Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı, Uzay İstasyonu’nda

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da yer aldığı Axiom-3 (Ax-3) mürettebatını taşıyan Dragon uzay aracı, yaklaşık 37 saat süren uzay yolculuğunun ardından (TSİ) 13:42’de Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kenetlendi.

GÜNCEL 20.01.2024 16:37:56 176 0
Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı, Uzay İstasyonu’nda

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ABD’den dönüşünde uçaktan, planetaryumlarda gerçekleştirilen kenetlenme programının ana yayına bağlanarak açıklamalarda bulundu.

Bakan Kacır, ilk fırlatma anından yaklaşık 37 saat sonra ikinci büyük heyecanın hep birlikte yaşandığını belirterek, “Şu anda THY’nin Houston-THY’nin İstanbul seferinde seyahat ediyoruz, ülkemize dönüyoruz. Biz de uçaktan anbean ilk astronotumuz Alper Gezeravcı’yı da taşıyan kapsülün, uzay aracının, Uluslararası Uzay İstasyonuyla buluşmasını takip ediyoruz. Arkadaşlarımız görev kontrol merkezinde aynı şekilde takiplerini sürdürüyorlar. Bu heyecan verici bir an.” şeklinde konuştu.

13 farklı bilimsel deney

Kacır, “Her ikisi de yaklaşık 28 bin kilometre/saat hızında dünyadan yaklaşık 400 kilometre mesafede, yörüngede seyahat etmekte olan uluslararası uzay istasyonuyla astronotları taşıyan kapsül birazdan buluşmuş olacak ve Alper Gezeravcı, Türk bilim misyonunu gerçekleştirmek üzere Uluslararası Uzay İstasyonuna adım atmış olacak. Ümit ediyorum ki başarıyla 14 gün boyunca bilim misyonumuzu gerçekleştirecek. Türk bilim insanlarının hazırladığı 13 farklı bilimsel deneyi icra edecek ve sağlıklı bir şekilde yeniden önce dünyaya, sonra ülkemize dönecek.” dedi.

600 milyar doları aşan uzay ekonomisi

Küresel uzay ekonomisinin 600 milyar doları aştığını anlatan Kacır, “Birkaç sene içerisinde bir trilyon dolara erişecek. Bu ekonomiden Türkiye olarak pay almamamız için inanın hiçbir sebep yok. Aynı şekilde Houston’da NASA'nın yetkilileriyle de toplantılar gerçekleştirdik ve önümüzdeki dönemde Türkiye'nin farklı programlarda araştırma, geliştirme, inovasyon ve üretim gücüyle daha fazla rol üstlenmesini sağlamak konusunda ortak çalışmalar yürütebileceğimizi değerlendirdik.” şeklinde konuştu.

Uzaya ayrılan bütçe konusundaki spekülasyonlar

Uzay misyonuna ayrılan bütçe konusundaki spekülasyonlara değinen Bakan Kacır, “Elbette, hangi alanlara ne kadar bütçe ayrılacağı bir politik tercihtir ama nihayetinde aynı zamanda stratejik bir tercihtir. Bu tercihler yapılırken ülkemizin hem bugünü hem yarını düşürülür. Türkiye eski Türkiye değil. Türkiye, bugün dünyaya yılda 255 milyar 800 milyon dolar ihracat yapabilen bir Türkiye.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı