Urfa Emniyeti: Tutuklanmadılar ama?

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü tarafından görevden alınan polislerle ilgili bazı basın yayın organlarında çıkan iddialar hakkında açıklama yapıldı.

GÜNCEL 25.08.2015 09:15:30 1458 0
Urfa Emniyeti: Tutuklanmadılar ama?
Açıklamada polislerin suçlu bulundukları için meslekten çıkarıldıkları ve adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmalarına devam edildiğine dikkatler çekildi.
Şanlıurfa kaynaklı yayın yapan bazı yerel ve ulusal yayın kuruluşlarında dün, "Şanlıurfa'da PTS karartıldı iddiasıyla gözaltındaki polisler serbest bırakıldı."; "AA Yalan haberini düzeltecek mi, Şanlıurfa Emniyet Müdürü istifa edecek mi" başlıklarıyla haberler yayınlandı. O haberlerin ardından Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü yazılı bir basın açıklaması yayımlayarak haberlere düzeltme ve tekzipte bulundu.
POLİSLER MESLEKTEN ÇIKARILDI
Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Yalan ve iftira içerikli, kamuoyunda algı oluşturmaya yönelik bu tür haberler alsancak escortiyle basın açıklaması yapma gereği duyulmuştur. Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğümüz Plaka Tanıma Sisteminin ( PTS ) İlimizde devre dışı bırakılması olayı ile ilgili,  İl Emniyet Müdürlüğümüzce başlatılan ve daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı Polis Başmüfettişlerince devam eden İdari Soruşturma sonucunda Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulunca; T.P., M.U., Ö.G., K.K. ve M.Y. hakkında "Amirin Yazılı Emrini Yapmamak" ve "Siyasal Eylemlerde Bulunmak" suçundan "Meslekten Çıkarma" cezası ile cezalandırılmaları kararı verilmiş olup; 27.07.2015 tarihinde meslekten ilişikleri kesilmiştir. Ayrıca soruşturmayı yürüten Polis Başmüfettişlerince Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına Tevdi Raporu sunulmuştur.
ÖRGÜT SUÇU KAPSAMINDA ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST KALDILAR
Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı Soruşturma evrakını incelediğinde; olayın Örgüt kapsamında değerlendirilmesi gerektiği sonucuna vararak; 19.08.2015 tarihinde olayla bağlantılı 9 şahıs için "Örgüt Üyesi Olmak" suçundan yakalama ve gözaltı talimatını Emniyet Müdürlüğümüze iletmiştir. 20.08.2015 günü 7 şahıs, devamında 2 şahıs gözaltına alınarak 22.08.2015 günü adli makamlara sevk edilmiş; T.K., M.U., K.K., M.Y., M.K. Savcılıktan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış; K.G., T.P., Ö.G., F.K. ise tutuklanma talebiyle sevk edildikleri Mahkeme tarafından "Adli Kontrol" şartıyla serbest bırakılmışlardır.
TUTUKLAMA YERİNE ADLİ KONTROL
Ceza Muhakemesi Kanununun 109. maddesinde "100 üncü maddede belirtilen tutuklama sebeplerinin varlığı halinde, üst sınırı üç yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren bir suç sebebiyle yürütülen soruşturmada, şüphelinin tutuklanması yerine adli kontrol altına alınmasına karar verilebilir"  denilmiş ve 109. ve 115. Maddeler arasında ayrıntılı bir biçimde düzenlenmiştir.
YURT DIŞI YASAĞI VE GÜNLÜK İMZA ATACAKLAR
Adli Kontrol; Tutuklanmayı gerektiren koşulların varlığı halinde, şüpheliye veya sanığa daha hafif nitelikte bir tedbir uygulanmasıdır. Tutuklamaya alternatif bir yükümlülüktür ve aynı amaca sahiptir. K.G., T.P., Ö.G., F.K. isimli şüphelilere de; çıkarıldıkları Mahkemece Yurt Dışına Çıkmaları yasaklanarak tutuklama tedbirinden sonra ki en ağır yaptırım olan, her haftanın her günü saat 14.00 ile 17.00 arasında ikametlerinin bağlı bulunduğu en yakın kolluk birimine imza vermek suretiyle adli kontrol altına alınma kararı verilmiştir.
POLİSLERİN YARGI SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Anlaşılacağı üzere malum basın yayın kuruluşlarında yalan ve iftira içerikli; algı oluşturmaya yönelik haberlerinde iddia ettikleri gibi mahkemeye sevk edilen şüpheliler delil yetersizliğinden serbest bırakılmamışlar, suçu işlediklerine dair kuvvetli emareler bulunduğundan yargılanmaları sürecine başlanmıştır.
ŞANLIURFA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NDAN AÇIKLAMA
Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş'ta yazılı bir açıklama yaparak polislerin yargı sürecindeki son durumu hatırlattı. Son kararın henüz verilmediği tutuksuz yargılanmaların devam ettiği belirtildi.
Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş açıklamasında şu ifadeleri kullandı, “Bazın basın yayın organlarında Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğüne ait PTS sisteminin kapatılması ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen  soruşturmayla ilgili olarak, gözaltına alınan 9 kişinin Cumhuriyet Başsavcılığımızca ifadeleri alındıktan sonra suçun işlendiğine dair delil bulunmadığı gerekçesiyle savcılıktan serbest bırakıldıkları yönünde asılsız ve algı oluşturmaya yönelik haberler yapıldığı anlaşılmakla;
 Olayla alakalı olarak 9 kişinin gözaltına alındığı, 5 şüphelinin savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldıkları, diğer 4 şüphelinin ise suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suçundan tutuklanmaları talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildikleri, nöbetçi hakimlikçe şüphelilerin adli kontrol altına alınmalarına karar verilerek serbest bırakıldıkları, ancak yasal sürecin devam ettiği hususunda; kamuoyuna saygıyla duyurulur.”