Yapışkan enflasyon

ABD TÜFE Ocak ayındaki %0,3'lük artışın ardından geçen ay %0,4 artarken, kiraların da dahil olduğu benzin ve barınma TÜFE'deki aylık artışa %60'ın üzerinde katkı sağladı.

EKONOMİ 13.03.2024 08:34:53 130 0
Yapışkan enflasyon

ABD TÜFE Ocak ayındaki %0,3'lük artışın ardından geçen ay %0,4 artarken, kiraların da dahil olduğu benzin ve barınma TÜFE'deki aylık artışa %60'ın üzerinde katkı sağladı. Şubat ayına kadar olan 12 ayda TÜFE, Ocak ayındaki %3,1'lik artışın ardından %3,2 arttı. ABD'de tüketici fiyatları, artan benzin ve barnma maliyetleri nedeniyle Şubat ayında güçlü bir artış gösterdi; bu durum, enflasyonda bir miktar yapışkanlığın Fed'in Haziran ayı faiz indirimini geciktirebileceğine işaret ediyor. Fed, %2 enflasyon hedefi için kişisel tüketim harcamaları fiyat endekslerini takip ediyor. Bu önlemler TÜFE'den daha ılımlı oranlarda çalışıyor. İstihdam artışı Şubat ayında hızlansa da işsizlik oranı %3,9 ile son iki yılın en yüksek seviyesine çıktı ve yıllık ücret enflasyonu bir miktar geriledi.

Yapışkan enflasyon bu noktada oldukça sağlam görünüyor. Bu, tahvil piyasası ve Fed'in enflasyonun sonuçta %2 hedefine ineceği yönündeki görüşü açısından sorunlu. Altta yatan eğilim, yapışkan enflasyonun sorunlu bir tema olduğunu öne sürüyor. Fed, yavaş bir büyümeyle karşılaşılacağını, ekonomide enflasyonu düşürecek kadar gevşeklik yaratacağımızı düşünüyordu. Fakat çıktı açığı ekonomide herhangi bir durgunluk olmadığını gösteriyor. Trendin altında büyümeyeceğiniz ve ekonomide herhangi bir gevşekliğin olmadığı durumlarda bu iyi bir işaret değil, bu da enflasyonun sabit kalacağına işaret ediyor. Diğer taraftan ise piyasalar iyi tepki veriyor gibi görünüyor. Çekirdekte yıldan yıla oranlar düşmeye devam ediyor, bu da işlerin iyiye gittiği anlamına geliyor ki bu da FED için iyi bir haber. Piyasaların bu nedenle adım adım ilerliyor gibi görünüyor. Şimdi dikkatler, tüketici harcamalarının şu ana kadar dirençli olduğunun bir göstergesi olan ABD perakende satışlarına ve bu hafta sonuna doğru açıklanacak olan üretici fiyatlarına çevrildi.

Öte yandan piyasa, Avrupa Merkez Bankası'nın, faiz oranlarını sıfır veya daha düşük seviyede tutan ve bankalara tahvil alımları ve krediler yoluyla nakit akışı sağlayan Eurosystem'in operasyonel çerçeve incelemesine ilişkin tartışmaların sonucunu bugün günü açıklamasını bekliyor.

Asya borsaları, Wall Street'teki rekor zirvelerin ardından bu sabah yedi ayın en yüksek seviyelerine çıktı. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,2 artışla Ağustos ayının başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa'da STOXX 600 Endeksi %1 yükselişle rekor seviyede kapatırken, FTSEurofirst 300 %0,99 arttı.

ABD Hazine tahvili getirilerine baktığımızda; iki yıllık getiriler 6,5 baz puanlık yükselişle %4,59'da ve 10 yıllık getiriler Hazine'nin 39 milyar dolarlık gösterge tahvil ihalesindeki zayıf talebin ardından ekstra yükseliş kaydederek 5,1 baz puan artışla %4,155'e çıktı.

CME'nin FedWatch’a göre, Fed'in ilk faiz indiriminin zamanlamasına ilişkin piyasa beklentileri büyük ölçüde değişmedi ve Haziran ayında en az 25 baz puanlık bir faiz indirimi ihtimalinin %68 olduğu fiyatlandı ama veri öncesi bu oran %71,7'deydi.

Dövizde ise ABD getirilerindeki yukarı yönlü hareket dolara bir miktar destek verdi ancak yatırımcılar enflasyon sürprizini çoğunlukla olumlu karşıladılar dolar endeksi %0,17 artışla 102,96'ya çıkarken, euro ise %0,06 düşüşle 1,0919 dolara geriledi.

ABD ham petrolü %0,47 düşüşle varil başına 77,56 dolara, Brent ise piyasanın enflasyon verilerine ve ABD ham petrol üretimine ilişkin beklenenden yüksek tahminlere ağırlık vermesiyle %0,35 düşüşle varil başına 81,92 dolara gerilerken, Bitcoin 72.989 dolar rekoruna ulaştı.

Altın fiyatları, yapışkan ABD enflasyon raporunun tahvil getirilerini artırması ve Fed'in Haziran ayında faiz indirimine ilişkin umutları hafifçe azaltmasının ardından 2248 dolar seviyesinden 2215 dolara kadar gerilese de bu sabah hafif yukarı ve 2226 seviyesinden işlem görmekte.

Manşette öne çıkanlar

Çin'in en büyük gayrimenkul geliştirme şirketlerinden biri olan Country Garden Holdings Co. ilk kez yuan cinsinden bir tahvilin kupon ödemesini kaçırdı. Trump, başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olmak için gereken delege sayısını kazandı.

ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Fransa MB Başkanı Francois Villeroy de Galhau'ya göre, Avrupa Merkez Bankası'nda enflasyonla mücadelenin kazanılmasıyla birlikte ilkbaharda faiz indirimine başlanması konusunda geniş bir mutabakat var. ECB'nin 11 Nisan ve 6 Haziran'da politika kararları alması planlanırken, Villeroy'un meslektaşlarının büyük çoğunluğu ikinci toplantıda mevduat faizinin mevcut rekor seviyesi olan %4'ten düşürülmeye başlanacağını belirtiyor.

Hedge fon Citadel'in kurucusu Ken Griffin, Fed'in daha sonra gidişatı tersine çevirme olasılığını ortadan kaldırmak için faiz oranlarını düşürürken yavaş hareket etmesi gerektiğini söyledi.

ABD federal hükümetinin bütçe açığı, Şubat'ta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 13 artarak 296 milyar dolara yükseldi.

Kredi kartlarında beklenen düzenlemede ilk adım atıldı. Kredi kartından nakit avans limitleri yüzde 25 ile sınırlandırılırken taksit sınırı 12’den 3’e düşürüldü. Ekonomi yönetimi kredi kartlarına yönelik bir düzenleme yapılacağı sinyalini önceden vermişti. Piyasada kredi kartı limitleri ve taksitleriyle ilgili bir düzenleme bekleniyor. (https://www.dunya.com/ekonomi/kartta-sikilasma-nakit-avans-ile-basladihaberi-719872)

İş Bankası Yönetim Kurulu, A, B, C ve Kurucu grubu pay sahiplerine toplam 6.503.832.000 TL nakit temettü dağıtılmasının 29 Mart'ta yapılacak Olağan Genel Kurul'a teklif edilmesine karar verdi. Yönetim Kurulu kararına göre A Grubu payların sahiplerine hisse başına net 6,1643880 TL, B Grubu payların sahiplerine hisse başına net 0,4809146 TL, C Grubu pay sahiplerine hisse başına net 0,2601523 TL ve Kurucu payların sahiplerine hisse başına net 3,481459 TL nakit kar payı dağıtılacak.

Pegasus'un Şubat ayında yolcu sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34 artışla 2,68 milyon oldu. Geçen yılın aynı ayında yolcu sayısı 2,0 milyon seviyesindeydi. Doluluk oranı yüzde 88,8 olarak gerçekleşti. Böylece geçen yılın aynı ayından 2,9 puan daha yukarı gelindi. İç hat yolcu sayısı yüzde 29 artışla 1,09 milyon olurken, dış hat yolcu sayısı yüzde 38 artışla 1,58 milyona ulaştı.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler: yapışkan enflasyon