WEF-Ekonomistlerden küresel ekonomide "ters rüzgarlar" uyarısı

İSTANBUL - 16.01.2024 - HİBYA - Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından açıklanan en son Baş Ekonomistler Görünüm Raporu'na göre, yakın vadeli küresel ekonomik gelişmeler, ters rüzgarlarla karşılaşmaya devam edecek.

GÜNCEL 16.01.2024 15:02:26 136 0
WEF-Ekonomistlerden küresel ekonomide

Rapora göre, WEF tarafından ankete katılan baş ekonomistlerin yarısından fazlası, jeopolitik anlaşmazlıklar ve ülkelerin rekabet halindeki sanayi politikalarıyla yakından ilgili, daha derin parçalanmayı gerekçe göstererek, küresel ekonominin bu yıl zayıflamasını bekliyor.

Ocak 2024 Baş Ekonomist Görünüm Raporu, küresel ekonomik koşullardaki zayıflığın sürdüğü ve bölgesel farklılıkların arttığı bir ortamda yayımlandı. Geçtiğimiz yıl boyunca görünüme hakim olan belirsizlik, yakın vadeli ekonomik gelişmeleri gölgelemeye devam ediyor: Baş ekonomistlerin yüzde 56'sı küresel ekonominin önümüzdeki yıl zayıflamasını beklerken, diğer yüzde 43'ü koşulların değişmeyeceğini veya daha güçlü olacağını öngörüyor.

Raporda, enflasyonist baskıların hafiflemesi ve yapay zeka (AI) alanındaki ilerlemeler gibi olumlu gelişmeler olsa da, işletmeler ve politika yapıcılar, küresel ekonomik faaliyetin yavaş kalması, finansal koşulların sıkı kalması ve jeopolitik anlaşmazlıklar ve sosyal gerginliklerin artmaya devam etmesi nedeniyle kalıcı rüzgarlar ve devam eden dalgalanmalarla karşı karşıya olduğu uyarısı yapıldı.

WEF'in bu hafta Davos'ta yapılacak 54. yıllık toplantısı öncesinde, Baş Ekonomistlerin Ocak 2024 Genel Görünümü, Avrupa ve ABD'de cansız büyümenin yanı sıra küresel ekonomik parçalanma öngörüyor.

WEF'in Genel Müdürü Saadia Zahidi, "Hızlanan ayrışmanın ortasında, küresel ekonominin dayanıklılığı önümüzdeki yıl da test edilmeye devam edecek" dedi.

Küresel enflasyonun düşmesine rağmen büyümenin durakladığını, finansal koşulların sıkılığını koruduğunu, küresel gerilimlerin derinleştiğini ve eşitsizliklerin arttığını belirten Zahidi, sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik büyümeye ivme kazandırmak için küresel işbirliğine duyulan acil ihtiyacın altını çizdi.

Ankete katılanların yüzde 43'ü önümüzdeki yıl ABD'de zayıf bir ekonomik büyüme öngörürken, yüzde 77'si Avrupa ve yüzde 31'i Çin için aynı beklentiyi paylaşıyor. Yüzde 13'lük bir kesim de hem ABD hem de Avrupa'nın bu yıl yüksek enflasyonla karşı karşıya kalmaya devam edeceğine inanıyor.

Güney Asya, Orta Asya, Doğu Asya ve Pasifik'ten oluşan Asya'nın görünümü, Avrupa ve ABD'nin çoğundan biraz daha olumlu kalmıştır. Ancak Çin, zayıf talep ve sanayi üretiminin yanı sıra emlak sektöründeki sıkıntıların piyasa üzerinde baskı yaratmaya devam etmesi nedeniyle bir istisna olarak kalmaya devam ediyor.

Bununla birlikte, çoğu ekonomist Latin Amerika, Orta Asya ve Sahra Altı Afrika'nın bazı bölgelerinde de kayda değer bir büyüme bekliyor.

Hibya Haber Ajansı