.
Sigara kağıtlarına, tütün doldurarak veya içi tütün doldurulmuş makaronların poşetlenip satılması 26 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre yasak getirilmişti. Yasak bugün itibariyle yürürlüğü girdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 18 Haziran tarihinde kabul edilen düzenleme ile ‘Ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kâğıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş olarak satanlar, satışa arz edenler, bulunduran ve nakledenlere’ 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getirilmişti
5607 sayılı, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda değişiklik yapılarak, ticari amaçla makaron veya yaprak sigarı kâğıdının doldurulmuş şekilde satışına 1 Temmuz itibariyle yasak getirildi.
Yaklaşık olarak 300 bin kişinin geçimini tütünden sağladığı Adıyaman’da, tütün üreticileri ve ticaretini yapan esnaflar karara tepki gösteriyor.
Adıyaman’ın ekonomisi sanayi ve endüstri yönüyle gelişmediği için tarım ve hayvancılığa dayanıyor. Kentte yaklaşık 300 bin kişi geçimini tütün ekimi ve satışından sağlıyor.
Adıyamanlılar, yasağın ardından tütüncülükle uğraşan insanların bölgede başka bir iş imkanı olmadığı için mevsimlik işçi olarak farklı illere çalışmaya gideceklerini belirtiyor.
İnsanların 1-2 dönüm tarlada tütün ekerek geçimini sağladığı kentte, tütün yasağı ekonomik olarak mağduriyetlere neden olacak.
Adıyaman’da ekonomi tütüne dayalı olduğu için yasaktan kentin ekonomisi ciddi bir şekilde olumsuz olarak etkilenecek.
Tütün ürünlerinden elde edilen gelir, Türkiye’de devletin en önemli vergi kalemleri arasında yer alırken, sadece 2019 yılında sigaradan yaklaşık 50 milyar lira ÖTV vergisi elde edildi.
Türkiye genelinde yaklaşık 1 buçuk milyon kişinin geçimini tütünden sağladığı tahmin ediliyor.