"Yayınlama Özgürlüğü Yolunda" İlk Adım

Türkiye?de yayınlama özgürlüğünün mevcut durumunu gözden geçirmeyi hedefleyen ?Yayınlama Özgürlüğü Projesi? basın toplantısıyla tanıtıldı.

GÜNCEL 31.10.2014 09:12:04 1473 0
Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) tarafından 15 Ekim 2014’te yürütülmeye başlanan ve 10 ay sürecek “Yayınlama Özgürlüğü Projesi”nin bileşenleri ve hedefleri, proje koordinatörü Metin Celal Zeynioğlu tarafından tanıtıldı. İsveç Yayıncılar Birliği’nin ortaklığı ve iştirakçi kuruluşlar bianet, Edebiyat Haber, Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) ve TÜYAP’ın işbirliğiyle, Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında gerçekleştirilecek proje “Avrupa Birliği’ne Giriş Sürecinde Yayınlama Özgürlüğü alanında Farkındalık Yaratma” adını taşıyor.  “Sivil Toplum Diyaloğu – III Siyasi Kriterler Hibe Programı” (CSD III/PC) dahilinde hazırlanan “Yayınlama Özgürlüğü Yolunda” projesi Türkiye yayıncılığında ifade özgürlüğünü geliştirmeye katkıda bulunma amacını taşıyor.

Zeynioğlu: Dokuz ilde bölge toplantısı

Proje koordinatörü Zeynioğlu, Yayınlama Özgürlüğü Yolunda projesi ile AB politikaları ve bunların Türkiye’deki uygulamalara etkileri hakkında çeşitli etkinlikler ve bir tematik rapor aracılığı ile farkındalık yaratmayı amaçladıklarını söyledi. “Avrupa Birliği’nin Türkiye’den özgürleşme yönünde bir takım talepleri var, ilk aşamada yapacağımız şey bunları anlamak ve diğer ülkelerde nasıl uygulandığını araştırmak denizli escort. Projeyi hazırlarken yerele yayılacak faaliyetler de yapmayı önemsedik, zira yerelde çok yaygın bir sansür ve oto sansür durumu olduğunu düşünüyoruz. Bu amaçla dokuz şehirde (Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Hakkari, Diyarbakır, Adana, Van, Trabzon) yayınlama özgürlüğüyle ilgilenebilecek basın çalışanları, yayıncılar, savcılar, eğitimciler, sivil toplum örgütleri ve baroların katılımıyla birer bölge toplantısı düzenleyeceğiz.”

İlk etkinlik İstanbul Kitap Fuarı'nda

Dünya Hapisteki Yazarlar Günü olan 15 Kasım’da son üç senede yaptıkları gibi bir ortak basın toplantısı düzenleneceğini hatırlatan Zeynioğlu, proje kapsamındaki ilk etkinliğinse 9 Kasım’da İstanbul Kitap Fuar’ında (TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi) düzenlenecek “Yayınlama Özgürlüğü Yolunda” başlıklı panel olacağını belirtti. TYB Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı ve IPA Yayınlama Özgürlüğü Komite üyesi Ragıp Zarakolu yönetiminde düzenlenecek olan panele, Dünya Çevirmenler Birliği ve Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) İngiltere Komite başkanı Maureen Freely, yazar Ahmet Ümit ve yazar, yayıncı Mine Soysal konuşmacı olarak katılacaklar. Proje boyunca Türkiye’de yayınlama özgürlüğüne karşı kamuoyunun duyarlılığını arttırmak amacıyla Adana, Bursa, İzmir ve Samsun’da düzenlenen kitap fuarlarında da okurlara yayınlama özgürlüğünün durumu hakkında bilgi ulaştıracak paneller düzenlenecek. Projenin sonunda Türkiye’nin yayınlama özgürlüğü alanındaki güncel konumunu açıklığa kavuşturan ve AB’ye uyum sürecinde yapılması gerekenlerle ilgili temel bir kaynak olması amaçlanan “Avrupa Birliği’ne Giriş Sürecinde Türkiye’de Yayınlama Özgürlüğü” adını taşıyan bir rapor yayınlanacak.