Sabah stratejisi

Geçen hafta çarşamba günkü sert satışlara karşın BIST100 endeksi son iki işlem gününde alımlarla karşılaştı ve haftayı da %2,1 oranında primle tamamlamayı başardı.

EKONOMİ 8.01.2024 10:12:14 124 0
Sabah stratejisi

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 

Geçen hafta çarşamba günkü sert satışlara karşın BIST100 endeksi son iki işlem gününde alımlarla karşılaştı ve haftayı da %2,1 oranında primle tamamlamayı başardı. Haftalık menkul kıymet istatistiklerinde yurtdışı yerleşiklerin hisse piyasasına olan ilgisinin devam ettiği gözlenirken, bu hafta cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in 12 Ocak'ta Türkiye değerlendirmesi var. Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, Türkiye'nin kredi notunda artış beklediklerini belirtmesi bununla ilgili bir iyimserlik oluşturmuştu. Bununla birlikte, TCMB'nin "Yatırımcı Günleri" kapsamında Şimşek ile TCMB Başkanı Erkan'ın yatırımcılarla buluşacağı toplantı 11 Ocak'ta başlıyor. BIST100 de haftaya bu gelişmelere yönelik beklentilerle pozitif bir havayla başlayabilir. Hacim halen istenilen seviyede olmasa da teknik olarak da borsada kısa vadeli yükseliş için uygun bir zemin var. Veri tarafında ise kasım ayı sanayi üretimi ve cari işlemler dengesi verileri hafta genelinde izlenecek. Yurtdışında ise cuma günü ABD'de açıklanan İstihdam Raporu'nda beklentilerden iyi rakamlar gözlenmesi piyasalarda dalgalanmaya yol açarken, ABD on yıllık tahvil faizi %4'ün üzerine yerleşerek %4,05'ten kapattı. Buna karşın ABD borsaları hafif de olsa günü artıda kapatmayı başardı. Ancak, vadelilerin haftaya kısmi satıcılı bir görüntüyle başladığını izliyoruz. Asya tarafında Çin'de regülasyon endişeleri öne çıkarken, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksindeki düşüş %0,8 civarında. Diğer yandan, Suudi Arabistan'ın piyasadaki zayıflığın sürmesi nedeniyle petrol fiyatlarını indirmesi sonrasında Brent'te bu sabah %1,5 civarında gerileme gözleniyor. Bu hafta yurtdışında perşembe günü ABD'de açıklanacak aralık ayı enflasyon verisi öne çıkıyor.

ABD'de aralık ayı istihdam piyasası verileri takip edildi. 

  • Aralık ayında tarım dışı istihdam artışı, hafif yavaşlama beklentilerine karşın 173 bin kişi seviyesinden 216 bin kişi seviyesine yükseldi ve böylece son üç ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi, bunun yanında bir önceki ayın verisi de 199 bin kişi seviyesinden 173 bin kişi seviyesine aşağı yönlü revize edildi, beklentiler ise tarım dışı istihdam artışının 175 bin kişi seviyesine yavaşlaması yönündeydi.
  • İşsizlik oranı ise, aralık ayında bir önceki aya benzer şekilde %3,7 seviyesinde gerçekleşti ve böylece temmuz ayından bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü, beklentiler ise %3,8 seviyesinde hafif yükselmesi yönündeydi. Aralıkta işsizlerin sayısı 6 bin artışla 6,27 milyon kişi olurken, istihdam edilenlerin sayısı ise 683 bin azalışla 161,2 milyona kişiye geriledi. İş gücüne katılım oranı ise aralıkta 0,3 puan azalarak %62,5 seviyesi ile Ocak 2021'den bu yana en sert düşüşü kaydetti.
  • Enflasyonun seyri açısından bakılan ortalama saatlik kazançlar, yani ücretlerdeki artış hızı ise aralık ayında aylık bazda bir önceki aya benzer şekilde %0,4 seviyesinde kaydedildi ve böylece son beş ayın en yüksek seviyelerinde seyretti, beklentiler ise %0,3 seviyesine yavaşlaması yönündeydi, yıllık bazda artış hızı ise %4'ten %4,1 seviyesine yükseldi ve böylece son üç ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti, beklentiler ise %3,9 seviyesine gerilemesi yönündeydi.

Avrupa tarafında ise, ECB'nin para politikasına yön veren enflasyon verilerinden, Euro Bölgesi'nde aralık ayı öncü TÜFE verileri takip edildi. Euro Bölgesi'nde manşet TÜFE aylık bazda kasımda %0,6 oranında düşüşün ardından aralıkta beklentilerle uyumlu olarak %0,2 oranında artış sergiledi, yıllık bazda da %2,4 seviyesinden %2,9 seviyesine yükseldi ve söz konusu artış, yıllık bazda nisan ayından bu yana gözlenen ilk artış oldu. Yıllık bazda manşet TÜFE'de görülen artışta, özellikle enerji fiyatları kaynaklı baz etkisi belirleyici oldu. Euro Bölgesi'nde çekirdek TÜFE ise, aylık bazda kasımda %0,6 oranında düşüşün ardından aralıkta beklentilerle uyumlu olarak %0,4 oranında artış kaydetti, yıllık bazda da %3,6'dan %3,4 seviyesine geriledi ve böylece Mart 2022'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında, 

  • ABD tarafında, Fed'in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden, perşembe günü aralık ayı TÜFE verileri ve cuma günü ise aralık ayı ÜFE verileri izlenecek. Aralık ayında ise manşet TÜFE'nin aylık bazda artış hızının %0,1'den %0,2 seviyesine yükselmesi ve yıllık bazda %3,1'den %3,2 seviyesine hafif yükselmesi ve çekirdek TÜFE'nin ise aylık artış hızının bir önceki aya benzer şekilde %0,3 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda ise %4'ten %3,8 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor. Manşet ÜFE'nin ise aralık ayında aylık bazda %0,1 oranında artış kaydetmesi ve yıllık bazda ise %0,9'dan %1,3 seviyesine yükselmesi ve çekirdek ÜFE'nin ise aralık ayında aylık bazda %0,2 oranında artış kaydetmesi ve yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde %2 seviyesine gerçekleşmesi bekleniyor. Bunun yanında, yarın kasım ayı dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Ekim ayında aylık bazda dış ticaret açığı, ihracatın azalması ve ithalatın ise hafif artmasının etkisiyle 61,2 milyar USD'den 64,3 milyar USD seviyesine yükselmişti ve böylece son üç ayın en yüksek seviyesinde kaydedilmişti. Ekimde aylık bazda ithalat %0,2 artışla 323 milyar USD seviyesi ile şubat ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşirken, ihracat ise %1 düşüşle 258,8 milyar USD seviyesine gerilemişti. Diğer yandan, istihdam piyasası verilerinden, perşembe günü haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verileri izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 220 bin kişi seviyesinden 202 bin kişi seviyesine gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş kaydetmekle birlikte tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretmişti ve iş gücü piyasasında sıkı görünüme işaret etmeyi sürdürmüştü.
  • Avrupa tarafında ise, bugün Almanya'da kasım ayı dış ticaret verileri izlenecek. Diğer yandan, Almanya'da üretimin seyrine ilişkin olarak bugün kasım ayı fabrika siparişleri ve yarın kasım ayı sanayi üretimi verileri takip edilecek. Bunun yanında, bugün Euro Bölgesi'nde ocak ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni verisi yayınlanacak. Ayrıca bugün Euro Bölgesi'nde aralık ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi takip edilecek. Öte yandan, bugün Euro Bölgesi'nde kasım ayına ilişkin perakende satışlar verisi takip edilecek. Cuma günü bunun yanında, İngiltere'de kasım ayına ilişkin aylık GSYH büyüme verisi takip edilecek.
  • Asya tarafında ise, cuma günü Çin'de aralık ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE verileri takip edilecek. Cuma günü ayrıca Çin'de aralık ayı dış ticaret verileri izlenecek. Bunun yanında, perşembe günü Güney Kore Merkez Bankası'nın faiz kararı takip edilecek. Banka'nın bu haftaki toplantısında politika faiz oranını %3,50 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. 

Yurt içinde ise, bugün aralık ayı Hazine nakit dengesi verisi, çarşamba günü kasım ayı sanayi üretimi ve iş gücü istatistikleri ve inşaat maliyet endeksi ve cuma günü ise kasım ayı cari işlemler dengesi verisi ve perakende satış ve ciro endeksleri verileri takip edilecek.

  • Hazine nakit dengesi, kasım ayında 95,3 milyar TL fazla vermişti, ekim ayında ise 82,2 milyar TL açık vermişti, 12 aylık kümülatif nakit açığı ise kasımda 532,6 milyar TL'den 536,8 milyar TL'ye, GSYH'a oranı ise %2,35'ten %2,37'ye yükselmişti (GSYH verisi olarak 3. çeyrek kümülatif verisi kullanıldı).
  • Arındırılmamış verilere göre işsizlik oranı ekim ayında bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak %8,2 seviyesinde gerçekleşmişti ve böylece Haziran 2013'ten bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti, bunun yanında tek haneli seviyelerdeki seyrini altıncı aya taşımıştı. Ekimde aylık bazda istihdam edilenlerin sayısı 200 bin kişi azalırken, işsizlerin sayısı ise 270 bin kişilik azalışla daha fazla düşüş kaydetmişti. Toplam istihdam edilenlerin sayısı ekim ayında 31 milyon 985 bin kişi seviyesinde gerçekleşmişti ve rekor seviyeye yakın seyrederek iş gücü piyasasının güçlü olduğuna işaret etmişti.
  • Sanayi üretimi mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış bazda aylık olarak eylül ayında %0,1 oranında sınırlı gerilemenin ardından ekim ayında %0,4 oranında gerileyerek düşüşünü dördüncü aya taşımıştı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise yıllık olarak eylülde %4,1 oranında artışın ardından ekim ayında %1,1 oranında daha sınırlı artış kaydetmişti. Bunun yanında, yıllık bazda ekim ayındaki %1,1 oranındaki artış son dört ayın en yavaş hızdaki artışı olarak kaydedilmişti.
  • Tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacmi, aylık bazda iki aylık düşüşün (ağustosta %4,6 düşüş ve eylül ayında %0,6 düşüş) ardından ekimde %2 artışla kısmi toparlanma kaydetmişi. Perakende satış hacminin yıllık artış hızı ise eylül ayındaki %14,2'den ekim ayında %13,7 seviyesine yavaşlamıştı ve böylece son on bir ayın en düşük seviyesinde kaydedilmişti.
  • Ekim ayında aylık bazda dış ticaret açığının artmasının yanında net hizmet gelirlerindeki (özellikle net seyahat ve taşımacılık gelirlerindeki) sınırlı düşüşün etkisiyle aylık cari fazla 1,9 milyar USD seviyesinden 0,2 milyar USD seviyesine gerilemişti. 12 aylık kümülatif cari açık ise, eylül ayındaki 51,7 milyar USD'den ekim ayında 50,7 milyar USD'ye kısmi gerilemişti ve cari açık/GSYH oranı %4,8 seviyesinden %4,7 seviyesine gelmişti (GSYH olarak 2023 yılı 3. çeyrek gerçekleşme baz alındı). Bloomberg Anketi'ne göre kasımda aylık bazda cari işlemler dengesinin 1,7 milyar USD açık vermesi bekleniyor.

 Şirket haberleri

Aselsan (ASELS, Nötr): Aselsan ile uluslararası müşterileri arasında; hava savunma ve haberleşme sistemleri ihracatına yönelik toplam bedeli 21,4mn USD tutarında iki ayrı yurt dışı satış sözleşmesi imzalanmıştır.

CW Enerji (CWENE, Nötr): Almanya'da mukim SEAC Holding GmbH ile Şirket'in bağlı ortağı TTATT AG'nin %50 oranında iştirak ettiği CWSE Group GmbH ve CWSE Management GmbH unvanlı iki ayrı şirket kurulmuştu. CWSE Group GmbH; SEAC Holding GmbH'ın sahibi olduğu, SEAC Projekt GmbH hisselerinin tamamını; SEAC Invest 6, SEAC Invest 7, SEAC Invest 10, SEAC Invest 16, SEAC Invest 17, SEAC Invest 20, SEAC Invest 21, SEAC Invest 22, SEAC Invest 26, SEAC Invest 27, SEAC Invest 30, SEAC Invest 32, SEAC Invest 51, SEAC Invest 59 ve SEAC Invest 60 GmbH Co&KG ve SEAC Invest 58 GmbH unvanlı olmak üzere toplam 16 adet proje şirketinin hisselerinin tamamını devralmıştır.

CWSE Group GmbH, gerçekleştirilen devir işlemleri ile hali hazırda faaliyette olan 31,92 MW güneş enerjisi santrali ve proje geliştirilmesi aşamasında olan 1.656 MW kapasiteli güneş enerjisi projesinin haklarını satın almış bulunmaktadır. Faaliyette olan ve geliştirilmekte olan devir işlemine konu projelerin tamamı Almanya'da yer almaktadır.  

CWSE Group GmbH tarafından, SEAC Holding GmbH'a toplamda 100mn EUR ödenecektir.

Şirket'in iştiraki TTATT AG, CWSE Group GmbH bünyesindeki %50 hissesi dikkate alınarak ödeme planına göre, 10mn EUR tutarını devir işlemleri sonrasında, 7,5mn tutarını 30.05.2024 tarihine kadar, 7,5mn EUR tutarını 30.06.2024 tarihine kadar ve kalan 25mn EUR tutarını ise 300 MW kapasiteli projenin tamamlanmasıyla ödeyecektir.

Coca-Cola İçecek (CCOLA, Nötr): CCI'ın konsolide satış hacmi 2023 yılında geçen yıla kıyasla %2,6 azalarak 1,5 milyar ünite kasa olmuştur. Orta Asya ve Irak operasyonları sırasıyla %11,9 ve %10,7 artışla hacim büyümesine oldukça olumlu katkı sağlarken, Türkiye ve Pakistan operasyonları, konsolide hacim performansını aşağı çekmiştir. Genel olarak, uluslararası operasyonların hacim payı yıllık 95 baz puan artışla %63,1'e ulaşmıştır.

Şirket, 2024'te, yeni hat eklemeleri ve çeşitli operasyonlarda dijitalleşmenin yanı sıra Özbekistan ve Kazakistan'da iki yeni fabrikayı faaliyete geçirmeyi hedeflemektedir. Şirketin 2024 yılı beklentileri ise aşağıdaki gibidir (organik bazda ve enflasyon muhasebesinin uygulanmasından kaynaklanabilecek herhangi bir potansiyel etki olmaksızın):

Satış Hacmi:
Konsolide bazda orta tek haneli satış hacmi büyümesi - Hem Türkiye'de hem de Uluslararası operasyonlarda orta tek haneli büyüme
Net Satış Geliri:
Düşük 40'lı yüzdelerde kur etkisinden arındırılmış net satış geliri büyümesi
Faiz Vergi Öncesi Kar (FVÖK) Marjı/Operasyonel Kar:
2023 yılına paralel FVÖK marjı

İş Bankası (ISCTR, Nötr): Banka Yönetim Kurulu tarafından alınan kararla, Borsa İstanbul'da işlem gören ortaklıklarından Şişe ve Cam Fabrikaları (SISE, Sınırlı Pozitif) Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Sınırlı Pozitif), Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Sınırlı Pozitif), İş Finansal Kiralama (ISFIN, Sınırlı Pozitif, İş GYO (ISGYO, Sınırlı Pozitif), İş Yatırım Menkul Değerler (ISMEN, Sınırlı Pozitif), Anadolu Sigorta (ANSGR, Sınırlı Pozitif), İş GSYO (ISGSY, Sınırlı Pozitif), İş Yatırım Ortaklığı (ISYAT) ve TSKB GYO (TSGYO, Sınırlı Pozitif) paylarının, alımlarla ilgili ödenecek toplam tutarın 5 milyar TL ile sınırlı olması kaydıyla şirket bazında bir sınırlama olmaksızın piyasadan satın alınması, mevcut ve yeni alınacak payların sınıflandırılması ve gerektiğinde satılması konularında karar tarihinden itibaren 2024 yıl sonuna kadar Genel Müdürlük yetkili kılınmıştır.



Kayseri Şeker (KAYSE, Nötr): Ovakent (998,985 kWe) ve Yenipazar (998,985 kWe) bölgelerine toplamda 1.99 mWe güneş enerji santrali yapım işinin KDV hariç nakliye ve montaj dahil genel toplam 1,3mn USD'ye yaptırılması ile ilgili alım satım komisyon kararı yönetim kurulu kararı ile uygun bulunmuş olup, konu ile ilgili olarak gerekli işlemlere başlanacaktır.

Migros (MGROS, Nötr): Şirket, 31 adet Migros, 17 adet Migros Jet, 2 adet Macrocenter, kozmetik mağazacılığı formatında 23 adet Mion ve 1 adet Toptan formatında olmak üzere toplam 74 yeni mağazayı Aralık ayı içerisinde hizmete açmıştır. 31 Aralık 2023 itibariyle Şirketin toplam mağaza sayısı 3.363'tür. Şirketin toplam net satış alanı 1.930bin metrekareye ulaşmıştır.

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Sermayesini temsil eden paylarının %50'si dolaylı olarak Sabancı Holding'e ait olan Enerjisa Üretim'in Türkiye yenilenebilir enerji pazarındaki lider konumunun güçlendirilmesi hedefleri doğrultusunda yürütülen rüzgar enerji santrali yatırımlarına ilişkin gelişmeler aşağıda yer almaktadır:

•  Toplam 1.000 MW'lık Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı 2 (YEKA-2) projelerinin 2026 yılının ilk çeyreğine kadar kademeli olarak tamamlanarak devreye alınması için çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. %75'lik kısım için önemli tedarik sözleşmelerinin tamamı imzalanmış, imalat ve sevkler başlamıştır. Kalan %25'lik kısım içinde sipariş aşamasına geçilmiştir.

•  Daha önce kamuya duyurulan ve yatırım süreci devam eden 250 MW'lık Aydın Bölgesi YEKA-2 projelerinden ilki olan 25,2 MW kapasiteye sahip Akköy Rüzgar Enerji Santrali'nin kurulumu tamamlanarak devreye alınmıştır. Ayrıca, tamamlandığında toplam 185 MW kapasiteye sahip olacak santrallerin de saha inşaat faaliyetleri başlamıştır.

•  YEKA-2 proje bölgelerindeki büyümeyi stratejik olarak desteklemek amacıyla, 2015 yılından bu yana faaliyet gösteren ve 18,9 MW kurulu güce sahip Çeşme RES ile 2020 yılından itibaren faaliyet gösteren ve 7,2 MW kurulu güce sahip Dikili RES'in sahibi olan şirketlerin hisselerinin tamamının Enerjisa Üretim tarafından devralınması işlemleri tamamlanmıştır. Çeşme RES'in ilave 3,6 MW ve Dikili RES'in ise ilave 19,2 MW kapasite artış hakkı bulunmakta olup, buna yönelik planlamalar ayrıca yapılmaktadır.

•  Kayseri ilinin Yahyalı ilçesinde yer alan Erciyes RES projesinde kapasite artışı tamamlanmış olup, toplam 13,6 MW kurulu güce sahip 4 türbin daha devreye alınmıştır. Böylelikle, 78,6 MW rüzgar ve 15 MW güneş olmak üzere Erciyes RES'in toplam kurulu gücü 93,6 MW'a ulaşmıştır.

•  Ayrıca, depolamalı elektrik üretim tesisleri kapsamında yapılan başvurular neticesinde, 3 ayrı depolamalı RES için toplam 500 MW rüzgar enerjisi üretimi santrali ile 500 MWh batarya depolama kapasitesi için ön lisans alınmıştır.

Bahsi geçen yatırımlar ve gelişmeler sonucunda, Enerjisa Üretim'in 2023 yıl sonu itibarıyla toplam operasyonel kurulu gücü 3.792 MW'a ulaşmıştır. Devam eden yatırımların tamamlanması ve devreye alınacak kapasite artışları ile birlikte Enerjisa Üretim 2026 yılı itibarıyla yaklaşık 5.000 MW'lık kurulu güce ve %60 yenilenebilir enerji payına ulaşarak Türkiye'de özel sektör elektrik üretiminde lider konumunu güçlendirecektir.

Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri (SMRTG, Sınırlı Pozitif): ABD'de güneş paneli üretim tesisleri kurulması amacıyla, Şirket'in %100 iştiraki olan Hollanda'da yerleşik Smart Global Enterprises & Trading BV aracılığıyla "Smart Green Energy Technologies Inc." unvanlı 50bin USD sermayeli şirket ABD'nin Delaware eyaletinde kurulmuş ve tescil işlemleri tamamlanmıştır.



Tüpraş (TUPRS, Sınırlı Negatif): Şirket'in İzmit Rafinerisinde bulunan Fuel Oil Dönüşüm Tesisinde, teknik olarak beş yılda bir yapılması gereken periyodik bakım çalışması 1 Mart 2024 itibarıyla başlayacak olup, 92 gün duruş planlanmıştır. Duruş nedeniyle üretimde yaşanacak azalmanın ithalat ile kompanse edileceği, nihai satış hacmine doğrudan bir etki öngörülmediği, üretim azalışına bağlı olarak toplam 196mn USD tutarında FAVÖK kaybı olacağı beklenmektedir.

Haziran 2024'de yeniden faaliyete başlaması öngörülmektedir.

Ziraat GYO (ZRGYO, Pozitif): Şirket portföyünde bulunan Next Level Alışveriş Merkezi ile AVM içerisinde yer alan Max Level Oyun Eğlence Merkezi bir bütün olarak, Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda ihale yoluyla satışa çıkarılmış ve düzenlenen fiziki ihale sonucunda, taşınmazın ekspertiz değeri üzerinde teklif veren Bayburt Grup İnşaat Nak.Madencilik İth. İhracat San. ve Tic. A.Ş.'ye KDV dahil 1.414mn TL bedel ile satılması uygun görülmüştür. Satış bedeline vade farkı dahil olup, satış tutarının 667mn TL'lik bölümü peşin, 747mn TL'si 12 ay vadeli olarak tahsil edilecektir.

Sektör haberleri

Enerji: Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, 2024'ün rüzgar enerjisi sektöründe izin, finansman ve sürdürülebilir büyüme alanlarında "seferberlik yılı" olacağını belirtti.

Erden, konuşmasında, geçen yıl yayımlanan Türkiye Ulusal Enerji Planı ile 5 bin megavatı deniz üstü olmak üzere rüzgar enerjisinde kurulu gücün 2035'te 29 bin 600 megavata çıkmasının hedeflendiğini söyledi. 

Diğer şirket haberleri

Avrupakent GYO (AVPGY): Şirket tarafından; Esentepe Adi Ortaklığı'nın inşaa ve satışını yapmakta olduğu, İstanbul'da bulunan bağımsız bölümlerin, Şirket'in mevcut yatırım stratejisi kapsamında 300mn TL+KDV bedel üzerinden satın alınmasına karar verilmiştir.

Beyaz Filo (BEYAZ): Yetkili satıcısı olduğu markalar olan Peugeot, Opel, Citroen, DS (2023 Temmuz'dan itibaren), Renault, Dacia ile; 2022 yılı toplamında 9.226 adet olarak gerçekleşen sıfır araç satış adetini, %65,08 oranında artırarak, 2023 yılı toplamında 15.231 adete yükseltmiştir. Perakende penetrasyon, 2022 yılında 1.559 adet ile toplam satışa oranı % 16,91 iken 2023 yılında geçen yıla göre %112,56 oranında artarak, 3.316 adet gerçekleşmiştir. Artan işlem hacmi ile birlikte, toplam satışlar içerisinde perakende satışların oranı, kuvvetli talep ve pazar koşullarının da yardımı ile %21,77 olmuştur. Filo kiralama müşterilerine yapılan satışlar ise 2022 yılında 7.667 adet ile toplam satışa oranı %83,09 iken, 2023 yılında geçen yıla göre %55,40 oranında artarak 11.915 adet olarak gerçekleşmiş ve toplam satışlar içerisinde filo satışlarının payı %78,23 olmuştur. ODMD verilerine göre; Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2023 yılı toplamında bir önceki yıla göre %57,36 oranında artarken, Beyaz Filo olarak sıfır araç satışları %65,08 oranında artmıştır. Bu yapılan satışlarla, artan Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı içindeki şirket payı, %1,24'e çıkmıştır. (2022 yılı %1,18 - 2021 yılı %1,13) Şirketin pozitif finansal görünümüne ek olarak, özellikle perakende satış oranının artması ile birlikte, karlılığın artarak devam edeceği ve yukarıda belirtilen satış performansının, yıl sonu mali tablolara olumlu yansıyacağı öngörülmektedir.

Dardanel Önentaş (DARDL): Şirketin 05.01.2024 tarihli Yönetim Kurulu Toplantısında;

Şirket'in 2023 yılı tahmini kapanışının ve 2024 yılı beklentilerinin aşağıda yer aldığı şekilde kamuya duyurulmasına ve beklentiler ile gerçekleşmeler arasında önemli ölçüde bir farklılık bulunması halinde, bu farklılıkların da nedenleri ile beraber kamuya açıklanmasına karar verilmiştir.


Ek olarak, Şirketin kısa sürede hızla artırmayı hedef aldığı ihracata odaklanmak ve bu hedef doğrultusunda faaliyetlerde bulunmak üzere hisselerinin %100'ü şirkete ait 1mn TL kuruluş sermayeli Dardanel Dış Tic. A.Ş. unvanı ile bir şirket kurulmasına, Kuruluşunu müteakip mevcut ihracat organizasyonunun bu şirkete aktarılmasına, karar verilmiştir.

Denge Yatırım Holding (DENGE): Şirket'in İştiraki, Vepa Kişisel Bakım ve Kozmetik Üretim Ticaret A.Ş. (VEPA)'nin 3,8mn TL nominal değerli %50 payı, Şirketi'n %50 payına sahip Hasan Hüsnü Okur'a 15mn TL bedelle satılmıştır.

Dofer Yapı (DOFER): Şirket ile yurtiçi merkezli 4 firma arasında KDV hariç 20,1mn TL tutarında sipariş sözleşmesi imzalanmış olup şirketin üretim tesisleri tam kapasite çalışmaya devam etmektedir.

Hitit Bilgisayar (HTTBT): Pakistan pazarındaki acente dağıtım hizmetlerini desteklemek, Hitit ADS aracılığıyla Pakistan merkezli seyahat içeriğini dünya çapında tanıtmak ve pazarlamak, bu çerçevede Hitit ADS kullanıcılarının seyahat acenteleri, kurumsal seyahat ve benzeri günlük faaliyetlerini kolaylaştırmak amacıyla, Şirketin sermayesinin %100'üne sahip olduğu, 290bin TL sermayeli İstanbul merkez adresli anonim şirket kuruluşu "Hitit PK Seyahat Acente Dağıtım Sistemleri A.Ş." ünvanı ile tamamlanarak, İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü nezdinde tescil ve ilan olunmuştur.

Kuzey Boru (KBORU): Şirket, yurtiçinde yerleşik bir firma ile 22,6mn TL (KDV dahil) ve yurtdışında yerleşik bir firma ile 1mn USD tutarlarında "Altyapı HDPE100 ve Koruge Boru" satış sözleşmesi imzalamıştır. Sözleşme bedellerinin tamamı tahsil edilmiştir. Yapılan sözleşmelerin 2022 yılı hasılatına oranı %6,91'dir.

Reysaş Gayrimenkul (RYGYO): Şirketin 2023 yılsonu gayrimenkul değerlemeleri neticesinde; aktifinde bulunan arsa ve binaların değeri ile bağlı ortaklığının gayrimenkullerinin değerlerinin toplamı 30,1 milyar TL olmuştur. Bu şekilde 2023 yılsonu toplam gayrimenkul portföy büyüklüğü, 2022 yılsonu değeri olan 13,1 milyar TL'ye göre yaklaşık %129'luk artış göstermiştir.

Kaynak Ziraat Yatırım
 

Hibya Haber Ajansı