Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) dünyada 58 milyon dolayında çocuğun hala eğitimden tamamen yoksun olduğunu, 100 milyon çocuğun da ilkokulu bitiremediğini açıkladı. UNESCO’nun Herkes İçin Eğitim 2000-2015: Başarılar ve Zorluklar (Education for All 2000-2015: Achievements and Challenges) raporunda dünya ülkelerinin sadece yarısında çocukların tümünün 2015'e dek ilkokula gönderilmesi hedefine ulaşıldığı belirtildi. Rapora göre belirlenen hedefe en uzak ülkeler Nijerya, Pakistan, Nijer, Etiyopya, Yemen ve Çad olarak gösterildi. Afganistan, Nepal, Sierra Leone, Ruanda, Tanzanya ve Hindistan övgü alan ülkeler olarak yer aldı. Küba, Kırgızistan ve Moğolistan da hedefe ulaşan ülkeler arasında. Herkes İçin Eğitim programı 1990 yılında yürürlüğe konuldu. Dakar Hedefleri olarak adlandırılan 2015 hedefleri, 2000 yılında Senegal’in başkenti Dakar'da düzenlenen UNESCO Dünya Eğitim Forumu'nda 164 ülke 2015'e dek tüm çocukların temel eğitim görmesi olarak belirlenmişti.
Okuryazarlık
Forumda okuma yazma bilmeyen yetişkinlerin sayısının da yarıya indirilmesi hedefi koyulmuştu, ancak yüzde 18’den (2000 yılı) sadece yüzde 14’e düşürülebildi. UNESCO raporuna göre dünyadaki en yoksul çocukların okula gitmesi olasılığı, en varlıklı ülkelerde yaşayan çocuklara kıyasla dört kat daha az.
Kız çocukları dezavantajlı
UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova hükümetlerin en yoksul durumda olan kesimlere ve özellikle de kız çocuklarına öncelik vermesi gerektiğini söyledi. Raporda küçük yaşta evlilikler ve hamilelikler yüzünden kızların eğitiminin yarıda kaldığı bilgisi de yer alıyor. Dünyada dünyada okuryazar olmayan 781 milyon yetişkinin üçte ikisini kadınlar oluşturuyor. Raporda hükümetlerden, bütçelerinin yüzde 15 ila 20'sini eğitime ayırmaları ve tüm çocuklara bir yıllık parasız ilkokul öncesi eğitim verilmesi de isteniyor.