Merkez Bankalarının bir dizi güvercin sinyaliyle rekor kıran yükselişlerle dolu bir haftanın ardından kâr alımları küresel hisse senedi piyasalarını geçen haftanın son günü sınırladı.
Merkez Bankalarının bir dizi güvercin sinyaliyle rekor kıran yükselişlerle dolu bir haftanın ardından kâr alımları küresel hisse senedi piyasalarını geçen haftanın son günü sınırladı. Ama genişleyen ralli, ekonomik görünümle ilgili belirsizliğin, yatırımcıları hakim sektör pozisyonları ve güçlü bilançoları nedeniyle Muhteşem Yedili mega sermaye hisseleri grubuna sığınmaya ittiği geçen yılla tezat oluşturuyor.
Şöyle ki; yalnızca megacaps barındıran sektörler - teknoloji, iletişim hizmetleri ve tüketicinin tedariği, S&P 500'ün geçen yılki %24'lük kazancının üzerinde performans gösterdi. Daha geniş anlamda, Muhteşem Yedi - Apple, Nvidia, Alphabet, Tesla, Microsoft , Meta Platformlar ve Amazon- S&P Dow Jones Endekslerine artış geçen sene S&P 500'ün kazancının %60’ına denk gelirken şimdi ise %40’ına denk geliyor. Yapay zekaya duyulan coşku, bu yıl şu ana kadar Nvidia'nın hisselerinin %90 oranında artmasına yardımcı olurken, Microsoft ise %14,5 oranında kazanç elde etti. Defterin diğer tarafında Apple ve Tesla yıl boyunca sırasıyla yaklaşık %11 ve %32 düşüş yaşadı.
S&P 500, Nasdaq ve Dow 2024'teki en büyük haftalık kazançlarını elde ederken, MSCI Dünya Hisse Senedi Endeksi de haftalık olarak %1,8 artış göstererek bu yılın en büyük haftalık kazancını elde etti.
Çarşamba günü FED, federal fon oranını %5,25 ile %5,50 arasında bıraktı ancak ABD enflasyonundaki endişe verici yükselişe ve ekonomik büyümenin belki de bunu atlatabilecek kadar güçlü olmasına rağmen bu yıl faiz oranlarını 75 baz puan düşürmeye hala hazır olduğunu belirtti. Yatırımcılar bu hafta Cuma günü enflasyona ilişkin son gelişmeleri gösterecek olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksini takip edecek. Diğer taraftan ilk çeyreğin sonu, fon yöneticilerinin portföylerini ayarlaması nedeniyle dalgalanmalara yol açabilir.
İngiltere Merkez Bankası'nın beklenenden daha güvercin bir tavır takınması ve ekonominin faiz indirimine başlaması için "doğru yönde ilerlediğini" görülmesi ki bu da Haziran Temmuz dönemini kapsamakta olumlu diğer bir gelişmeydi. BoE Başkanı Bailey, Financial Times'a, bu yıl daha fazla faiz indirimi beklentisinin genel olarak "mantıksız" olmadığını söyledi.
İsviçre merkez bankasının Perşembe günü yaptığı sürpriz faiz indirimi, piyasaların yeni yüksek seviyelere çıkmasına yardımcı oldu; çünkü yatırımcılar, dünyanın dört bir yanındaki büyük merkez bankalarının kendi faiz indirimlerini yapmadan önce ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini beklemeyeceğini fark etti.
Dolar temel olarak Ocak ayından bu yana en iyi haftasını geçirdi (%0,4 artışla yılın ilk haftasından bu yana en iyi haftası) ve bunun nedeni piyasaların artık diğer büyük merkez bankalarının politika faizlerini Fed'den daha hızlı düşüreceğini kabul etmesi oldu.
Euro %0,5 düşüşle 1,0807 dolara geriledi. Bundesbank Başkanı Nagel, Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyonun yüzde 2 hedefine geri dönüş yolunda olması nedeniyle muhtemelen Haziran ayında yaz tatilinden önce faiz oranlarını düşürebilecek konumda olabileceğini söylüyordu.
Gösterge ABD 10 yıllık tahvil getirisi %4,204'e, genellikle faiz oranı beklentileriyle uyumlu hareket eden 2 yıllık tahvil getirisi ise %4,5934'e geriledi. Euro bölgesi devlet tahvili getirileri de haftalık düşüş kaydetti, gösterge Almanya'nın 10 yıllık getirisi yaklaşık 11 baz puan düşerek %2,327'ye geriledi.
