Yeni haftanın gündemi ve beklentiler

Bu hafta küresel piyasaların gündeminde ABD’nin büyüme ve PCE enflasyon ve rakamları, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının para politikası toplantıları ön planda olacak.

EKONOMİ 22.01.2024 09:22:11 110 0
Yeni haftanın gündemi ve beklentiler

22 Ocak 2024 Pazartesi Türkiye; Merkezi Yönetim Borç Stoku (Aralık), Yurt dışı ÜFE (Aralık) Çin; PBoC Kredi Ana Faiz Oranı

23 Ocak 2024 Salı Türkiye; Tüketici Güven Endeksi (Ocak) Japonya; BoJ Faiz Kararı ABD; Richmond Fed İmalat Endeksi (Ocak)

24 Ocak 2024 Çarşamba Dünya Geneli; PMI Verileri (Ocak-Öncü)

25 Ocak 2024 Perşembe Türkiye; TCMB Faiz Kararı, Reel Kesim Güven Endeksi ve İmalat Sektörü Kapasite Kullanım Oranı (Ocak), Sektörel Güven Endeksleri (Ocak) Almanya; Ifo İş İklimi Endeksi (Ocak) Euro Bölgesi; AMB Faiz Kararı ABD; İnşaat İzinleri (AralıkNihai), Yeni Konut Satışları (Aralık), Dayanıklı Mal Siparişleri (Aralık), GSYİH (4Ç23-Nihai), KC Fed İmalat Endeksi (Ocak)

26 Ocak 2024 Cuma Japonya; BoJ Para Politikası Toplantı Tutanakları ABD; PCE Fiyat Endeksi (Aralık), Bekleyen Konut Satışları (Aralık)

- Bu hafta küresel piyasaların gündeminde ABD’nin büyüme ve PCE enflasyon ve rakamları, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının para politikası toplantıları ön planda olacak.

PCE Fiyat Endeksi

Fed’in 30-31 Ocak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde son önemli veri, Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi çekirdek PCE, piyasaların kısa vadeli risk iştahında etkili olabilir. Cuma günü açıklanacak PCE Fiyat Endeksi’nin aralıkta aylık %0,2, yıllık %2,6 artması bekleniyor. Kasımda aylık %0,1 azalırken yıllık bazda %2,6 artmıştı. Fed’in takip ettiği çekirdek endeksin aralıkta aylık %0,2, yıllık %3,0 artması beklenmekte. Çekirdek enflasyon kasımda aylık %0,1, yıllık %3,2 arttı. Yaklaşık iki hafta önce açıklanan aralık TÜFE rakamları aylık %0,3, yıllık %3,4 artışla beklentiyi aşmıştı. Yıllık çekirdek TÜFE artışı da %3,9 ile beklenenden yüksek açıklanmıştı. PCE Fiyat Endeksi’nin yıllık artış oranı %6,8 görülen Haziran 2022’den beri düşüş eğiliminde. Çekirdek endekste de düşüş eğilimi mevcut olsa da Fed’in %2’lik resmi hedefinin hala oldukça üzerinde seyretmektedir. Zira piyasanın Fed’in önünden giden erken ve güçlü faiz indirimleri beklentileri dikkate alındığında aralık PCE verileri hisse senedi ve tahvil fiyatlamalarında oynaklığı artırabilir. Enflasyonun beklenenden düşük gelmesi halinde özellikle mart ayına ilişkin indirim beklentileri güçlenirken enflasyonun beklenenden yüksek gelmesi halinde mart toplantısında faiz indirimi beklentisi azalıp ilk indirim beklentileri ileri tarihlere kayabilir. ABD fonlama faizi vadelilerine göre geçen haftanın sonu itibarıyla %52 ihtimalle faizlerin değişmemesi, %46 ihtimalle 25bp indirimle %5,25-5,50 seviyesine çekilmesi beklenmektedir.

ABD 4Ç23 GSYİH verileri

ABD’de perşembe günkü yoğun veri akışında 4Ç23 büyüme rakamları takip edilecek. ABD ekonomisi 3Ç23’te nihai veriye göre yıllık %4,9 büyümüştü. 2Ç23 döneminde %2,1 büyüme kaydedilmişti. Fed’in sıkılaştırmacı adımlarıyla birlikte 4Ç23 döneminde büyümenin ivme kaybetmesi bekleniyor. Piyasa beklentisi %2,0 büyüme kaydedilmesi bekleniyor.

BoJ ve AMB para politikası toplantıları

Salı ve perşembe sırasıyla Japonya ve Avrupa merkez bankalarının para politikası toplantılarından çıkacak sonuçlar izlenecek. BoJ aralık toplantısında para politikasında değişikliğe gitmemişti. Fiyat baskılarının gevşediğini işaret eden son enflasyon rakamları, ABD dolarının majör paralar karşısında son birkaç haftadır zayıflaması gibi gelişmeler ocak toplantısında faiz artırımına gidilebileceğine ilişkin beklentileri azalttı. Orta vadede ise, BoJ’un para politikasında normalleşme adımları atması ve faizlerin negatif bölgeden çıkması beklenmektedir. Aşırı genişlemeci parasal duruşunu koruyan BoJ’un politika faizini -%0,10 seviyesinde, getiri eğrisi kontrol politikasını 10 yıllık tahvil faizi üst sınır +%1 olacak şekilde sıfır hedefiyle sürdürüyor. Kasım başında %0,95’i aşmasının ardından düşüşe geçen Japonya 10 yıllıklarının faizi geçen haftayı %0,67 civarında kapattı.

Euro Bölgesi’nde, AMB toplantısından herhangi bir faiz değişikliği beklenmemektedir. Euro Bölgesi’nde ekonomi 3Ç22’den beri yavaş büyürken enflasyon 2022’nin son çeyreğinde %10’u aşmasından beri hızla düşerek kasımda %2,9 oldu. Üretici fiyatları da son yedi aydır yıllık bazda geriliyor. Piyasanın faiz indirimi beklentilerinin artmasına karşın AMB temkinli duruşunu koruyor. Piyasalar AMB’den haziranda 25bp, bu yıl toplam dört kez faiz indirimi beklemektedir. ABD tarafında ise ekonominin daha güçlü duruşuna karşın Fed’in altı kez faiz artırımına gitmesi beklenmektedir. AMB’nin ana refinansman faizi %4,50, mevduat faizi %4,00 ve marjinal borç verme faizi %4,75 seviyelerinde bulunuyor.

- Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasa katılımcıları anketi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın (HMB) bütçe gerçekleşmeleri ve dış borç istatistikleri, tarım ÜFE ve konut piyasası verileriyle geçen haftanın ardından TCMB’nin perşembe günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı bu haftanın en önemli gündem maddesi olacak. Hafta boyunca merkezi yönetim borç stoku, yurt dışı ÜFE, tüketici güveni ve sektörel güven endeksleri takip edilecek.

TCMB para politikası toplantısı

TCMB perşembe günü yılın ilk para politikası toplantısını gerçekleştirecek. Foreks Haber anketine göre piyasanın medyan beklentisi bir haftalık repo faizinin 250bp artışla %45 seviyesine yükseltileceği yönünde. Aralık toplantı özetinde “dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatıldığı” ve “parasal sıkılaştırma adımlarının en kısa zamanda tamamlamasının öngörüldüğü” belirtilmişti. Geçen yılın haziran ayından bu yana her toplantıda faiz artıran TCMB, politika faizini yedi ayda toplam 34 puan artırarak %42,50 seviyesine yükseltti.

Merkezi yönetim borç stoku, yurt dışı ÜFE

Haftanın ilk işlem günü aralık ayına ilişkin, HMB’nin merkezi yönetim borç stoku istatistikleri ve TÜİK’in açıklayacağı yurt dışı ÜFE verileri takip edilebilir. Merkezi yönetim borç stoku kasım sonu itibarıyla 6,57trln TL olarak gerçekleşmişti. Borç stokunun 2,31trln TL kısmı (%35) Türk Lirası cinsi, 4,27trln TL (%65) kısmı döviz cinsi borçlardan oluştu. Yurt dışı ÜFE kasımda aylık %3,51, yıllık %59,15 artmıştı.

Pazartesi günü, ayrıca, Hazine’nin beş yıllık sabit kuponlu tahvil ihalesi yapılacak.

Tüketici Güven Endeksi

TÜİK salı günü ocak ayı tüketici güven endeksini yayımlayacak. Tüketici güveni kasımda aylık %2,6 artışla 77,4 puan ile Temmuz 2023’ten beri en yüksek değeri almıştı.

Hazine, salı günü, dört yıllık TLREF'e endeksli ve altı yıllık değişken faizli tahviller için ihale düzenleyecek.

RKGE ve imalat sanayi KKO, sektörel güven endeksleri

Perşembe günü ocak ayına ilişkin TCMB’nin açıklayacağı Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ve imalat sanayi kapasite kullanım oranı (KKO) ile TÜİK’in açıklayacağı sektörel güven endeksleri izlenecek. Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGEMA) Aralık 2023’te aylık 0,5 puan azalarak 103,4 seviyesine gerilemişti. Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ise aylık 1,1 puan azalarak 99,1 puana geriledi. Aynı dönemde mevsimsel etkilerden arındırılmış imalat sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA) aylık 0,2 düşüşle %77,3 olurken mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı (KKO) aylık 0,5 puan azalarak %77,5 olmuştu. Sektörel güven endeksi aralıkta, mevsim etkisinden arındırılmış olarak hizmet sektöründe %1,2 arttı, perakende ticaret sektöründe %4,5 arttı, inşaat sektöründe %3,3 azaldı.

Geçtiğimiz hafta ne oldu?

- Avrupa hisse endeksleri geçen hafta negatif bir görünüm ortaya koydu. Almanya’da DAX Endeksi %0,89, İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %2,14 ve Fransa’da CAC 40 Endeksi %1,25 düştü. EUR/USD paritesi %0,51 düşüşle 1,09 seviyesinden işlem gördü. Buna karşın Dolar Endeksi (DXY) 102,4 puandan 103,2 puana yükseldi. Euro Bölgesi’nde aralık ayı tüketici enflasyonu rakamları açıklandı. Manşet TÜFE aylık %0,2 ve yıllık %2,9 arttı. Çekirdek TÜFE ise aylık %0,5 ve yıllık %3,4 artış kaydetti. Böylece Bölge’nin tüketici enflasyonu genel itibariyle piyasa beklentisi doğrultusunda gerçekleşti. Tüketici enflasyonu rakamlarının akabinde Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) aralık ayı para politikası toplantı tutanakları yayımlandı. Tutanaklar, AMB üyelerinin düşen enflasyona rağmen sıkı duruşun sürdürülmesinden yana olduğunu ortaya koydu. Enflasyonun hedefe doğru indiği ancak risklerin halen sürdüğü görüşünde oldukları ifade edilen tutanaklarda, henüz rehavete girilmemesi ve ihtiyatlı olunması gerektiğine vurgu yapıldı. Ayrıca Almanya’da da aralık ayı tüketici enflasyonu rakamları açıklandı. Piyasa beklentisi doğrultusunda aylık TÜFE %0,1 ve yıllık TÜFE %3,7 arttı. Ayrıca ZEW Enstitüsü ülkenin bu ayki ekonomik güven endeksini yayımladı. Güven endeksi düşüş beklentilerine karşın 12,8’den 15,2’ye yükseldi.

- Geçtiğimiz hafta ABD hisse endekslerinde pozitif fiyatlamalar gerçekleşti. Nasdaq Bileşik Endeksi %2,26, S&P 500 Endeksi %1,17 ve Dow Jones Endeksi %0,72 arttı. ABD Hazine tahvili faizleri yükseldi; 10 yıllıkların faizi 18,3bp artışla %4,14’e ve 2 yıllıkların faizi 24,7bp artışla %4,40’a çıktı. ABD’de aralık ayı sanayi üretimi ve perakende satışların yanı sıra konut başlangıçları ile öncü inşaat izinleri rakamları açıklandı. Sanayi üretiminin aylık bazda stabil kalması beklenirken %0,1 arttı. Kapasite kullanım oranı da %78,6’da kaldı. Perakende satışların ise %0,4 artması beklenirken %0,6 arttı. Aynı dönemde konut başlangıçları ve öncü inşaat izinleri piyasa beklentisini aşarak sırasıyla 1,46 milyon ile 1,495 milyon oldu. Ülkedeki ikinci el konut satışları ise aralıkta aylık bazda %1 azalarak 3,78 milyona düştü. Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi ocakta 78,8’e çıkarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Tüketici güven endeksi aralıkta 69,7 seviyesinde gerçekleşmişti.

- DXY’deki artışın da etkisiyle kıymetli madenlerden ons altın %1,04 değer kaybederek 2.028USD’ye geriledi. Emtia grubundan Brent petrol %0,46 artışla varil başına 78,3USD’den işlem gördü.

- BIST100 Endeksi geçen hafta 7.937-8.116 puan aralığında oldukça sınırlı hareket etti. Endeks hafta başında etkili olan alışların neticesinde %0,13 artışla 7.996 puana yükseldi. Endeks’in işlem hacmi 416,07mlr TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru %0,29 artışla 30,20 TL’ye yükselirken EUR/TRY kuru sınırlı düşüşle 32,99 TL’ye indi. Ons altındaki değer kaybının etkisiyle gram altın 12 TL düşerek 1.970 TL oldu. TCMB ocak ayı piyasa katılımcıları anketini yayımladı. Piyasanın yıl sonu TÜFE beklentisi %42,4 ve 12 ay sonrasına ait beklentisi %39,9 oldu. Piyasanın 12 ay sonrası için USD/TRY kuru beklentisi ise 40,64 TL olarak gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanlığı aralık ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe istatistiklerini yayımladı. Merkezi yönetim bütçe dengesi aralıkta 842,5mlr TL ile rekor düzeyde açık verdi. Böylece bütçe, 2023 yılında 1,37trln TL açık verdi. Orta Vadeli Program’daki (OVP) GSYH projeksiyonlarına göre bakıldığında 2023’te bütçe açığının milli gelire oranı %5,4 olarak kaydedildi. Böylelikle bütçe açığının milli gelire oranı 2003’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler: yeni haftanın gündemi ve beklentiler