?Medyada nefret söylemi hızla artıyor?

Hrant Dink Vakfı?nın hazırladığı Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi çalışması Mayıs-Ağustos 2014 sonuçlarında nefret söylemi içeren yayın sayısında ciddi bir artış gözlemlendi.

GÜNCEL 30.12.2014 13:44:45 1366 0
?Medyada nefret söylemi hızla artıyor?
Hrant Dink Vakfı tarafından yürütülen Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi çalışması kapsamında 2014 yılı Mayıs-Ağustos aylarını kapsayan medya izleme raporu iki bölüm halinde yayımlandı. Mayıs-Ağustos 2014’ü kapsayan çalışmada yayınlardaki nefret söyleminde ciddi bir artış gözlemlendi. Akademisyen İdil Engindeniz tarafından hazırlanan raporun ilk bölümünde ulusal, dini ve etnik kimlikleri hedef alan nefret söylemi içeriklerinin yanı sıra, kadın ve LGBTİ’lere yönelik içerikler ‘Diğer Dezavantajlı Gruplar’ başlığı altında yer aldı. Mayıs-Ağustos 2014 raporunun ayrımcı söylem dosya konusu ise, Türkiye medyasında Yahudilere yönelen ayrımcı söylem. Hukukçu ve gazeteci Rita Ender tarafından hazırlanan raporun ikinci bölümünde, İsrail’in Filistin’e yönelik operasyonu çerçevesinde yazılı basında özellikle Yahudi kimliğine yönelik yer alan ayrımcı söylemin analizi yapıldı.

Nefret söylemi hızla artıyor

Mayıs-Ağustos 2014 dönemini ele alan raporun ilk bölümünde, nefret söylemi içeren yayın sayısında çok dikkat çekici bir artış olduğu görüldü. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaşandığı bir dönem olması alsancak escortiyle hareketli olan yaz aylarında, nefret söylemi içeren yazılardaki asıl artış uluslararası gündemle, İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonuyla belirlendi. Bunun yanında, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü vesilesiyle, 23 Nisan tarihinde yayınladığı taziye metninin sert tepkilerle karşılanması da bu artışta etkili oldu. İçerik sayısı bakımından hakkında en çok nefret söylemi üretilen ilk üç grup yine değişiklik göstermedi ve sırasıyla Yahudiler, Ermeniler ve Hıristiyanlar olarak belirlendi. Onların ardından Rumlar, Kürtler ve Suriyeli mülteciler nefret söylemine maruz kalan gruplar arasında belirlendi. Kadınlara ve LGBTİ’lere yönelik nefret söyleminin incelendiği bölümde ele alınan 31 içerikten dokuzu LGBTİ’lere yönelik nefret söylemi olarak değerlendirildi.