ABD ham petrol vadeli işlemleri varil başına 80,63 dolara, Brent vadeli işlemleri varil başına 85,43 dolara geriledi. Gazze'de ateşkes olasılığı, güçlenen dolar ve ABD'deki azalan benzin talebinin yanı sıra fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.
Spot altın ons başına 2.164 dolara geriledi ancak Perşembe günkü rekor teklif seviyesine yakındı. Kripto para birimlerinde Bitcoin %2,82 düşüşle 63.620 dolara ve Ethereum %4,74 düşüşle 3.318 dolara geriledi.
BIST100 tarafında bu haftada 22 günlük ortalamanın geçtiği nokta olan 9044 seviyesinin üzerinde seyirle pozitif görünümün devamını beklemekteyiz. Bu nedenle 9044 ara desteğin üzerinde kalındığı sürece mevcut pozisyonuna korunabileceğini ve endeksin gerisine kalmış hisselerde tepki amaçlı olarak pozisyondan açılabileceğini düşünüyoruz. 9044 stoploss seviyemiz.
Yükselişin devamı durumunda 9.368 seviyesi ile 9450 zirvesini ilk direnç noktaları olarak takip edeceğiz.
Manşette öne çıkanlar
Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, bu yıl için sadece bir faiz indirimi öngördüğünü söyledi. Bostic, bu indirimin muhtemelen daha önce beklediğinden daha geç bir tarihte gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.
ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla’nın elektrikli araç satışlarındaki büyümenin yavaşlaması nedeniyle Çin'deki otomobil üretimini azaltacağı bildirildi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), Almanya'nın uzun ve kısa vadeli döviz ve yerel para birimi cinsinden kredi notlarını "AAA/A-1+" olarak teyit etti, kredi notu görünümünü ise "durağan" olarak korudu. S&P Global'in değerlendirmesinde, "Yılın ikinci yarısına doğru iç ve dış talebin toparlanmasıyla birlikte Almanya ekonomisinin 2024 yılında reel anlamda yüzde 0,3 oranında ılımlı bir büyüme göstermesini bekliyoruz." denildi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İngiltere'nin kredi notunu "AA-" olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirdi. Belirtilen açıklamada, kamu borcunun Gayrisafi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) oranının 2025'in sonundan itibaren genel olarak istikrarlı olmasının beklendiği kaydedildi.
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından paylaşılan makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, yılın ilk 2 ayı sonunda Türkiye'nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı 4,4 milyar dolar oldu.
Goldman Sachs'a göre ham madde fiyatları %15 yükselebilir. Goldman Sachs, faiz oranlarında indirimlerin bu yıl emtia fiyatlarına fayda sağlayacağını öngördü. Samantha Dart ve Daan Struyven'in de aralarında bulunduğu Goldman Sachs analistleri, ABD ve Avrupa merkez bankalarının borçlanma maliyetlerinin düşürmeleri, üretimin toparlanması ve jeopolitik risklerin devam etmesiyle hammaddelerin 2024'te %15 getiri sağlayabileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Haziran ve temmuzda enflasyonda bir kırılma olacak. Yılmaz, "Allah'ın izniyle adım adım da bunu (enflasyonu) düşüreceğiz. Bu programımızı kararlı bir şekilde uyguluyoruz. Uygulamaya devam edeceğiz. Yılın ikinci yarısında bunun etkilerini görmeye başlayacağız. Haziran ve temmuz gibi göreceksiniz, enflasyonda bir kırılma olacak.'' dedi.
Beyaz etçiler ihracat için AB ve Çin kapısını zorluyor. Beyaz et sektörü Türk ürünlerine kapalı AB ve Çin pazarına girmek için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın harekete geçmesini istiyor. İSHİB Başkanı Müjdat Sezer, “AB, Türkiye ile rekabet etmekten çekiniyor. 12 milyar dolarlık AB pazarına mutlaka girmeliyiz. Sadece Çin pazarı açılsa bile ihracatımız bir anda 300 milyon dolar artar” dedi.
Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, "1,5 milyar dolarlık PTA yatırımını 6’ncı ayda bitirmek için çalışıyoruz. Bir-iki aylık gecikme olabilir." dedi. Ekonomi'den Vahap Munyar ve Hakan Güldağ'ın sorularını yanıtlayan Erdemoğlu, "450 bin ton kapasiteli 550 milyon dolarlık elyaf yatırımı için inşaat devam ediyor. 2025’te faaliyete geçmesini planlıyoruz. 950 bin ton kapasiteli, 350 milyon dolara mal olacak “cips” yatırımı da sürüyor. Onun da 2025’te faaliyete geçmesini hedefliyoruz." şeklinde konuştu.
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı