ŞUSKİ?den Ceylanpınar?a ?Kaçak Su Operasyonu?

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi?ne bağlı Şanlıurfa Su Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü (ŞUSKİ), Ceylanpınar?da kaçak su operasyonu başlattı.

YEREL 19.07.2019 13:32:35 1515 0
ŞUSKİ?den Ceylanpınar?a ?Kaçak Su Operasyonu?

Ceylanpınar’daki işyeri ve konutlarda “sayaç dışı” su kullanımı tespit etmeye çalışan ŞUSKİ ekipleri, ilçeyi sıkı takibe aldı. Susuzluk tehlikesine karşı ilçede yeni su kaynakları kazandırmak için yatırımlarını hızlandıran Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da su kaçaklarını önleme çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Kaçakların, fiziki başta olmak üzere ölçüm hataları, tahakkuk kayıpları, denetim dışı kullanımlar ve yasal olmayan kullanımlardan oluştuğunu belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri “Su kaçaklarını önlemek, suyun bir damlasını bile değerlendirmek için çalışmalarımızı çok yönlü olarak sürdürüyoruz. İlçeyi izole sayaç bölgelerine ayırarak Su Kaçakları Kontrol Projesi uyguladık. Su kayıplarını azaltmak için Ceylanpınarlıların kullandığı suyun miktarı, faturalanamayan su oranları ve basınçları kontrol ediyoruz. İlçede suyun aktarımını sağlayan ana iletim ve dağıtım hatları da SCADA sistemi ile izleniyor. Yasal olmayan kaçak kullanımlara ekiplerimiz hemen müdahale ederek, gerekli yasal işlemi başlatıyor. Amacımız daha etkin izleme-değerlendirme ve su kaçağı tespit çalışmaları ile su kaçağı oranını en az seviyeye düşürmek” diye konuştular.

Şebekeden çalıyorlar

Borcundan dolayı sayacı sökülen ve 3 ay boyunca herhangi bir işlem yaptırmayan aboneleri tespit eden ŞUSKİ’nin Kaçak Su Ekipleri, adreslere giderek sayaçları kontrol ediyor. Sayacı ters bağlayan abonelerin sayacı sökülüp yerine yeni sayaç takılıyor, sayacı mühürleniyor ve kaçak su işlemi uygulanıyor. Sokaktaki ana şebekeye galvaniz boruyla direkt bağlantı yapanlar için ise eğer evde veya işyerinde kimse yoksa ya da kapı açılmıyorsa, kompresör devreye giriyor. Yol kazılarak ana şebeke borusuna tapa takılıyor böylelikle ana şebekeden gelen su iptal ediliyor. Ardından kullanılan su miktarı hesaplanıyor. Yasal olmayan su kullanan vatandaşlar bunun bedelini de kullandığı 1 metreküp suya 5 katı daha fazla para vererek ödüyor. ŞUSKİ Tarifeler Yönetmeliği’ne göre kaçak su kullananlara 21 – 100 metreküp arasında yani 3. baremden işlem yapılıyor. Abone değilse veya sarfiyatları görünmüyorsa daire başına günde bir metreküp su tüketildiği varsayılıyor ve borcunu ödemediği takdirde abone olmadığı için icra takibi başlatılıyor.