Tarih: 29.02.2024 09:59

Sabah stratejisi

Facebook Twitter Linked-in

 

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 

Son 2 işlem gününde gerileyen BIST100 dün de düşüşle kapattı. Kapanış günün en düşük seviyesi olan 9.062 (%-1,3) seviyesinden gerçekleşti ve böylece haftalık kayıp %3,3 oldu. İşlem hacminin 132 milyar TL'yi gösterdiği günde 82 hisse günü negatif bölgede tamamladı. Endeks bazlı geri çekilmenin en yüksek olduğu sektörler son günlerde ralli yapan bilişim ve teknoloji oldu. Hisse bazında baktığımızda ise endekse ağırlık bakımından en negatif etki eden hisseler AKBNK, THYAO ve ASELS olarak sıralandı. ABD borsalarında da dün kısmi soluklanma devam etti. Avrupa tarafı karışıktı, Euro Stoxx 50 endeksi yatay bir kapanış yaptı. Bu sabah ise, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,2 civarında artıda. ABD vadelileri ise yatay. Piyasalar bugün Fed'in de yakından izlediği çekirdek PCE verisi takip edilecek. Son enflasyon verisinin ardından beklentiler (Aylık %0,4, yıllık %2,8) görece yüksek. Veri sonrasında oynaklık artabilir. Öte yandan, Almanya'da TÜFE takip edilecek. Yurtiçinde ise bu sabah geçen yılın son çeyrek büyümesi (Beklenti çeyreklik %0,3, yıllık %3,5) açıklanacak. Ayrıca BDDK ocak ayı Bankacılık verilerini paylaşacak. Ek olarak, şubat ayı ortasında duyurusu yapılan MSCI Türkiye endeksindeki değişiklere istinaden bazı hisselerde (Söz konusu haberin yer aldığı Bültenimiz için tıklayınız.) kapanışta sert hareketler olabilir. Son olarak, haftalık menkul kıymet istatistiklerinde yabancı yatırımcıların hisse pozisyonlarındaki değişim de önemli. BIST100'ün güne yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Gün içerisinde ise olası düşüşlerde destek seviyelerinden tepki gelebileceğini ve endeksin kapanışa doğru toparlanma sergileyebileceğini düşünüyoruz.

ABD tarafında, geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme revize verisi takip edildi. ABD ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızı geçen yılın birinci çeyreğindeki %2,2 seviyesinden ikinci çeyrekte %2,1 seviyesine hafif yavaşlamasının ardından, üçüncü çeyrekte ise büyüme hızı %4,9 seviyesine yükselmişti. Dördüncü çeyrekte ise büyüme hızı %3,3'ten %3,2 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildi. ABD ekonomisi 2023 yılı genelinde ise %2,5 oranında büyüme kaydetti, 2022 yılında ise %1,9 oranında büyümüştü.

Ayrıca ABD'de Fed'in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin revize verileri açıklandı. Buna göre, yıllıklandırılmış çeyreklik bazda PCE fiyat endeksi, geçen yılın dördüncü çeyreğinde %1,7'den %1,8 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edilmekle birlikte 2020 yılının ikinci çeyreğinden bu yana en düşük seviyede kaydedilerek fiyat baskılarının hafiflediğine işaret etti. Çekirdek PCE fiyat endeksi ise dördüncü çeyrekte %2'den %2,1 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edilmekle birlikte 2020 yılının son çeyreğinden bu yana en düşük seviyelerde seyretti.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından ocak ayı dış ticaret dengesi verisi yayınlandı. Buna göre, ocak ayında ihracat aylık bazda %12,9 oranında azalışla 23 milyar USD'den 20 milyar USD seviyesine geriledi ve 2023 yılı aylık ortalamasının (21,3 milyar USD) altında kaydedildi. İthalat aylık bazda ise ocak ayında %9,7 oranında azalışla 29 milyar USD'den 26,2 milyar USD seviyesine geriledi ve 2023 yılı aylık ortalamasının (30,1 milyar USD) altında gerçekleşti. Bu kapsamda, ocak ayında aylık bazda dış ticaret açığı ise %2,5 oranında artışla 6,1 milyar USD'den 6,2 milyar USD seviyesine hafif yükseldi, 2023 yılında aylık ortalama dış ticaret açığı 8,9 milyar USD seviyesindeydi, aylık dış ticaret açığı rekor seviyeye ise 14,3 milyar USD ile geçen yıl ocak ayında ulaşmıştı.

Ayrıca TÜİK tarafından şubat ayı ekonomik güven endeksi verisi yayınlandı. Güven endekslerinin alt kalemleriyle hesaplanan şubat ayı ekonomik güven endeksi aylık bazda %0,4 oranında düşüşle 99,39'dan 99,02'ye gerilemekle birlikte 100 iyimserlik eşik değerinin altındaki seyrini sekizinci aya taşıdı.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, Fed'in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör ocak ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar ocak ayı verileri TSİ 16.30'da takip edilecek. 

Ayrıca ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 24 Şubat haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 16.30'da takip edilecek. 

Diğer yandan, konut piyasası verilerinden, satış sözleşmesi yapılmış fakat tapu devri henüz gerçekleşmemiş konut sayısını gösteren ocak ayı bekleyen konut satışları verisi TSİ 18'de takip edilecek.
 
Avrupa tarafında, ECB'nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, TSİ 10'da Almanya'da takip edilecek. 
 
Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verileri yayınlanacak. Ekonomi, başta özel ve kamu tüketimi olmak üzere yatırım kaleminin de desteğiyle 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre (yıllık bazda) %5,9 büyüme ile piyasa beklentisi olan %5,3'ün üzerinde büyüme gerçekleştirmişti. 3. çeyrekte mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH ise, çeyreksel bazda %0,3 büyüme kaydetmişti, piyasa beklentisi ise üçüncü çeyrekte ekonominin, çeyreklik bazda %1 seviyesinde büyümesi yönündeydi. Böylece çeyreklik bazda yılın birinci çeyreğindeki daralmanın ardından ikinci çeyrekte söz konusu daralma telafi edilirken, ekonomik büyümede üçüncü çeyrekte ise belirgin yavaşlama gözlenmişti. Bloomberg Anketi'ne göre dördüncü çeyrekte ise ekonominin, medyan tahmini olarak çeyreklik bazda %0,3 seviyesinde büyümesi beklenirken, yıllık bazda ise büyüme hızının %5,9'dan %3,5 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.  
 
Ayrıca TSİ 10'da TÜİK tarafından ocak ayı hizmet üretici fiyat endeksi yayınlanacak. Aralık ayı hizmet üretici fiyat endeksinin aylık bazda artış hızı %0,46'dan %3,59 seviyesine yükselerek son dört ayın en güçlü artışını kaydetmişti, yıllık bazda ise %77,36'dan %81,18 seviyesine yükselmişti ve böylece bir önceki yılın ocak ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmişti.
 
Bunun yanında, TSİ 17'de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Mart-Mayıs dönemine ilişkin 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak.
 
Ayrıca TSİ 14'te TCMB'nin geçen haftaki PPK toplantısına ilişkin özetleri yayınlanacak.

Şirket haberleri

Koza Altın (KOZAL, Sınırlı Negatif): Şirket tarafından yapılması planlanan Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. kapasite artırımı projesine ilişkin olarak, ilk derece mahkemesi tarafından ÇED olumlu kararı ardından söz konusu karar Danıştay tarafından şirket aleyhine bozulmuştu. Daha sonra ilk derece mahkemesi olan İzmir 4. İdare Mahkemesi'ne gönderilmiş olan dosya sonrasında İzmir 4. İdare Mahkemesi, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle "dava konusu işlemin iptaline, …" şeklinde Danıştay'da temyiz yolu açık olmak üzere hüküm kurulmuştur.

Pegasus (PGSUS, Sınırlı Pozitif): Şirket, 102,3mn TL tutarındaki çıkarılmış sermayesinin, bedelsiz olarak 397,7mn TL artırılarak (%388,6) 500mn TL seviyesine yükseltilmesine karar vermiştir. Hisse dün %3,3 prim yaptı.

 

Diğer şirket haberleri

İzmir Fırça (IZFAS): Şirket, İzmir ilindeki bayisi ile 9mn TL satış bağlantısı yapmış olup avans ödemesini almıştır.

Mega Metal (MEGMT): Şirketin, uluslararası bir müşterisi ile 2024 yılının sonuna kadar toplamda 3500 Ton sipariş konusunda yaptığı görüşmeler olumlu sonuçlanmıştır. Bu siparişin 2024 cirosuna toplamda 35mn USD katkı yapması beklenmektedir. Ayrıca şirket, bağlı ortaklığı Meka İthalat İhracat ile yurt dışındaki yerleşik bir şirket arasında Güney Amerika pazarında Kırma Eleme Tesisi Satışı konusunda Bayilik Sözleşmesi imzalamıştır.

Gen İlaç (GENIL): Şirket ile Recordati Grup şirketleri arasında 1 Mart 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak bir distribütörlük sözleşmesi imzalanmıştır. Bu sözleşmeyle birlikte şirket ilaç portföyüne 8 yeni ilaç daha dahil etmiştir. Bu sözleşmenin satışlara katkısının 500mn TL üzerinde olması beklenmektedir.

Forte Bilgi (FORTE): Şirket, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun Bilgi İşlem Bakım, Onarım, Yazılım Geliştirme ve Destek Hizmeti İhalesinde en iyi fiyatı sunmuştur. İhale bedeli, KDV hariç 51,6mn TL'dir

Orçay (ORCAY): Şirket yurt içinde faaliyet gösteren bir firma ile 1mn kg (1.000 ton) çay satışı anlaşması imzalamış olup, teslimatların yılın ilk yarısında tamamlanması planlanmaktadır.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —