Şanlıurfa'da ölümlü ilk kuduz vakası Şanlıurfa'nın Siverek İlçesinde yaşandı.28 yaşındaki Mimar Lütfü Seray Şanlıurfa-Siverek'te beslediği Sibirya kurdunun ısırması nedeniyle kuduz oldu ve yaşamını yitirdi.
Bu olayın tartşması sürereken bir kaç gün önce de Suriyeli kuduz hastası Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesinde tedavi altındayken hastanede kaçmasıyla kamuoyunun bilgisi oldu.
Daha sonra Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma hastanesine sevk edilen 30 yaşında Suriyeli kuduz hastası Hasan Halil Faras, öldü.
Bu arada Tüm aşıların yapılmasına rağmen ölümle sonuçlanan 2 kuduz vakası Şanlıurfa'da başı boş sokak köpeklerne karşı korkuyu artırdı. Şanlıurfa sokaklarında boşı boş köpeklerin fazla olması ise zaman zaman vatandaşların tepkisine neden oluyor.
"KUDUZ SİNİRE ULAŞIRSA AŞI DA FAYDA ETMİYOR"
Öte yandan Bilim Kurulu Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz yaptığı açıklamada : "Aşının yüzde 100'e yakın bir koruyuculuğu var. Ancak el bileği, baş bölgesi, yüz gibi beyne veya sinirlere yakın bölgelerde oluşan ısırıklar çok tehlikeli. Bu tür durumlarda hastalara aşı yapılırken aynı zamanda immünoglobülin verilmeli, mümkünse hemen dikiş atılmamalı veya kanamayı durdurmak için dikiş atılmak zorunda kalınıyorsa da sık olmayan dikişler atılmalı. Ancak çok nadiren bazı vakalarda hem immünoglobülin hem aşı yapılmasına rağmen kişiyi korumayabiliyor. Bu çok nadir gördüğümüz bir şey ama kişinin vücudunda antikor üretmekte bir sıkıntı olabiliyor ya da bunu engelleyen bir ilaç kullanıyor olabiliyor. Bu hastadaki durumu bilmiyorum elbette ama genel olarak kuduz için konuşuyorum. Burada sıkıntı kuduz mikrobunun sinire ulaşması. Sinire ulaştıktan sonra ne immünoglobülin ne de aşı fayda etmez. O nedenle bir ısırık varsa hemen, hiç vakit kaybetmeden aşı öneriyoruz. Ancak ısırık derinse, mikrop sinire ulaşırsa artık yapacak hiçbir şey kalmıyor. Bu durumda ne aşı ne immünoglobülin fayda etmiyor.
EVCİL VE SOKAK HAYVANLARININ HER YIL KUDUZ AŞISI YAPILMALI
Kuduz mikrobu herhangi bir sinir yerleşirse ve beyne ulaşırsa hastaların kurtulma imkânı kalmıyor. Bu nedenle kuduz aşısı için hiç vakit kaybetmeden ve ısırılma gerçekleştikten hemen sonra aşı olmak gerekiyor. El, yüz, baş bölgesine yakın bölgelerde gerçekleşen ısırılmalar çok daha riskli çünkü mikrobun beyne yerleşmesini hızlandırıyor. Tırmalama da ısırılma kadar olmasa da riskli çünkü hayvanın salyasından bulaşsa dahi kuduz mikrobu tırmalamada da risk var. Ayrıca evcil hayvanların ve sokak hayvanlarının hepsinin her yıl kuduz aşısının yenilenmesi gerekiyor. Eğer evcil hayvanınız varsa evden kaçma, kaybolma riskine karşı her yıl kuduz aşısının yapılması önemli."dedi.