TZOB/Bayraktar: Sahtekarlık yapan firmalar gerekirse kapatılmalı

İstanbul, 19 Mart (Hibya) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, artan gıda fiyatları nedeniyle, tüketicilerin artan enflasyonun etkisini en fazla gıda fiyatlarında hissettiğinin altını çizerek, bu durumdan yararlanmak ist

GÜNCEL 19.03.2024 10:53:35 148 0
TZOB/Bayraktar: Sahtekarlık yapan firmalar gerekirse kapatılmalı

Bayraktar, açıklamasında geçtiğimiz yıl Dünya Gıda Fiyat Endeksinin yaklaşık yüzde 10 gerilediğini belirterek, "Ülkemizde 2023 yılı Aralık ayında gıda fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 72 oranında arttı” dedi.

Tüketicinin artan enflasyonun etkisini en fazla gıda fiyatlarında hissettiğini söyleyen Şemsi Bayraktar, hızla yükselen gıda fiyatlarının mutfak harcamalarını artırırken, alım gücünün de azalmasına sebep olduğunu aktardı.

Bayraktar, gıda fiyatlarının artmasıyla alım gücü düşen tüketicilerin daha ucuz ürünlere yöneliğini dile getirerek, “Bu durumu fırsat bilen bazı satıcılar gıda ürünlerinde hile ve sahtekarlığa daha fazla başvuruyor. Gerek merdiven altı yapılan üretimlerle gerekse taklit ve tağşiş yöntemiyle sözde ‘uygun fiyat’ adı altında satışa sunuluyor” açıklamasında bulundu.

Son yaptıkları araştırmalara değinen Bayraktar, “Son yaptığımız Ramazan ayı öncesi üretici-market fiyat çalışmamızda zeytinyağının üreticideki 1 litre fiyatı 303 lira iken, markette 5 litrelik fiyat bin 710 liradır. Buna rağmen farklı adlar altında satılan 5 litrelik zeytinyağı internette 415 liraya kadar düşük fiyatlara satılıyor” ifadelerini kullandı.

Bayraktar internet üzerinde satılan gıda fiyatları üzerindeki oyunlara da değinerek şöyle konuştu:

 “Üretici fiyatları ortadayken özellikle internet yoluyla satılan ürünlerin fiyatlarının bu kadar düşük olması akıllara doğrudan taklit ve tağşişi getiriyor. Maliyetleri düşürmek amacıyla yapılan taklit ve tağşiş artık tüketicilerimizin sağlığını tehdit eder hale geldi. Bir taraftan artan girdi fiyatları üretim yapmayı zorlaştırırken diğer yandan gıda ürünlerinde artan taklit ve tağşiş üreticilerimiz için ekonomik kayıplara sebep oluyor ve bu durum ihracatımızı da olumsuz etkiliyor.”

“İftar sofraları taklit ve tağşişden uzak güvenilir gıdalarla kurulmalı”

Gıdalarda taklit ve tağşiş hilelerine ayrı bir başlık açan Bayraktar, “Sofralarda en çok tüketilen ve sağlıklı beslenmenin temelini oluşturan zeytinyağı, tereyağı, bal ve peynir taklit ve tağşiş yapılan ürünlerin başında geliyor. Protein kaynağı olan peynirde, süt yağı haricinde başka yağların kullanımı, ürün yapısını sertleştirmek için nişasta kullanımı, küf ve maya oluşumunu engellemek için yasaklı madde kullanımı gibi yollara başvuruluyor” diye konuştu.

“Taklit ve tağşişli gıdaya karşı denetimler sıklaştırılmalıdır”

Bayraktar, “Taklit ve tağşişli ürün artışını engellemek sektördeki her kesimin görevidir” diyerek bu konuda alınması gereken önlemlerle ile ilgili de şunları söyledi:

“Sahte ürünlerin çoğu ancak laboratuvarlarda analizlerle tespit edilebiliyor. Bu nedenle taklit ve tağşişli gıda ürünlerine karşı denetimler sıklaşmalı ve kesilen cezalar caydırıcı olmalıdır. Sahtekarlık yapan firmalar kamuoyuna ifşa edilmeli, gerekirse kapatılmalıdır. Tüketicilerimiz, alışverişlerini yaparken güvenilir markaları tercih etmelidir.”

Hibya Haber Ajansı