Bulut bilişim, son yıllarda teknoloji dünyasının en hızlı büyüyen alanlarından biri haline geldi. Gartner’a göre bulut bilişim pazarı 2023 yılı sonunda yaklaşık 600 milyar dolar oldu. Eurostat verilerine göre 2023 yılında AB işletmelerinin yüzde 45,2'si bulut bilişim hizmetleri satın aldı. Dünya çapında işletmelerin bulut bilişim altyapısına yaptığı harcamaların 2024 yılında ilk kez 1 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor. Yine Gartner’a göre 2028'e kadar işletmelerin yüzde 50'sinden fazlası, iş süreçlerini hızlandırmak amacıyla sektörel bulut platformlarını kullanacak. Bu rakamlar, işletmelerin bulut bilişim teknolojilerine olan talebinin arttığını ve bu alanda yapılan yatırımların sürekli olarak büyüdüğünü gösteriyor.
Bulut bilişim, işletmelere esneklik, ölçeklenebilirlik ve maliyet tasarrufu gibi avantajlar sunuyor
İş dünyasında bulut bilişime olan ilgi ve talebin ardında bu teknolojilerin şirketler için sunduğu bir dizi avantaj yer alıyor. Bunlardan ilki maliyet verimliliği olarak karşımıza geliyor. Geleneksel olarak, bir şirket kendi donanım ve altyapı ihtiyaçlarını satın almak veya güncellemek zorunda kalırken, bulut bilişim hizmetlerini kullanarak bu maliyetlerini en aza indirebiliyor. Diğer yandan bulut bilişim, işletmelere esneklik ve hareketlilik de sağlıyor. Bulut tabanlı hizmetlere, herhangi bir yerden herhangi bir cihaz üzerinden erişilebiliyor. Bu da çalışanlara evden veya seyahat halindeyken bile işlerine erişme imkanı sağlıyor. Bulut bilişim aynı zamanda veri güvenliği ve yedekleme konularında da firmalara önemli avantajlar sunuyor. Bulut tabanlı hizmetler, verileri merkezi sunucularda depoluyor ve yedekliyor. Bu sayede veri kaybı riski azalıyor ve felaket durumlarında bile iş sürekliliği sağlanıyor. Ayrıca, bulut bilişim şirketlerin inovasyon ve büyümeyi hızlandırmasına yardımcı oluyor. Bulut tabanlı hizmetler, yeni uygulamaların hızla geliştirilmesine ve dağıtılmasına olanak tanıyor. Tüm artıları sayesinde iş dünyasının dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmak ve rekabet avantajı elde etmek için bulut bilişime yatırımları artarak devam ediyor.
Türkiye’de kamu ve özel sektörün bulut bilişime ilgisi artıyor
Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bulut bilişim yatırımlarının artış gösterdiği gözlemleniyor. Özellikle büyük ölçekli işletmeler ve kurumsal firmalar, uzun süre önce veri merkezi altyapılarını buluta taşımaya ve bulut tabanlı hizmetlerden faydalanmaya başladılar. Ayrıca, kamu kurumları da dijital dönüşüm süreçlerinde bulut bilişim teknolojilerini benimsiyor ve bu alana yatırım yapıyor diyebiliriz.
Buna rağmen dünyaya kıyasla henüz yolun başında olan Türkiye'nin bulut bilişim alanında daha fazla yatırım yapabilmesi için bazı faktörlerin göz önünde bulundurulması önem kazanıyor. Bunlar arasında teknoloji altyapısının güçlendirilmesi, güvenlik önlemlerinin artırılması, yetişmiş insan kaynağının oluşturulması ve işletmelerin bilinçlendirilmesi öne çıkıyor. Ayrıca, kamu politikalarının bu alanda teşvik edici düzenlemeler yapmasının da bulut bilişim yatırımlarının artmasına katkı sağlayabileceğinin unutulmaması gerekiyor. Pazarın büyümesi için önemli adımlar atanlar arasında Redington Türkiye, bulut bilişim alanında yaptığı yatırımlarla bir adım öne çıkıyor.
Redington Akademi, bulut bilişim pazarındaki uzman açığına odaklanıyor
Bilişim dünyasında servis olarak satın alınabilir ürünlerin distribütörlüğünü yapan Redington Türkiye, kurumları ihtiyaçlarına uygun yeni teknolojilerle buluşturmaya ve teknolojiyi daha erişilebilir hale getirmeye devam ediyor. Bulut bilişim yatırımlarını son dönemde artıran şirketin, ülkemizde giderek artan bilişim uzmanı açığına çözüm olarak sunduğu Redington Akademi en önemli odaklarından biri oldu. Redington Akademi’de sunduğu eğitimler ile hem bulut bilişim ile ilgili farkındalık yaratılıyor, hem de sektörel anlamda konunun bilinirliğine katkı sağlanılıyor.
“Bulut bilişim önümüzdeki dönemde en önemli yatırım alanlarımızdan biri olacak”
Redington Türkiye Genel Müdürü Cem Borhan, “Redington Türkiye olarak, teknoloji dünyasında sunduğumuz yenilikçi ürünler ve çözümlerle müşterilerimize değer katmaya odaklanıyoruz. İş ortaklarımızın ve müşterilerimizin yeni teknolojilerle buluşmalarını sağlıyor ve onların ihtiyaçlarına uygun çözümler sunmayı hedefliyoruz. Redington Akademi'ye yaptığımız yatırımla, sektöre yetişmiş uzmanlar kazandırmak ve teknik danışmanlık hizmetleriyle son kullanıcıların başarısına katkı sağlamak istiyoruz. Redington bulut pazaryeri platformumuz CloudQuarks altyapısıyla ise bulut bilişim çözümlerini daha kolay ve erişilebilir hale getirerek, iş ortaklarımıza rekabet avantajı sunmayı amaçlıyoruz. Geçtiğimiz yıl Türkiye’deki tüm ürünlerinin ve çözümlerinin dağıtımından sorumlu yetkili distribütörü olduğumuz AWS’nin Outposts çözümünün ocak ayında Türkiye’de sunulması oldukça önemli bir gelişme. Bununla birlikte AWS, geçtiğimiz günlerde yeni bir CloudFront Edge Location’ın (uç konum) kullanıma sunulduğunu duyurdu. Türkiye’deki müşteriler, yeni Edge Location aracılığıyla iletilen verilerin gecikme süresindeki yüzde 30’a kadarlık iyileştirme sayesinde son kullanıcılara daha hızlı ve daha çabuk yanıt veren uygulamalar sağlayabilecekler.
Hem yeni Edge Location, hem de kurum içi sistemlere düşük gecikmeli erişim gerektiren iş yükleri, yerel veri işleme ve yerel sistem bağımlılıkları olan uygulamaların taşınması için bir çözüm sunan AWS Outposts ile ilgili planlarımız konusunda yakın zamanda sektörel bir buluşma yapacağız. Tüm bu gelişmelerle birlikte bulut bilişim önümüzdeki süreçte hem temsil ettiğimiz üreticiler hem iş ortaklarımızla beraber odaklanmaya devam edeceğimiz alanların başında olacak. Bulut bilişim yatırımlarımıza devam ederek, teknolojinin bu önemli kulvarında kurumların en önemli çözüm ortağı olmaya devam edeceğiz” dedi.
Hibya Haber Ajansı