Sabah stratejisi

Dün %1,2'lik yükseliş kaydeden ve 8.950'den günü sonlandıran BIST100'de işlem hacmi 121 milyar TL'yi gösterdi.

EKONOMİ 9.02.2024 11:27:56 201 0
Sabah stratejisi

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Dün %1,2'lik yükseliş kaydeden ve 8.950'den günü sonlandıran BIST100'de işlem hacmi 121 milyar TL'yi gösterdi. Yükselen hisse sayısının 76 olduğu gıda, ticaret ve metal ana sektörleri pozitif ayrıştı. Hisse bazında ise BIMAS, TUPRS ve SISE endekse en fazla katkı verenler arasında yer aldı. Dün yeni TCMB Başkanı Karahan'ın yılın ilk enflasyon raporu sunumu (TCMB'nin yıl sonu TÜFE tahmini %36 ile değişmedi) ve sonrasındaki basın toplantısı takip edildi. Karahan Enflasyonu düşürmek için sıkı para politikası uygulamaya devam edeceklerini buna karşın şu anda ek bir faiz artışı değerlendirmedikleri açıklamasında bulundu. Yurtdışına baktığımızda, dün ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 218bin ile beklentilerin altında açıklandı. 4. çeyrek finansal sonuçlarının takip edildiği ortamda endeksler %0,1-0,2 arasında yükselişle günü sonlandırdı. Dün ayrıca petrol fiyatlarında, Orta Doğu'daki gerilimin genişleyebileceğine yönelik endişelerin artmasının da etkisiyle, yükseliş kaydedildi. Avrupa'da ise borsalar İngiltere hariç daha olumlu taraftaydı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,7 yükselişle günü tamamladı. Bu sabah, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,4'e yakın ekside. Diğer taraftan Çin, Güne Kore, Tayvan ve Vietnam gibi Asya borsaları piyasaları tatil nedeniyle kapalı. Bununla birlikte, ABD vadelileri yatay, Avrupa vadelileri ise karışık. Yurtiçinde BIST100'ün yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.  Bugün yurtiçinde sanayi üretimi takip edilecek. Almanya'da ise Ocak ayı nihai TÜFE'si açıklanacak. Son olarak, ECB üyeleri (Nagel, Cipollone) ile Fed üyelerinin (Logan) konuşmaları takip edilecek.

 

ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, 3 Şubat haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi, 227 bin kişi seviyesinden 218 bin kişi seviyesine beklentilerin üzerinde gerileyerek son üç haftanın en düşük seviyesinde kaydedilmekle birlikte tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretti ve iş gücü piyasasında sıkı görünüme işaret etmeyi sürdürdü.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından yılın ilk Enflasyon Raporu yayınlandı. TCMB, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini %36 seviyesinde (%30-%42 tahmin aralığı) korudu. (Son TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nde katılımcıların 2024 yıl sonu TÜFE beklentisi %42,04 idi.) 2025 yıl sonu enflasyon tahminini %14 seviyesinde (%7-%21 tahmin aralığı) korudu, 2026 yılı sonunda tek haneli seviyelere gerileyip %9'a düştükten sonra orta vadede enflasyon hedefi olan %5 seviyesinde istikrar kazanacağının tahmin edildiğini belirtti.

TCMB Başkanı Karahan, sunumundaki konuşmasında,

Küresel ekonomiye ilişkin olarak,

  • Enflasyonun küresel düzeyde hedeflerin üzerinde seyretmekte olduğunu ve küresel olarak önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızının önem kazandığını,
  • Gelişmekte olan ülkelerin bir kısmında enflasyondaki düşüşe paralel olarak faiz indirimlerinin devam etmekte olduğunu,
  • Merkez bankalarının indirim süreçlerini kademeli bir şekilde sürdüreceklerini ve küresel ölçekte parasal sıkılığın korunacağının değerlendirilmekte olduğunu belirtti.

Türkiye ekonomisine ilişkin olarak,

  • 2023 yılının son çeyreğinde enflasyonun önceki rapor tahminleriyle tutarlı seyrederek %64,8 seviyesinde gerçekleştiğini ve son çeyrekte parasal sıkılaştırma etkisiyle enflasyonun ana eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak sınırlı oranda artış olduğunu,
  • Dezenflasyonu tesis etmeye yönelik çalışmalarına kararlılıkla devam edeceklerini, enflasyon hedefleriyle uyumlu seviyelere gelene kadar parasal sıkılığı korumakta kararlı olduklarını ve enflasyon görünümünde bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceklerini,
  • Dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaştıklarını düşündüklerini ve gerektiği ölçüde bu seviyenin sürdürüleceğini,
  • Enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma görünmesi halinde parasal sıkılığın gözden geçirileceğini belirtti.

Ayrıca imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, ocakta 0,9 puan artışla 49,7'den 50,6 seviyesine yükselerek önceki son beş ayda 50 eşik seviyesinin altındaki seyrini sonlandırdı ve ihracat pazarlarında talep koşullarında kısmi iyileşmeye işaret etti. Özellikle, ocakta büyüme bölgesinde yer almaya sürdüren ABD ve İngiltere ekonomilerine İtalya'nın da katılmasıyla birlikte Türk imalatçılarının en büyük beş ihracat pazarından üçünde üretimin artış kaydetmesi, ihracat ikliminin yeniden güçlenmeye başlamasında etkili oldu. 

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

Avrupa tarafında, ECB'nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, Almanya'da ocak ayı nihai TÜFE verileri TSİ 10'da takip edilecek. Öncü verilere göre, Almanya'da manşet TÜFE, aylık bazda aralıkta %0,1 oranında artışın ardından ocakta %0,1 oranında artışla beklentilerin (%0,2 artış) altında artış sergilemişti. Yıllık bazda ise ocakta %3,7'den %2,9 seviyesine gerileyerek beklentilerin (%3) hafif altında kaydedilmişti ve böylece Haziran 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Ayrıca Almanya'da yıllık bazda çekirdek TÜFE ise ocak ayında %3,5'ten %3,4'e gerileyerek Haziran 2022'den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti.
 
Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından aralık ayı sanayi üretimi verisi yayınlanacak. Sanayi üretimindeki zayıflamanın geçen yılın kasım ayında belirginleştiği gözlenmişti. Buna göre, sanayi üretimi mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış bazda aylık olarak ekim ayında %0,3 oranında sınırlı gerilemenin ardından kasım ayında düşüşünü hızlandırmıştı ve böylece %1,4 oranında gerileyerek aralıksız düşüşünü beşinci aya taşımıştı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise yıllık olarak ekimde %1,3 oranında artışın ardından kasım ayında %0,2 oranında oldukça sınırlı artış kaydetmişti ve yataya yakın seyre işaret etmişti. Bunun yanında, yıllık bazda kasım ayındaki %0,2 oranındaki artış geçen yılın haziran ayından bu yana görülen en yavaş hızdaki artış olarak kaydedilmişti.

Şirket haberleri

Arçelik (ARCLK, Sınırlı Pozitif): Whirlpool Corporation ve Arçelik'in kuracağı ortaklık ile ilgili işlemin kapanış koşullarının gerçekleşmesine ilişkin süreç kapsamında; Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesine (UK Competition and Markets Authority-CMA) yapılan başvuruda Faz II-daha detaylı inceleme- sürecine geçildiği kamuya duyurulmuştu. Yapılan başvuruya ilişkin olarak CMA tarafından yapılan açıklamada CMA'nın görevlendirdiği bağımsız panel tarafından yapılan analizler sonucunda Whirlpool Corporation ve Arçelik arasında kurulacak ortaklığın, rekabeti zedeleyici bir etkisi olmayacağı yönünde ön değerlendirme yapıldığı; nihai raporun ise 26 Mart 2024'e kadar yayımlanmasının beklendiği belirtilmiştir. CMA tarafından alınacak nihai karara bağlı olarak kapanışın 2024 yılının ilk yarısında gerçekleşmesi beklenmektedir.

Kimteks Poliüretan (KMPUR, Nötr): 08.09.2023 tarihli özel durum açıklamasında; Şirket Yönetim Kurulu kararı ile global yapılanma paralelinde hedef pazarlardan Amerika Birleşik Devletleri'nde, Amerika ve bölge pazarlarındaki etkinliği artırmak, pazar geliştirme çalışmaları yürütmek ve bölgedeki satış ve dağıtım süreçlerini yönetmek amacıyla yeni bir şirket kurulmasına karar verildiği bilgisi paylaşılmıştı. Şirketin %100 sermayesine sahip olacağı Amerika Birleşik Devletleri'nde yerleşik Kimpur USA Corp. unvanlı yeni şirket/bağlı ortaklığın kuruluş işlemleri ve gerekli yasal prosedürler 08.02.2024 itibarı ile tamamlanmıştır.

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Sınırlı Pozitif): TAV Havalimanları'nın Ocak ayında hizmet verilen yolcu sayısı 5,65mn olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam 2023 yılının aynı ayına göre %18 oranında artışa işaret etmektedir.

Diğer şirket haberleri

Agrotech (AGROT): Şirketi, tarım, bilişim, turizm ve enerji sektörlerinde yatırım yapmayı hedefleyen Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı şirketinin kurulması için çalışmalara başlanmasını kamuya açıklanmıştı. Bu kapsamda; Şirketin Yönetim Kurulu toplanarak 2.500mn TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 500mn TL çıkarılmış sermaye ile kuruluş çalışmaları yürütülen ROT Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı ticaret unvanlı şirketin sermayesine, 75mn TL sermaye tutarı ile %15 oranında iştirak edilmesine oy birliği ile karar vermiştir.

Aksigorta (AKGRT): Şirket'in 4Ç2023'teki konsolide olmayan net dönem karı geçen bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %70,9 oranında artarak 467,9mn TL'ye yükselmiştir. Ortalama piyasa beklentisi yılın son çeyreğinde 307mn TL kar edilmesi yönündeydi. Şirket'in genel bölüm dengesi aynı dönemde %66,3 oranında artış göstermiş ve 4Ç2023'te 577,7mn TL'ye yükselmiştir.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2023'teki net dönem karı 1.185mn TL olmuştur. Bir önceki yılda 121,1mn TL'lik zarar oluşmuştu.

Borlease Otomotiv (BORLS): Şirket uzun dönem araç kiralama hizmetleri kapsamında Metro Grosmarket Bakırköy Alışveriş ile uzun dönem araç kiralama hizmet sözleşmesi imzalanmıştır. İmzalanan sözleşme kapsamında toplam 569 adet ve 533,2mn TL (KDV Hariç) araç yatırımı yapılacaktır.

Şubat ve Mart aylarında teslimatlarına başlanılacak olan sözleşmenin şirketin kiralama cirosuna etkisi 2024 yılı için yaklaşık 156mn TL (KDV Hariç) olup, 36 aylık sözleşme süresinde toplam kiralama ciroya etkisi 624mn TL (KDV Hariç) tutarında olacaktır.

Konya Kağıt (KONKA): Şirketin İstanbul Güneşli Şubesi basım-ambalaj tesisleri baskı kapasitesinin %50 oranında artırılması amacıyla toplam 2mn EUR tutarında iki adet makine siparişi verilmiştir. Sipariş tutarının 670bin EUR'luk kısmı ödenmiş olup, bakiyesi makine yüklemesinde ödenecektir. Yapılan yatırım ile kapasite artışının yanında bugüne kadar fason hizmet olarak dışarıdan temin edilen kalıp pozlama işlemi tesis bünyesinde gerçekleştirilecektir.

Gen İlaç (GENIL): Şirketin, iş ortağı Biomarin tarafından, Akondroplazi hastalığının tedavisinde kullanılan VOXZOGO adlı ilacın Türkiye'ye ithali ve Türkiye'de satışı ve dağıtımı konusunda münhasıran yetkilendirilmiştir. Böylece, Vimizim, Naglazyme, Brineura ve Kuvan adlı ilaçlardan oluşan Biomarin ürün portföyüne, VOXZOGO adlı ilaç da eklenmiştir. VOXZOGO Hasta Adına İlaç Temin Programı kapsamında ithal edilecek olup, bu ilacın halihazırda Yurt Dışı İlaç Tedarikçisi Türk Eczacıları Birliği (TEB)'dir. TEB'in ilk VOXZOGO siparişi alınmıştır. Söz konusu ilacın şirketin 2024 yılı toplam satışlarına katkısının 1.000mn TL'nin üzerinde olması beklenmektedir.

Obase Bilgisayar (OBASE): Şirket bir hava yolu şirketi ile 06.02.2024 tarihinde 3 yıl süreli veri entegrasyon ürünü lisans ve bakım sözleşmesi imzalamıştır. Bu sözleşme ile IBM ürünleri tabanlı çözümlerin sunulması planlanmaktadır. Sözleşme kapsamında elde edilmesi planlanan hasılatın, 30 Eylül 2022 - 30 Eylül 2023 dönemindeki son 12 aylık hasılatın %10'undan fazla olacağı öngörülmektedir. Ayrıca sözleşme hava yolu şirketinin talebi üzerine 2 yıl süre ile uzatılabilecektir.

Tat Gıda (TATGD): Rekabet Kurumu tarafından, Şirket sermayesinin toplam %49,04'üne denk gelen, Koç Holding, Arçelik ve Aygaz dahil Koç Topluluğu şirketleri, Koç Ailesi Üyeleri, Koç Topluluğu ile ilişkili vakıfların sahip olduğu payların, Memişoğlu Tarım Ürünleri Ticaret Limited Şirketi'ne satışı işlemine izin verilmiştir.

Tümosan Motor (TMSN): Millî Savunma Bakanlığı İzmir Tedarik Bölge Başkanlığının 2024/31763 nolu ihalesi kapsamında şirket ile MSB İzmir Tedarik Bölge Başkanlığı arasında 106mn TL'lik traktör ve ekipmanlarının satışına yönelik yeni iş ilişkisi kurulmuş sözleşme imzalanmıştır. Sevk ve teslim işlemlerinin 120 gün içinde tamamlanması öngörülmektedir. Sevk sonrası kesin kabul işlemleri sonunda sözleşme bedeli tahsil edilecektir.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler: sabah stratejisi