TCMB: Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi 20 Mart'ta 337 baz puan düzeyine yükseldi

İstanbul, 28 Mart (Hibya) - Merkez Bankası (TCMB), küresel risk iştahındaki iyileşmeye karşın, kısa vadeli yurt içi belirsizliklerin etkisiyle Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin (Credit Default Swap-CDS) 43 baz puan artışla 20 Mart itibarıyla 337 b

EKONOMİ 28.03.2024 15:27:08 211 0
TCMB: Türkiye

TCMB Para Politikası Kurulu'nun politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 45’ten yüzde 50 düzeyine yükselttiği 21 Mart kararına ilişkin Toplantı Özeti'nde, TCMB brüt uluslararası rezervlerinin önceki kurul toplantısı dönemine kıyasla 6,31 milyar dolar azalarak 15 Mart itibarıyla 127,9 milyar dolar düzeyine gerilediğinin altı çizildi ve eklendi:

"Benzer şekilde, Türk lirasının 1 ve 12 ay vadeli kur oynaklığı 20 Mart 2024 itibarıyla sırasıyla yüzde 8,6 ve yüzde 19,5 seviyelerine yükseldi. 2023 yılı Haziran ayından itibaren 2,02 milyar dolar Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) piyasasına ve 2,55 milyar dolar hisse senedi piyasasına olmak üzere toplam 4,57 milyar doları net portföy girişi gerçekleşti. Öte yandan, son dönemde yaşanan risk primi ve kur oynaklıklarındaki artışlara net portföy çıkışlarının eşlik ettiği gözlendi."

Bir önceki Kurul toplantısı döneminden bu yana toplam kredi büyümesinde ivmelenme gözlendiğine işaret edilen özetlerde, bireysel kredilerin 4 haftalık ortalama büyüme oranları önceki Kurul toplantısı haftasından bu yana artarak, yüzde 4,12 düzeyine yükseldiğine işaret edildi ve şöyle denildi:

"İhtiyaç kredilerinde ve bireysel kredi kartlarında bu oran sırasıyla yüzde 4,59 ve yüzde 5,34 seviyesindedir. Taşıt kredileri ise yüzde 0,59 azalarak yılbaşından bu yana sergilediği zayıf seyrine devam etmiştir. Diğer taraftan, Türk lirası ve kur etkisinden arındırılmış yabancı para ticari kredilerin aynı dönemde 4 haftalık ortalama artış oranları sırasıyla yüzde 3,34 ve 1,28 seviyesinde gerçekleşmiştir."

Mart ayı içinde yapılan düzenlemelerle finansal koşullar sıkılaştırılıp, para politikası aktarımı desteklendiğinin altı çizilen özetlerde, "Bu kapsamda, Türk lirası ticari ve ihtiyaç kredileri için aylık büyüme kısıtları yüzde 2’ye düşürülmüş, uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla büyüme kısıtlarının aşılması durumunda menkul kıymet tesisine ek olarak zorunlu karşılık tesisi getirildi" denildi.

Kredi kartı nakit çekim ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak azami faiz oranları ihtiyaç kredi faizleri ile uyumlu olarak yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseltildiği anımsatılan özetlerde, finansal koşulları sıkılaştırıcı yönde atılan adımların da etkisiyle Türk lirası ticari kredi faizleri ve ihtiyaç kredisi (Kredili Mevduat Hesabı-KMH hariç) faizlerinin, sırasıyla 6,27 puan ve 15,3 puan artarak, yüzde 59,6 ve yüzde 76,0 düzeyine yükseldiği vurgulandı ve şöyle devam edildi:

"Aynı dönemde sınırlı artış gösteren konut kredisi ve taşıt kredisi faizleri 15 Mart 2024 itibarıyla sırasıyla yüzde 42,7 ve yüzde 43,1 olarak gerçekleşmiştir. Mart ayı Kurul kararı ve alınan makroihtiyati tedbirler ile kredi büyümesinde dengelenme öngörülmektedir.

"Parasal aktarım mekanizmasını destekleyici makroihtiyati tedbirlerin etkisi ile geçtiğimiz Kurul toplantısı dönemine göre 2,81 puan artan Türk lirası mevduat faizleri 15 Mart itibarıyla yüzde 49,6 olarak gerçekleşmiştir.

"Diğer taraftan, düşük tutarlı tasarruf mevduatları ile yüksek tutarlı mevduatlara önerilen faizler arasındaki farkın da devam ettiği gözlenmiştir. Söz konusu gelişmelerin yurt içi talepte dengelenme süreci üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir."

 

Hibya Haber Ajansı