Vize muafiyeti konusundaki yeni uygulamalar, Çin’in dışa açılma kararlılığını yansıtıyor

Çin ile yabancı ülkeler arasındaki ziyaretleri daha da teşvik etmek isteyen Çin, yüksek kaliteli kalkınma ve üst düzey dışa açılmaya hizmet etmek amacıyla, tek taraflı vize muafiyetli ülkelerin kapsamını genişletmeye karar verdi.

GÜNCEL 8.01.2024 09:42:07 184 0
Vize muafiyeti konusundaki yeni uygulamalar, Çin’in dışa açılma kararlılığını yansıtıyor

Çin ile yabancı ülkeler arasındaki ziyaretleri daha da teşvik etmek isteyen Çin, yüksek kaliteli kalkınma ve üst düzey dışa açılmaya hizmet etmek amacıyla, tek taraflı vize muafiyetli ülkelerin kapsamını genişletmeye karar verdi. Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya ve Malezya olmak üzere altı ülkeden umuma mahsus pasaport sahipleri için tek taraflı vizesiz ülkeye girme politikası deneme amaçlı olarak uygulanmaya başladı. Buna göre, 1 Aralık 2023 ile 30 Kasım 2024 tarihleri arasında adı geçen ülkelerden, umuma mahsus pasaport sahipleri için Çin'e iş, turizm, akraba ve arkadaş ziyareti ile transit olarak 15 günü aşmamak üzere vizesiz giriş yapabilirler. Söz konusu yeni uygulamalar, Çin’in diğer ülkelerle turizm, ticaret ve personel değişimine kolaylık sağlarken, Çin’in dışa açılmayı genişletme kararlılığını yansıttı.

Çin’in vize muafiyeti konusundaki yeni uygulamalarının yürürlüğe girdiği sadece birkaç ay içinde verimli sonuçlar elde edildi. Çin Devlet Göç İdaresi’nden verilen bilgilere göre,  31 Aralık 2023 tarihi itibariyle bu ülkelerden Çin’e gelenlerin sayısı bir önceki aya göre yüzde 28.5 oranında artarak, 214 bine ulaştı. Gelenlerin 118 bini umuma mahsus pasaport sahibi kişiler. Bu durum, Çin’in vize muafiyeti konusundaki yeni uygulamaların Çin ile bu ülkeler arasındaki personel değişiminin büyük boyutta arttığını gösterdi.

Birçok yabancı medya kuruluşu, Çin’in vize muafiyeti konusundaki uygulamalarını takdirle değerlendirdi. Alman Der Spiegel Dergisi’nde yer alan makalede, Çin’in Almanya’nın en önemli ticari ortağı olduğuna işaret edilerek, Alman ekonomi çevrelerinin Çin’in söz konusu yeni uygulamalarının Almanya-Çin ikili ilişkilerinin gelişmesine yardımcı olacağı görüşünde olduğu belirtildi. İspanyol Elpais gazetesinde yer alan makalede ise Çin’in söz konusu yeni uygulamalarının dışa açılmayı genişletme konusundaki içtenliliğini gösterdiği görüşüne yer verildi.

Nitekim, Çin’in vize muafiyeti konusundaki yeni uygulamaları, yüksek düzeyli dışa açılmayı genişletmek için mutlaka uygulanması gereken bir tedbir. Tarihin ana eğilimine göre, bir ülke dışa açılırsa kalkınır, aksi halde ise zayıflar. Çin’in kalkınması dünyayla sıkıca bağlantılıdır, dünyanın kalkınması da Çin’e ihtiyaç duyuyor. Çin, yalnızca dışa açılmayı sürekli olarak ilerletmesi halinde, nitelikli kalkınmada yeni başarılar elde edebilir. Kısa süre önce düzenlenen Çin Merkezi Ekonomi Çalışmaları Toplantısı’nda yüksek düzeyli dışa açılmayı genişletmeye vurgu yapıldı ve yabancı ülkelerin vatandaşlarının Çin’de ticaret, öğrenim ve seyehat yapmalarına kolaylık sağlanacağı kaydedildi. Vize işleri, yabancıların Çin’in sınırına giriş yapmalarının ilk durağı. Bu konuda yapılan ayarlamalar, yabancıların karşılaştıkları zorlukları etkin şekilde çözebilecek. Vize muafiyetine ilişkin uygulamalar, Çin’in yüksek düzeyli dışa açılma için attığı ilk adımlardan biri. Önümüzdeki günlerde Çin daha çok adımlar atacaktır, dolayısıyla dışa açılma taahhütlerini etkin şekilde yerine getirecektir. 

Çin’in vize muafiyeti konusundaki yeni uygulamaları, Çin’in dünya ülkeleriyle kalkınma fırsatlarını paylaşma arzusunu yansıtıyor. Geçen bir yıl içinde Çin ekonomisi dış baskılara direndi, sürekli olarak iyiye doğru seyretti, nitelikli gelişme istikrarlı şekilde ilerledi. İlgili uluslararası kuruluşlar, 2023 yılında Çin’in ekonomisinin yüzde 5.2 oranında büyüyeceğini, Çin’in büyüme hızı açısından dünyanın başlıca ekonomileri arasında ilk sıralarda yer alacağını ve küresel ekonomik büyümenin en büyük motoru olma konumunu koruyacağını tahmin etti. Dünya ticaret ve ekonomi çevresinden birçok şahsiyet, Çin’in günümüzde dünyanın en ideal yatırım destinasyonu olduğunu savunuyor. Çin’in vize muafiyeti konusundaki uygulamaları, Çin’in dışa açılmayla kazan-kazana dayalı işbirliğini ilerletme kararlılığını ve güvenini de yansıtıyor. 

Günümüzde, ekononmik küreselleşme, ciddi engellerle karşı karşıya bulunuyor. Başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin kışkırttığı tek taraflılık ve korumacılık baş gösterdi. Bu ülkeler, Çin’den ayrışmak ve Çin’le tedarik ve endüstriyel zincirini keserek “dünyanın Çin’den arındırılması” hedefine kavuşmak istiyorlar. Bu karmaşık durum altında Çin, çok yönlü küresel işbirliğinde ısrarcı olup, “Kuşak ve Yol”, Çin Uluslararası İthalat Fuarı, Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı gibi bir dizi yeni küresel kamu ürün sunarken, vize muafiyeti gibi dış hizmet politikaları ve tedbirleri uygulamaya ve sorumlu büyük bir ülke tavrıyla ekonomik küreselleşmeye dinamizm katmaya devam edecek. 

Hibya Haber Ajansı