.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesinde 28 haftalık olarak dünyaya gelen ve hemen yoğun bakıma alınan dördüzler, 3 aylık özel bakımın ardından yaşam mücadelesini kazandılar
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesinde dünyaya gelen dördüz bebekler yapılan müdahalelerle yaşama tutundular. Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde yaşayan Memduh ile Saadet Kılıç çifti geçen yıl başvurdukları hastanede dördüz bebeklerinin olacağını öğrendi. Hastanede yaptıkları kontrollerde bebeklerin hayati riski taşıdığını öğrenen Kılıç çifti daha sonra Gaziantep, Adana ve Şanlıurfa'daki hastanelere başvuruda bulundular.
Doktorlar doğumun çok riskli olduğunu ve annenin de hayatının tehlikeye gireceğini ve bu nedenle bebeklerden ikisinin alınmasını teklif etti. Buna karşı çıkan çift, bebeklerin doğurmak için Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Doğum Servisine başvurdu. Burada yapılan ameliyatla dördüz bebekler 28 haftalıkken ameliyatla dünyaya geldi. İkisi erkek, ikisi kız olan prematüre bebekler tedavileri için kuvöze alındı.
Hastanenin çocuk hastalıkları bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Gümüş ve ekibi tarafından tedavisine başlanan dördüzler yaklaşık 3 aylık özel bir tedavinin ardından hayata tutundular. İsimleri Abdullah Gani, Mustafa, Meryem ve Merve olarak konulan dördüz bebekler tedavilerinin ardından ailesine teslim edildi.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk Hastalıkları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Gümüş, bebeklerin çok zor bir sürecin ardından ameliyatla prematüre doğduğunu ifade etti. Bebeklerin hayati riski taşıması üzerine ailenin gittiği hastanelerde kürtaj tavsiye edildiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Gümüş, hastane ekibi olarak bebekleri sağlıklı bir şekilde doğmaları için yoğun çaba harcadıklarını ifade ederek mutlu sona ulaştıkları için huzurlu olduklarını belirtti.
Gerçekleştirilen başarılı ameliyatın ardından bebeklerin yoğur bakıma alındığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Gümüş, şöyle konuştu:
"Dördüz bebeklerin hayatı riski bulunduğu için Kılıç ailesine gittikleri merkezlerde iki bebeğin yaşama ihtimalinin çok düşük olduğu ve diğer bebeklerin de yaşama şansının azaltacağından küçük olan iki bebeğin alınması önerilmiş fakat ailemiz her şeyi göze alarak bu bebeklerini dünyaya getirmeye karar verdiler. Bebekler hastanemizde yapılan başarılı operasyon sonucu dünyaya geldiler. Bizler de bebeklerin hayata tutunması için bütün imkanlarımızla hareket ettik. Bebeklerimizin kiloları çok az, bu nedenle yaşam beklentileri çok azdı.
Bebeklerimiz zor bir mücadelenin ardından yaklaşık olarak 3 aylık özel bir tedavinin ardından toparlanabildi ve bugün en mutlu günümüz, bebeklerimiz artık anne sütünü kendi başlarına emebiliyor. Yaptığımız kontrollerde bebeklerimiz gayet iyi durumdalar ve annelerine teslim edeceğiz. Bebeklerimize; Abdullah Gani, Mustafa, Meryem ve Merve ismini koyduk. İnşallah bundan sonra daha sağlık ve mutlu bir hayat sürerler.”
Çoklu Gebeliklerde Anne ve Bebek Hayatı Risk Altında
Çoklu gebeliklerde riskin daha çok artığını dile getiren Dr Öğr. Üyesi Hüseyin Gümüş, "Çoklu gebeliklerde genellikle elde olmayan nedenlerden dolayı bebekler prematüre doğmakta ve Prematüre doğan bebeklerde diğer bebeklere nazaran daha çabuk enfeksiyon kapma olasılıkları çok daha yüksek. Bunun yanında kalple ilgili sorunlar yaşanabiliyor. Bu da hem akciğer hem de beyin kanamalarına neden olabilmektedir. Prematüre bebeklerde en büyük risk enfeksiyon oluşturmakta. Dünyaya gelen dördüz Kılıç bebeklerimizde 2 tanesi 1 kilogramın altında diğerleri 1 kilogramın üzerinde doğdu. Bu tür bebekler uzun süre takip isteyen bebeklerdir. Bebeklerin hayatta kalması için tedavilerinin çok dikkatli sürdürülmesi gerekmekte. Şükürler olsun ki bebeklerimiz herhangi bir sorun yaşamadan taburcu edildiler" diye konuştu.
Dördüz bebeklerin, anne ve babası olan Saadet ve Memduh Kılıç çifti ise dördüzlerinin dünyaya gelmelerinde büyük emekleri bulunan Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Gümüş ve tüm hastane ekibine teşekkür ederek mutlu bir şekilde ayrıldılar.