Ödüllü köprü mühendisleri, yenilikçi teknolojiyle dünya rekorları kırdı

Çinli mühendisler, şaşırtıcı dağlık alanlarda köprüler inşa etmek için yenilikçi teknolojiler geliştirerek mega proje inşaatında yeni rekorlar kırdı. Geçtiğimiz günlerde mühendislik teknolojisi alanına yaptıkları olağanüstü katkılardan dolayı 81 kişiye v

GÜNCEL 25.01.2024 11:15:10 182 0
Ödüllü köprü mühendisleri, yenilikçi teknolojiyle dünya rekorları kırdı

Çinli mühendisler, şaşırtıcı dağlık alanlarda köprüler inşa etmek için yenilikçi teknolojiler geliştirerek mega proje inşaatında yeni rekorlar kırdı. Geçtiğimiz günlerde mühendislik teknolojisi alanına yaptıkları olağanüstü katkılardan dolayı 81 kişiye ve 50 takıma Ulusal Mühendis Ödülleri verildi. Ödülü kazanan ekiplerden biri, Çin’in güneybatısındaki dağlık Guizhou Eyaleti’nde görev yapıyor. Ekip, zorlu coğrafi koşullara, hassas ekolojik çevreye ve diğer zorluklara rağmen yedi adet teknoloji geliştirdi ve dünya lideri 12 köprü inşa etti.

Tüm malzemeler yürüyerek taşındı

Bunlardan biri olan Nayong-Qinglong Otoyolu üzerindeki Wumengshan Köprüsü’nün ana kemeri, 11 Ocak’ta tamamlandı. Köprünün yapılında dağlık bir alanda ilk kez tamamen prefabrik bir kaldırma tekniği kullanıldı. Ödüllü mühendislik ekibinin üyesi olan Zhang Shenglin, dağların içindeki kanyonlarda bulunan köprünün her iki ucu için tüneller inşa edildiğini söyledi.

Aynı zamanda Guizhou’ya bağlı otoyol grubunun başmühendisi olan Zhang, “Geleneksel olarak, inşaat için büyük bir köprü kurma makinesi kullanmak zorundaydık. Bunun yerine, tüm bileşenleri monte etmek için bir kaldırma sistemi benimsedik, bu da verimliliği artırdı” dedi. 

Ödüllü mühendislik ekibinin lideri Han Hongju, Guanxing otoyolu üzerinde yapılan Beipanjiang Köprüsü’nü de yaparken çok sayıda coğrafik zorluğu teknolojiyi kullanarak aştıklarını söyledi. “Tüm malzemeler insanlar veya atlar tarafından taşındı. Üssümüzden köprü inşaatına kadar mesafe 10 kilometreden fazla. Üs ile köprü arasındaki mesafe yaklaşık dört saatti. İki veya üç saat boyunca ölçüm işi yapıyor sonra dört saat yürüyerek geri dönüyordum” dedi. 

Geri dönüştürülmüş malzemeden köprü yaptılar

Çin’in güneybatısındaki Guizhou Eyaletindeki Huajiang Nehri üzerindeki büyük kanyon üzerindeki asma köprünün, 2025 yılında açılmasının ardından dünyanın en yüksek köprüsü olması bekleniyor. Köprü tabliyesinden su yüzeyine kadar 625 metrelik dikey yüksekliğe sahip Huajiang Büyük Kanyon Köprüsü’nün toplam uzunluğu 2 bin 980 metre. Köprünün ana açıklığı 1.420 metre olup, köprü tabanı su yüzeyinden 625 metre yükseklikte. Ana yapısı 2024 yılında tamamlanan köprünün, 2025 yılı başında hizmete açılması planlanıyor.

Köprü, faaliyete geçtiğinde kanyon boyunca seyahat süresini 70 dakikadan sadece bir dakikaya indirecek. Ayrıca bölgede turizmin ve kırsal canlanmanın desteklenmesine de yardımcı olması bekleniyor. Ödüllü ekip tarafından Guizhou Eyaletindeki Jiangjie Nehri üzerinde inşa edilen köprü, yalnızca yerel ulaşımı kolaylaştırmakla kalmadı, aynı zamanda ekolojik ve ekonomik faydalar da sağladı. Mühendislik ekibinin bir üyesi olan Mu Jinwei, şunları söyledi: “İnşaat için kullandığımız malzemelerin tamamı geri dönüştürülmüş toprak ve yol yatağı yapımından kaynaklanan taş atıkları. Detaylı analiz ve araştırmaların yanı sıra çok sayıda deney ve mühendislik uygulaması yaptık. Makine yapımı kum beton teknolojisindeki atılımla birlikte, yalnızca köprü inşaatının kullanımı 100 milyon metreküpü aştı, inşaat fonlarında 23 milyar yuan'dan (yaklaşık 3,19 milyar dolar) tasarruf sağlandı ve karbon emisyonları 3,3 milyon tondan fazla dengelendi” dedi. 

Hibya Haber Ajansı