izlediğini gözlemliyoruz. Japonya cephesinde ise, Toyota’nın işçi sendikasının maaş talebini karşılamasının sürdürülebilir bir maaş - fiyat döngüsü yaratabileceği yönündeki beklentileri artırdığını gözlemliyoruz. Söz konusu gelişme ışığında gelecek hafta gerçekleşecek olan BoJ faiz kararı toplantısına ilişkin faiz artırım beklentilerinin yoğunlaşmasının etkisiyle Nikkei endeksi %0,32 düşüş kaydediyor. Diğer yandan, Hang Seng endeksi %0,47 artış kaydederken, IDX Composite endeksi %0,37 değer kazanıyor. KOSPI endeksi de %0,48 artıda.
ABD vadelilerinde ise yatay karışık seyir gözleniyor.
Bugün ABD’de haftalık mortgage başvuruları verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 1 Mart haftasına ilişkin veri haftalık bazda %9,7 artış kaydetmişti. Euro Bölgesi cephesinde de sanayi üretimi verisi izlenecek. Ocak ayı verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %1,7 ve %3 daraldığı tahmin ediliyor.
Gelecek gündemde neler var?
Yarın ABD’de perakende satışlar, ÜFE ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri izlenecek. Perakende satışlar Şubat ayı verisinin manşet ve çekirdek bazda aylık olarak sırasıyla %0,8 ve %0,5 artışlar kaydetmesi bekleniyor. ÜFE cephesinde piyasa beklentisi manşet verinin aylık bazda %0,3, yıllık bazda da %1,2 artışlar kaydedeceği yönünde. Çekirdek verinin de aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %1,9 artması bekleniyor. İstihdam tarafında, haftalık işsizlik maaşı başvurularının 9 Mart’ta biten haftada 219k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 2 Mart haftasına ilişkin süregelen başvuruların da 1,9 mn seviyesindeki seyrini sürdürmesi öngörülüyor. Cuma günü de empire imalat endeksi, sanayi üretimi ve Michigan tüketici güveni verilerine ek olarak, ithalat ve ihracat fiyatları verileri takip edilecek. Empire imalat endeksi Mart ayı verisinin aylık bazda 4,6 puan düşüşle -7 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Sanayi üretimi verisinin aylık bazda değişim kaydetmemesi bekleniyor. Michigan tüketici güveni verisinin Mart ayında 0,2 puan artışla 77,1’e yükselmesi bekleniyor. İthalat ve ihracat fiyatlarınının da Şubat ayında aylık bazda %0,3 artış kaydettiği öngörülüyor.
Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı