Gündemin genel hatlarıyla sakin seyrettiği haftada bugün piyasalara yön verebilecek önemde bir konu başlığı bulunmuyor.
Gündemin genel hatlarıyla sakin seyrettiği haftada bugün piyasalara yön verebilecek önemde bir konu başlığı bulunmuyor. Bu kapsamda içeride yatırımcılar yarın açıklanacak yılın ilk Enflasyon Raporu’nu beklerken TCMB’nin yeni Başkan Fatih Karahan ile vereceği mesajlar dikkatle izlenecektir. Dışarıda ise daha çok ABD tahvil faizlerinin görünümü piyasalara yön veriyor. Bu kapsamda geçen hafta %3,90 seviyesinin altını test eden 10 yıl vadeli tahvil faizi Fed yetkililerinin kısa vadede faiz indiriminin uzak göründüğüne işaret eden açıklamalarının ardından %4,15’in üzerini gördü. Ancak burada kalıcı olunmaması ile anlamlı bir baskı oluşmadı ve ABD endeksleri günü artı bölgede noktaladı. Yeni günün öne çıkan tek makroekonomik verisini Almanya’da açıklanacak olan sanayi üretimi rakamı oluşturuyor. Aylık bazda %0,5 oranında geri çekilmesi beklenen veri pariteyi etkileyebilecek olsa da genele yayılan bir piyasa etkisi oluşmasını beklememek gerekir. ABD’de ise Fed yetkililerinin yoğun konuşma programı bugün Kugler, Collins, Barkin ve Bowman ile devam ederken 10 yıl vadeli tahvil ihalesinin sonucu da dikkatle izlenecektir.
TL: Merkez Bankası’nda başkan değişikliği ile girilen haftada TL’nin genel performansının ise ılımlı olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki Fed yetkililerinin faiz indirimi ihtimalinin uzak olduğuna vurgu yapan açıklamaları doları küresel ölçekte dirençli tutmaya devam ederken gelişmekte olan ülke para birimlerinin ise doğal olarak destek bulmakta zorlandığını görüyoruz. Her ne kadar USD/TL kurunda yukarı yönlü eğilim devam ediyor olsa da bunun gerek önceki haftalara gerekse gelişmekte olan ülke para birimleri ortalamasına kıyasla daha ılımlı olduğunu söyleyebiliriz. Kurda daha net bir tablonun ise TCMB’nin yarınki Enflasyon Raporu’nda vereceği mesajlar doğrultusunda oluşacağını tahmin ediyoruz.
Borsa İstanbul: Tarihi zirvesinde seyreden BIST-100 endeksi teknik açıdan önemli olduğunu düşündüğümüz 8800 puanın da üzerine yükselmeyi başardı. Bu seviyenin üzerinde arka arkaya kapanışlar yapılması halihazırda momentumu güçlü olan endekste iyimserliğin kısa vadede devam edeceğinin kuvvetli bir sinyali olabilir. Uzun vadeli görünüm açısından baktığımızda da karşımızda cazip bir potansiyelin olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle para politikasında atılan adımların etkilerini göstermesi, cari açıkta iyileşme, enflasyonda geri çekilme, kredi notunda artış ve yabancı yatırımcı ilgisinin güç kazanması gibi uzun vadeli konu başlıkları hisse senetleri açısından destekleyici faktörler olarak çalışabilir.
BIST-30 en yakın vadeli VİOP kontratı
Günü 9666.75 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 9600, 9522, 9455 ve 9377 destek olarak izlenebilir. 9735, 9812, 9880 ve 9957 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
USD/TL en yakın vadeli VİOP kontratı
Günü 31.2360 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 31.205, 31.1425, 31.08 ve 31.0175 destek olarak izlenebilir. 31.267, 31.3295, 31.392 ve 31.4545 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
Kaynak ÜnlüCo
Hibya Haber Ajansı