Orhan Doğan Barış Ödülü Eren Keskin`in

Türkiye Barış Meclisi?nin düzenlediği Orhan Doğan Barış Ödülü, bu yıl insan hakları savunucusu ve avukat Eren Keskin?e verildi. Keskin ödülünü iki kadına, Zabel Yesayan ve Sakine Cansız?a adadı.

KÜLTÜR - SANAT 22.09.2014 11:49:49 1740 0
Orhan Doğan Barış Ödülü Eren Keskin`in
Türkiye Barış Meclisi’nin (Meclisa Aşitîye) 2013’ten beri düzenlediği “Orhan Doğan Barış Ödülü” dün akşam Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki törenle sahibini buldu.
Barış mücadelesi verenleri cesaretlendirmek ve umutlarını güçlendirmek amacıyla verilen ödüle bu sene, devletin insan hakkı ihlallerinin tespiti için hem hukuki alanda hem de sahada çalışan, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkan Yardımcısı, hukukçu Eren Keskin layık görüldü. Agos gazetesinin haberine göre, Keskin ödülünü eski Dünya Felsefe Federasyonu Başkanı Prof. İoanna Kuçuradi’den aldı.

Ödülü iki kadına adadı

Keskin, siyasi hayatını barış mücadelesine adamış olan Orhan Doğan adına verilen bir ödülü almanın anlamlı olduğunu belirtti. “Bize bu coğrafyada çok yalanlar söylendi. 1915 Soykırımının üzerinde kurulmuş bir devlete ‘devrim’ dendi. Ve solcusuyla, sağcısıyla egemenimize benzedik. Bunu aşmaya çalışanlar da oldu; bunlardan biri olan Orhan Doğan bu yolda büyük bedeller ödedi.” “Bu ödülü iki kadına adıyorum: biri, Soykırım mağduru bir halkın yazarı Zabel Yesayan. Diğeriyse Kürt halkının barışa ulaşması için çalışmış olan Sakine Cansız.” “Coğrafyamızda bize dayatılan savaş halen devam ediyor. Mücadeleye devam.”

Tahmaz adımları anlattı

Törende Barış Meclisi adına konuşan meclis sözcüsü Hakan Tahmaz da 21 ay önce başlayan çözüm sürecinin tıkandığını hatırlatarak, barış için somut adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Kürtçe okulların mühürlenmesi, bölgede okulların yakılması ve Kobane’de yaşananların barış önünde engel olduğunu belirten Tahmaz, Barış Meclisi’ne göre atılması gereken adımları şöyle sıraladı: “Çözüm Süreci için çıkarılan ‘Demokratik Adımları Güçlendirme Yasa’nın gerekleri yerine getirilmeli. Öcalan’ın müzakere koşulları iyileştirilmeli. ‘Üçüncü göz’ dediğimiz, çözüm sürecini izleyecek bir komisyon oluşturulmalı.” İslam Devleti (IŞİD) saldırılarını ve hükümetin bu saldırılar karşısındaki tutumunu eleştiren Tahmaz, “Bölgenin esas tehdidi Kürtlerin oluşturduğu öz yönetim değil, IŞİD’dir” dedi.

Puhovski: Kürtler barışa yakın

1990’ların başından itibaren savaş karşıtı hareketin içinde yer alan, Hırvatistan başta olmak üzere Balkan halkları için bir barış figürü olan Profesör Zarko Puhovski konuşmasında, toplumların barış için, savaşa nazaran çok daha karmaşık bir mücadele vermesi gerektiğine vurgu yaptı: “Süper güçlerin ya da galip tarafın dışında kalan uluslar veya Kürtler gibi kendi devletlerini kurma şansı verilmemiş olanlar çağdaş dünyada bugün belki yeni bir başlangıç için daha az imtiyazlı olan barışı kullanmaya başlayabilir. Ve gerçekçi olmak gerekirse, devleti olmayan bir ulus içinde bir yurttaşlık hareketinden daha zor bir mücadele yok. Bu alsancak escortle Kürt halk hareketi, yeni sonuçlar elde etmek için çıktığı bu yeni yolda siyasal olarak ırak gibi görünse de, ahlaki olarak oldukça yakın bir şans ile karşı karşıya.” “Tören de böylesi sembolik bir fırsata işaret ediyor. Savaşın sembolizmini barışınkiyle değiştirerek ahlakı, savaş, şiddet, kavga ile ilişkilendiren geleneği değiştirmiş oluyoruz.” 2007'de hayatını kaybeden siyasetçi Orhan Doğan'ın anısına verilen Barış Ödülü geçen yıl Kardeş Türküler’e verilmişti.